Gå til sidens hovedinnhold

La barna på Os skole beholde skysstilbudet de er lovet!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mai 2019 ble barn og foreldre på Os skole lovet at barna skulle få skysstilbud til den midlertidige skolen på Folkvang i «hele anleggsperioden».

For noen uker siden la kommunedirektøren fram forslag om å gå tilbake på løftet om gratis skoleskyss. Dette vedtaket vil være meget problematisk for mange barn og foreldre på Os, og foreldrene har nå samlet seg rundt en underskriftskampanje i forsøk på å få kommunen til å holde løftet sitt.

Les også

Vevelstad: – Jeg gjør ikke dette for å være vanskelig

Os-prosjektet var den store saken i valget 2019, og våren 2019 var meget kaotisk for foreldre og barn på Os skole. Planene for den nye skolen viste seg dessverre å være preget av hastverk og mangel på medvirkning, kommunikasjon og informasjon til foreldre og elever.

Os-saken førte til et politisk skifte samme høst, og kommunevalget ble i praksis et ensaksvalg.

Den kaotiske håndteringen av prosjektet har dessverre ført til at mange nå har mistet tillit til prosjektet og har allerede nå begynt å se for seg en lignende prosess som Kongeveien skole hvor Halden kommune sendte barna fram og tilbake til ulike skoler i langt over 10 år.

Les også

– Det går på helsa løs på Idd

Men, foreldre og barn på Os har blitt lovet at slik skal det ikke bli denne gangen.

I mai 2019 gikk kommunalsjef Kent-Arne Andreassen ut i lokalavisa og lovet at barna på Os skole skulle få skysstilbud i «hele anleggsperioden», og at Folkvang skole nå kan ansees som Os-elevenes nye nærskole. Dette er lovnader som forplikter. I tillegg er det gjort forpliktende politiske vedtak. Den 13.12.2018 kan man i saksprotokollen fra kommunestyret lese følgende om organiseringen av byggingen av den nye sentrumsskolen (sak PS 2018/135, jf. vedtak i sak PS 2018/132. punkt 4):

«Prosjektet skal organiseres på en måte som gjør at elevene på Os i minst mulig grad blir berørt. Det betyr blant annet en intensiv byggeperiode, hvor barna på Os flyttes til en annen skole».

Foreldre og barn kan ikke forstå at å ta bort buss og la mange barn gå en lang og farlig skolevei, er å organisere det på en måte slik at barna i minst mulig grad blir berørt. Å ta bort busstilbudet oppleves helt klart som at det ikke er samsvar mellom hva man sier og hva man gjør.

Dette er et klart løftebrudd.

Videre har det ikke vært noen interesse fra kommunens side for å utrede hvilken belastning dette kuttet vil påføre barna og familiene deres. Forslaget om å kutte buss framstår som lite gjennomtenkt og basert på enkle formelle tolkninger av loven. Vi foreldrene vil vite hvilke vurderinger Halden kommune, Trygg Trafikk og ikke minst politiet har gjort av skoleveien som ligger til grunn for en politisk behandling av denne saken.

  • Er skoleveien trygg både sommer- og vinterstid?
  • Skal kommunen sette inn tilsyn langs veien? I hvilken form?
  • Dersom kommunen mener at barna skal gå en annen vei enn Knardalsbakken, er det da gjort en vurdering av hvor lang tid barna vil bruke på denne veien?
  • Er det tatt hensyn til eventuell utbygging på Tyska og hva det vil påføre området av tungtrafikk?
  • Er det registrert hvor mye tungtrafikk som går forbi havna og Torget per i dag?
  • Er det gjort gode nok vurderinger av konsekvensen av dette?

Les også

Tyska/Hollenderen-planene: – Fokuset nå er å få en godkjent reguleringsplan

I tillegg så er det verdt å nevne at trafikkpatruljene skal avvikles i hele Halden, og de barna som går, må nå klare seg på egen hånd. Opptaksområdet til Os skole omfavner et relativt stort geografisk område, og vi vil nå få 7-åringer som må gå helt fra Halden sykehus med tung sekk, gjennom byen, tur-retur Folkvang skole hver eneste skoledag.

Det har så langt vært langt mellom lysglimtene i Os-prosjektet, og våre barn har stått bakerst i køen hele veien. Bak politikere, eiendomsbesittere, idrettshallen og selve bygget. Vi har barn som har mistet nærskolen sin til tross for at skolen og skolegården de egentlig sokner til, står helt intakt, og det på ubestemt tid.

Vi heier fortsatt på prosjektet «Områdeløft nord» og er enig i at det er et prosjekt som har stor betydning for å løfte bydelen slik at det skal bli en attraktiv bydel å bosette seg i.

Vi tror på den norske fellesskolen og på det felles prosjektet det er å skape gode oppvekstvilkår, også i sentrum av Halden.

Vi trenger politikere som setter fokus og prioriterer riktig. Os skole var den store saken valget 2019, og det er på tide at politikerne setter barna først i prosjektet og nå viser at de prioriterer den saken som skaffet dem den makta de besitter i dag.

Stopp forslaget om å kutte skysstilbudet til barna våre!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.