Den velkjente fiskeren Petter Dahl fra Sponvika bodde og virket på Tangen i Sponvika i hele sitt liv. Han levde av åle- og laksefiske i Iddefjorden. En gang på 40-tallet fikk han bygget vadeka «Petra» på Saltbacken på den svenske siden av fjorden, og han beholdt båten helt fram til hans død i 2000.

Historisk betydning

Etterkommerne av Dahl, Vigdis og Sissel Danielsen bestemte seg for å donere «Petra» til Fredrikshald Kystlag, slik at de kunne sette den tilbake til fordums prakt. Kystlaget fikk båten for rundt et år siden, og startet på renoveringen i mai i år. Søndag var det klart for sjøsetting, vel 17 år etter at «Petra» kjente vann under kjølen sist.

Rundt 50 personer hadde møtt fram like ved Rekecafeen ved Indre havn for å få med seg begivenheten, og Rune Midtlien, leder i kystlaget, kunne fortelle at det ikke er mange båter av samme slag som har overlevd.

Jeg er temmelig sikker på at dette er den siste vadeika i sitt slag igjen i distriktet. De blir ikke brukt lengre og derfor er det langt mellom den, forklarer Midlien.

Båten var sist på vannet i 2003, og selv om «Petra» nå igjen er sjøsatt og ligger fortøyd i Indre havn, er restaureringen langt fra ferdig. Utover høsten er det planlagt at den på ny skal under Kystlagets kyndige hender, og Midtlien røper at de gjerne tar imot flere båter, hvis det noen som er i besittelse av noe lignende.

– Planen er å restaurere den videre, men vi er alltids på jakt etter flere, sier han videre.

Se flere bilder øverst i saken!


– Skal brukes aktivt

«Petra» har på ingen måte kommet ut av pensjon for å ligge ubrukt på land. Planen til kystlaget er at båten skal brukes til å lære barn om Haldens kysthistorie, og hvordan man ror og håndterer en båt.

– Vi håper at Halden kommune kan bidra med en båtplass her. Det er rør og ledninger her som gjør at større båter uansett ikke kan fortøye, sier Midtlien, og peker ut på vannoverflata like ved rekekafeen.

– Ved å få barna i båten og på vannet kan vi få de til å gjøre noe annet enn det digitale som de nå bruker mye tid på, smiler Midtlien.


Forbudt i dag

Petter Dahl beskrev det å vær fisker som en tålmodighetsprøv. Han dro selv ut hver morgen klokka 04 og dro ut igjen for å sjekke garna 12 timer senere.

Når man fisker med en vadeke drar man not, eller garnet, mellom to eller flere båter, eller mellom et punkt på land og ut til en båt. Dahl, som også fungerte som oppsynsmann i for fisket i Iddefjorden, kunne i 1986 fortelle til Halden Arbeiderblad at han var svært kritisk til det svenske garnfisket etter laks, som førte til at det kom lite fisk opp i Berbyelva og Enningdalselva for å gyte.

I dag er nærmeste alle former for fiske som Dahl bedrev forbud.