500 timer har Alice Kjølerbakken tilbrakt i India, fordelt på to omganger i to forskjellige byer, for å utdanne seg som instruktør innen yoga.

– Så nå er du utlært?

– På ingen måte. Først tok jeg 200 timers instruktørutdannelse i Goa. Det var i 2014. Jeg angrer på ingen måte at jeg anvendte oppsparte midler ved å dra dit. Nå har jeg nettopp kommet hjem fra Rishikesh, som er yogaens og meditasjonens mekka. Den videreutdanningen tok 300 timer. Så nå har jeg begynt å tenke på mer yoga i India.

Vi har oppsøkt henne svært langt fra spirituelle Rishikesh i Nord-India, en pilegrimsby ved «porten» til Himalaya og en av de helligste stedene for hinduer.

Samtalen tar vi riktignok også i varmen, men i solskinnet på terrassen til familiens store hus ved «porten» til Sponvika i Halden.

Kaffen er god, Alice smiler mye og har lett for å snakke.

Gjennom et smertehelvete

For en del år siden var livet mildt sagt annerledes.

Smertehelvete er ikke et pent ord, men når hun forteller om hvordan hun hadde det er ordet på sin plass:

– Jeg fikk diagnosen Revmatoid Artritt (leddgikt) i 1994. Da jeg var gravid med vår yngste datter, Henriette som nå er 12 år, fikk jeg i tillegg bekkenløsning. Det gjorde meg sengeliggende. Da hun var baby fikk jeg diagnosen fibromyalgi.

– Hva medførte alt dette?

– At jeg ble sengeliggende i sykeseng i halvannet år. Kroppen var full av smerter, så det ble masse medisiner.

– Du ble arbeidsufør?

– La meg heller si det sånn; jeg har gått gjennom masse smerter og begrensninger, men har alltid lagt fokus på alt det som har vært mulig å gjøre, og hva jeg har kunnet gjøre for å redusere smerter.

– I mitt hode er jeg jo frisk og rask, kommer det med et så stort smil at det konkurrerer med den blide sola.

"Bodde" i sofaen

Ekteparet Alice og Ketil er også foreldre til Andrea, 19 år og russ i år.

- Bli bra igjen, synger Jahn Teigen, i en av artistens mest kjente sanger.

Vi spurte ikke Alice om hun tenkte på akkurat den sangen, men hun tenkte jo litt i de banene for bare noen år siden:

– Etter sykesenga «bodde» jeg i sofaen hjemme og gikk hos fysioterapeut. Det var som jeg trengte veldig å komme meg videre. Derfor søkte jeg på nettet, kom i kontakt med Medisinsk Yoga i Sarpsborg og holdt på med det i over to år.

– For å komme meg videre etter det, tok jeg kontakt med en venninne som hadde utdannet seg som instruktør i India. Jeg ble raskt forelsket i Hatha Yoga. Det var for tre år siden. Siden har yoga blitt min lidenskap, og ikke minst en mulighet for å ha det bedre i kroppen.

Hatha Yoga kalles ofte klassisk yoga.

En Hatha-time er forholdsvis rolig, og inkluderer forskjellige stillinger. Vi leser på en nettside at ved å praktisere denne form for yoga gir det økt bevegelighet i kroppen, økt overskudd og en mer balansert energi.

Yoga gir energi

Hver dag inneholder yoga for Alice:

– Jeg merket med å trene hver dag, i takt med pusten min og i hva slags form kroppen min var i, så var det som jeg klarte litt mer bevegelser.

– Det å gå turer innebar at jeg klarte kun korte utgaver, fordi jeg som regel fikk ofte vondt i føttene. Noen ganger måtte jeg til og med be Ketil om å hente meg, sier hun om ektemannen.

Han dukket som snarest opp da vi var på besøk, en mann hun ikke kan få lovprist nok for all den hjelp og støtte han har gitt henne, og gir fortsatt.

– Yoga gir energi?

– Absolutt. Energimessig klarte jeg ikke mye til å begynne med, men med enkle yogabevegelser hver dag hjalp det meg til å få mer energi. I tillegg har jeg arbeidet mye med kostholdet, for å begrense smerter i kroppen.

– Er det kun Hatha Yoga for deg?

– Jeg holder også på med Vinyasa Flow Yoga og deler av Ashtanga, i tillegg til Swing Yoga (Aerial Yoga), hvor du svinger deg i en myk og superstek fallskjermduk. Vil du forsøke?

Undertegnede avslo høflig tilbudet, for hun har flere fallskjermduker og annet nødvendig og passende «utstyr» i et stort yogarom i huset, der hun også underviser og har yogatimer.

Vi anbefaler interesserte å søke på nettet, etter forklaringer på nevnte og andre «yogatyper». Det er veldig mange.

Meditasjon og yoga

Meditasjon. Yoga. Er det likheter? En lekmann på områdene, slik jeg er, har lov til å undre seg over det meste, der man er i stillhetens Sponvika en helt vanlig ukedag, på en vakker formiddag.

Alice skjenker i mer kaffe og sier:

– Jeg har bruker meditasjon. Det er en del av yoga, men ofte tenker folk at yoga er fysiske stillinger, men det er mye mer.

– Når du holder på med fysisk yoga, asanaer (et annet ord for stillinger, jour. anm.), ved pusten og ved de enkelte stillinger, så går man ned i en meditativ tilstand.

– Ved å meditere kan du lære deg å roe ned og fokusere sinnet ditt, slik at de mange tankene og bekymringene man kan ha, opphører for en stakkars stund.

– Hvor ofte praktiserer du?

– Jeg praktiserer meditasjon hver dag, noe jeg startet med for fire år siden, for å oppleve en bedre helse, større ro og styrke i kroppen min.

For damer?

Kjedelig. Damer. To stikkord som mange forbinder med yoga.

– Enig?

– I vestlige land ses yoga ofte på som noe alvorlig, mens i India kan man smile i de mest vanskelige stillingene og asanaene.

– I og med Swing Yoga har vi noe nytt og er ikke så bundet av tradisjoner. Her kan vi leke og ha det gøy.

– Det er helt naturlig at Yoga blir forbundet med damer i Norge. De er i stort flertall. Her er det også annerledes i India, hvor yoga er mye veldig naturlig for menn.

– Opplevelsene sto i kø

India har altså blitt sentralt for Alice Kjølerbakken, opprinnelig fra Oslo, men som har bodd i Halden i utallige år.

– Dit måtte du bare?

– Ettersom yogaens røtter er fra India så følte jeg absolutt det. Der har jeg lært yoga sammen med likesinnede fra land fra nær sagt hele verden. Det med forskjellige nasjonaliteter, og å få dyktige lærere, gir deg inspirasjon.

– Du lærer deg også om kultur og filosofien bak, slik at man får en større forståelse av hva yoga er. Yoga har en dybde i seg, og hvor man alltid vil være en student.

– Det må være lov til å hentyde at du er en godt voksen student?

– Det er jeg veldig enig i. De andre jeg var sammen med i Rishikesh var mellom 20 og 30 år, lyder det ledsaget av en ekstra glad latter.

klasseundervisning inngikk på engelsk da hun nylig var i India:

– Det inngikk i utdannelsen. Jeg var takknemlig for å få mye flott feedback.

– Du må ha opplevd veldig mye?

– Opplevelsene sto i kø!

– For det første var det jo spennende å reise til Goa helt alene i 2014, men alt har gått bra. I år ble det matlagingskurs, hvor det ble vegetarisk. Hadde matfat av bananblader, etter indisk tradisjon.

– Det ble meditasjon ved Ganges og deltakelse på Happy Holi. Det er en hinduistisk vårfest som også er kjent som en festival av farger og fylt av kjærlighet og glede.

– Du er vegetarianer?

– Ja, men det er ikke min mann. Jeg har lyst til å ha med han på min neste yoga-reise til India, så dermed blir det ikke til Rishikesh. Her raftet vi for øvrig, og da vi kom til neste by langs elva var det fullt lovlig å kjøpe alkohol.

Østfolds første yogafestival

Den første yogafestivalen noensinne i Østfold skal arrangeres i Fredrikstad den siste helga i august. Her skal Alice undervise i Hatha Yoga.

– Andre nyheter?

– Så smått har jeg begynt å se meg om et egnet lokale for yoga i Halden sentrum.

Yoga-damen tillegger:

– Yoga har gitt meg et nytt liv, ved å redusere stress og smerter. Jeg har kommet langt, men har fortsatt en vei å gå. Den veien fokuserer jeg på med et positivt sinn, og har en drøm om at jeg en dag kan klare å komme meg helt ut av arbeidsuføret og leve av yoga.