La fram dagboknotater i familievoldssak: «En dag dreper han oss garantert»

En Halden-kvinne forklarte seg i Halden tingrett mandag om hvordan hun og hennes to barn gjennom tolv år skal ha blitt utsatt for fysisk og psykisk vold av hennes tidligere ektefelle og barnas stefar.

DEL

«Det er så trist at det aldri er noe hyggelig å fortelle om NN. I dag sa han at han ønsket at jeg og ungene mine døde. En dag dreper han oss garantert.» står det i et av en rekke notater fra en dagbok som ble lest opp i rettssaken mot en mann i 50-årene i Halden tingrett mandag.

Mannen står tiltalt for grov mishandling mot sin ekskone og hennes to barn i en periode på hele 12 år fra 2004 til 2016.

Det er ekskona som har ført dagboka i pennen. Den fortalte om en rekke rystende episoder fra de 12 årene kvinnen levde sammen med tiltalte.

Møttes i retten

Mandag klokka 9 møtte tiltalte i Halden tingrett. Der sto han ansikt til ansikt med sin ekskone og hennes eldste datter, som haldenseren skal ha mishandlet fysisk og psykisk. Det tredje offeret, kvinnens yngste sønn, ønsket ikke å være til stede.

Da politiadvokat Jalal Khan leste opp tiltalen mot mannen i 50-årene mandag morgen, erkjente tiltalte seg delvis skyldig.

– Han erkjenner å ha gjort enkelte av handlingene som omfattes av gjerningsbeskrivelsene, men slett ikke alle. Det vil vi få høre mer om i hans forklaring (tirsdag), sa mannens forsvarer Hans Christian Nygaard Wang.

Flyttet inn til familien i 2004

Høsten 2004 møtte den fornærmede kvinnen tiltalte i saken et annet sted på Østlandet, der de begge bodde. To måneder etterpå flyttet han inn til kvinnen og hennes tre barn. I løpet av kort tid startet det som ifølge de tre fornærmede og politiet ble 12 år med fysisk mishandling og psykisk terror.

Kvinnens to yngste barn som også er fornærmede i saken, gikk begge på barneskolen da den tiltalte mannen kom inn i livene deres. I dag er de begge to voksne mennesker i 20-årsalderen.

Cirka to år etter at den angivelige mishandlingen skal ha sluttet, anmeldte fornærmede sin eksmann. Da hadde han truffet en ny kvinne, og først da turte kvinnen å anmelde han, forklarte hun mandag.

– Denne saken har vært veldig omfattende. Det har vært avhørt totalt 14 vitner og vi har et bevismateriale på over 1000 sider, fortalte politiadvokat Jalal Khan i retten, som en delvis forklaring på at det gikk nesten tre år fra anmeldelsen 11. mars 2018 til saken 11. januar 2021 kom opp for Halden tingrett.

Vold uten forvarsel

Etter en kort innledning fra politiadvokaten fikk den fornærmede kvinnen ordet. Det gikk nesten tre timer før politiadvokaten hadde fått loset kvinnen gjennom en lang rekke med episoder av fysisk og psykisk vold som politiet mener å kunne bevise at har skjedd.

Tiltalte skal jevnlig ha mishandlet kvinnen med knyttet neve og en rekke forskjellige gjenstander mot både kroppen og hodet. Han skal også ha kvalt henne og presset hodet hennes under vann. Flere av voldsepisodene skjedde ifølge kvinnen med hennes barn som vitner.

Mannen skal ha hindret sin ekskone fra å jobbe og leve et sosialt liv og ha truet med å drepe både kona og barna.

I retten beskrev hun også episoder der hun eller et av barna ble låst inne. Og mannen skal ha urinert både direkte på familiemedlemmene og i familiens mat.

Kvinnen beskrev en mann som uten forvarsel tø til vold, og bare gikk fra stedet som om ingenting hadde skjedd.

– Det var bra til å begynne med. Han er en sjarmør når han vil, fortalte kvinnen innledningsvis mandag.

– Trodde aldri han skulle bli ferdig

Fra tiltalte flyttet inn til kvinnens familie høsten 2004, gikk det ifølge henne bare noen dager eller uker før den første voldsepisoden skjedde.

– Det var en morgen jeg skulle vekke han. Jeg var vant med å stå opp tidlig, det var ikke han. Jeg dulta borti han og han svarte: «Kom deg vekk, du kan ha deg med noen andre.». Det var ikke derfor jeg vekket han, men jeg svarte «Jeg får gjøre det, da.». Da tok han tak i meg, og presset meg ned med en planke som sto ved siden av senga, sa kvinnen.

Episoden skal ha vart i noen minutter, før han ifølge kvinnens forklaring avsluttet og la seg til å sove igjen.

– Ingen hadde gjort noe slikt mot meg tidligere. Jeg ble paff og overrasket, fortalte kvinnen før hun ved hjelp av politiadvokaten tok retten med på en reise gjennom de neste 12 årene.

Kvinnens forklaring gjenga episoder med fysisk og psykisk vold av stadig grovere karakter. Først og fremst mot henne, men også mot hennes to barn.

Cirka et halvt år etter at de traff hverandre, beskrev kvinnen en voldsepisode fra kjelleren i huset der de bodde et annet sted på Østlandet i påsken 2005.

– NN var sint på meg og stakk på kafé. Jeg gikk ned i kjelleren og gjemte meg. Etterhvert hører jeg han komme hjem. Han fant fram en innebandykølle som sønnen min eide, fant meg og slo og slo. Jeg trodde aldri han skulle bli ferdig. Til slutt slengte han fra seg kølla og gikk opp fra kjelleren som om ingenting hadde skjedd, forklarte kvinnen.

«Elsker deg så høyt»

Politiadvokaten spurte fornærmede flere ganger om det var noen foranledning til voldsepisodene, og om tiltalte sa noe først.

– Nei, noen ganger kunne han si at jeg irriterer han så fælt. Men sjelden eller aldri ba han om unnskyldning. Av og til kunne han forklare: «grunnen til at jeg gjør dette, er at jeg elsker deg så høyt.» Det kunne jeg ikke skjønne i det hele tatt. Det ville jeg aldri gjort selv, forklarte kvinnen.

Familien flyttet mye rundt, men i perioden fra 2005 har familien hovedsakelig vært bosatt forskjellige steder i Halden kommune. Og det er også i Halden at de fleste tilfellene av fysisk og psykisk vold skal ha skjedd.

På spørsmål om hvor jevnlig hun ble utsatt for vold, svarte kvinnen at det aldri gikk over en uke av gangen mellom to episoder.

– Var det ikke slag eller spark, så var det psykisk. Det var alltid noe. Men det var også dager der han kunne være helt herlig, forklarte kvinnen.

«Gullet mitt»

Hun beskrev en ektemann som likte å få henne til å føle seg dum og at han knuste selvtilliten hennes.

– Jeg følte meg liten. Jeg var så langt nede som han kanskje ønsket. Så skulle han ha meg opp igjen og kalte meg for «jenta mi», «smasken» og «gullet mitt». Så var det ned igjen. Opp og ned. Jeg har ikke selvtillit i dag, men jeg jobber veldig med det. At jeg tør å sitte her i dag, er egentlig helt utrolig. Det er derfor jeg ser mye ned, sa kvinnen.

– Hvis du synes det er vanskelig å vite hvor du skal se, så kan du se på meg, forklarte dommer Linda Stenersen til kvinnen.

Hun forklarte seg rolig gjennom hele dagen i retten mens hennes eksmann fulgte forklaringen fra et videorom et annet sted i rettslokalene.

Da familien flyttet til Halden i 2005, skal tiltalte ifølge kvinnen ha bedt om at hennes eldste datter ikke fulgte med på flyttelasset. Hun var da tidlig i tenårene.

– Han ville at jeg ikke skulle ha med NN. Men det ga jeg meg ikke på. Jeg tror aldri han var glad i ungene mine, fortalte kvinnen.

Passord og adgangskontroll

Hun og de to barna ble ifølge henne jevnlig nektet adgang til familiens hus. Månedlig skal de ha måttet sove i bilen på utsiden. Sommer som vinter.

De skal ha blitt avkrevet passord for å komme inn i huset. Hvis tiltalte var i godt humør og de fant på passord som beskrev han i positive ordelag, skal de ha fått slippe inn. Hvis han var i dårlig humør, skal de ha blitt låst ute.

Tiltalte skal også ha brukt sin egen urin til å terrorisere resten av familien.

Kvinnen fortalte at både hun og sønnen ble tisset på av tiltalte. I tillegg skal han ha samlet urin i flasker på soverommet og blandet det ut med familiens drikkevarer i kjøleskapet. Etterhvert turte kvinnen og de to barna aldri å ta noen drikkevarer i kjøleskapet med mindre det var fra uåpnede flasker.

– Ble dagligdags

Volden hun hevder å ha blitt utsatt for skjedde så jevnlig at det etterhvert fremsto som helt normalt.

– Han kunne bare måke til meg med knyttneven hvis jeg sto litt i veien. Det ble ganske dagligdags. Da jeg leste over avhøret mitt, så jeg ikke grovheten i det slik alle andre gjør. Jeg ble så vant til at var sånn det var. Sånn var livet vårt. Det er jo svært få som ville gjort noe sånn, men likevel så er han så klar på det han gjør. Det er så viktig å få fram, forklarte kvinnen.

På et tidspunkt var hun sikker på at volden skulle ende med sin egen død. Det var da eksmannens katt døde.

– Vi kom tilbake til huset og så plutselig en død katt i veien. Alle ble lei seg, for det var en ordentlig godpus. Så sier han at det er min feil. Katten hadde aldri krysset veien hvis jeg hadde gitt den mat, forklarte kvinnen.

Hun ble provosert og svarte at det ikke var hennes skyld. Ifølge forklaringen hennes kom han da etter henne med en bandykølle av tre.

– Han slo og slo. Blodet sprutet fra hodet mitt. Han ga seg ikke. Jeg datt ned på knærne og ble sittende slik. Jeg trodde han skulle slå meg i hjel. Så gir han seg. Og da husker jeg ikke så mye mer før jeg er i dusjen og får hjelp av datteren min til å få bort noe av blodet, forklarte kvinnen.

Ifølge forklaringen hennes skal datteren ha insistert på å ringe ambulanse.

– Nei, svarer han. Dere skal vaske opp gulvet. Der lå jeg og vasket gulvet mens jeg blødde fra hodet. Jeg måtte vaske opp mitt eget blod og fikk ikke lov til å ringe til lege før etter 3-4 dager etter at vi hadde avtalt hva jeg skulle si, forklarte kvinnen.

Turte ikke oppsøke hjelp

– Oppsøkte du hjelp noen gang? spurte politiadvokaten.

– Nei, det gjorde jeg ikke. Det er vel kanskje fordi jeg ikke har hatt noen å kontakte. Også var det flaut og skammelig, forklarte kvinnen.

I tillegg levde hun under det hun i retten beskrev som konstante trusler.

– Jeg trodde at han kom til å drepe oss på et tidspunkt. Likevel tok jeg ikke ungene og dro. Truslene gjorde at det likevel var tryggere å bli enn å ta sjansen på å stikke av og at han skulle finne oss, forklarte kvinnen.

Spiller av videoavhør

Hun fortalte i retten om tre sterkt skadede liv etter 12 år i samme hus som tiltalte i saken. Ingen av barna som i dag er voksne, har fullført skolegang.

– De er ødelagte. Det er ikke bra med noen av dem. Et liv uten NN, hadde hatt ungene mine på et helt annet sted i livet enn de er nå, sa kvinnen.

Selv jobbet hun i helsevesenet før hun traff tiltalte. I dag er hun uføretrygdet.

Kvinnens to barn skal ikke forklare seg for Halden tingrett, men rettssaken fortsetter med totalt 3,5 timer med avspilling av tilrettelagte avhør foretatt ved Barnehuset i Moss. Når det er ferdig, vil tiltalte i saken tirsdag forklare sin versjon av de 12 årene saken dreier seg om.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken