Brått er det så at Folkebiblioteket flytter ut av Gutteskolen. Hva skjer så med dette svært solide og renlinjede signalbygget i Halden sentrum?

Økonomene i kommunen klør i fingrene etter å selge bygningen med de vakre stentrappene, der fossiler danner naturlige mønstre i naturstenen. Mitt nesevise spørsmål er: Ser økonomene den kulturelle verdien av Gutteskolen? Eller er de som Onkel Skrue og utelukkende ser penger som menneskets sanne verdi? Og enn videre: Har økonomene tak på kommunestyrets politiske flertall?

I kjølvannet av Gutteskolens skjebne følger spørsmålet om resten av kulturkvartalet. Hvilke tanker har politikerne om viktigheten av at en by som Halden har et kulturkvartal og flere kulturhus, der alle typer kultur og kunst kan utfolde seg?

Nå har politikerne over tid gitt kostbare konsesjoner til sport og idrett på diverse nivåer. Nye store anlegg er i emning. Det er idretten vel unt. Ingen grunn til å føre en videre debatt på det.

Og etter hvert kommer en tiltrengt svømmehall – naturligvis også med et kurbad for dem som trenger varme for å lindre smerter! Men kanskje er det på høy tid å anerkjenne kulturens viktighet og innflytelse på menneskets sinn og sjeleliv i vårt rappe og moderne samfunn? Tid for å gjøre kulturens plass i festtalene til en kreativ realitet?

Handling eller signaler om at det nå er kulturlivets tur – slikt er enormt viktig for alle dem som trenger et godt øvingslokale for å utvikle sine talenter. Eller for å innøve et teaterstykke eller så. Og de dansende, de som gjør ord og handling via piruetter og lekne sprett. Hva med dem? Og alle dem som ønsker å male eller tegne? Og litteraturen, hvor skal det skrevne ords venner kunne samles fast? De som slår tromme eller spiller tuba? Og jazzmenneskene? Hvor kan de være? Har kommunens tankesmie alle disse i tankene? Hvem tenker langsiktig og høyt på kulturens vegne – innen politikkens verden?

Jeg tenker videre på Kulturskolen, denne viktige utvikler av glede og horisont, som hvert år har langt flere søkere enn det er plass til. Tyder ikke akkurat det på at mange flere burde ha fått plass? Ta et enkelt eksempel: Nå reiser også kinofolkene i Nordisk Film til Skofabrikken på Nordsiden. Da blir Aladdin tom. Burde ikke Kulturskolen kunne disponere denne charmante bygning til sine aktiviteter? Det ville gi byen en enda bedre kulturskole.

Og Arbeidersamfunnet, da? Denne vakre bygning som i seg selv er et verdig kulturminne – hva blir dens skjebne? Av en eller annen merkelig grunn er det ingen som har framført den ville tanken på å hekte balkonger på utsiden av praktbygget. Foreløpig. Hva med å bruke huset til skiftende maleriutstillinger året rundt? Som et eksempel. Eller et eget hus for Blåseensemblet?

Så tenker jeg på at byen har en anerkjent kunstner som Lise Amundsen. Hun har midlertidig flyttet det meste av sin kunst utenbys, men jeg er sikker på at hun gjerne flytter hjem – om hun tilbys et anstendig lokale. Det ville kle Halden!

Fayegården, den har Halden historiske Samlinger lagt sin hånd på. Ikke alle er glad for at vakre Parken kappes enda mer – og at gården får en bruksvennlig vorte på nesa. Selve den vakre Parken, som før var kirkegård, den brukes nå til alt annet enn å være en vakker park. Lekeapparater og isbane, pluss en betongkald utgave av Friluften er dagens status. Her skulle det vært en Edens Have – utelukkende blomster, trær og vekster – og vakre skulpturer. Hvorfor er det ingen som har tenkt Parken som en ren kulturpark – en lise for sjel og øye – og et sted man kan finne en smule ro?

Nå er Kongegården plutselig blitt et høyaktuelt kulturobjekt. Hva med å invitere Lise Amundsen dit? Der kunne også Halden historiske Samlinger få plass – uten å ødelegge Fayegårdens vakre framtoning.

Byen har to rike onkler. Ja, det finnes nok enda flere. Men de to jeg tenker på, de har tenkt sammen. I utgangspunktet er initiativet meget prisverdig – uten at politikerne må svelge deres ideer – sånn uten videre. Gutta har ønsker om å bygge ganske bredt og vidt, deriblant å lage et permanent tilholdssted for Blåseensemblet. Jeg synes det nødvendig og det eneste riktige å se guttas planer i sammenheng med Kulkturkvartalet og byens øvrige kulturliv. Hva trenger vi hvor?

Rett nok skal vel ikke kommunen betale noe for guttas kulturstue nå, men i horisonten må vi regne med at en regning finnes.

La oss derfor tenke bredt og vidt. En helhetlig kulturplan er det eneste sunne og riktige nå, der fiolin, korsang og palett sidestilles med håndball, sykling og orientering.