Gå til sidens hovedinnhold

– Vi skal skremme vannet av folk

Artikkelen er over 7 år gammel

For første gang på årevis settes det opp lokalt teater for voksne i Fredrikshalds Teater; West End-thrilleren «Woman In Black».

10 år har gått siden Ketil Thomsen og Tore Lie sto på scenen sist. Så fikk de to nybakte 40-åringene en utfordring; sett opp et stykke på Fredrikshalds Teater. Og når de først gjør det, så gjør de det til gagns.

Utsolgt premiere

Premieren fredag 21. mars er allerede utsolgt. Fortsatt er det billetter igjen til 22. mars, og helga etter 28. og 29. mars.

I tillegg skal teatergruppa Uten grunn – som de har startet – holde to skoleforestillinger i teateret.

– Det er to hovedgrunner til at vi gjør dette. Fordi det er på tide å sette opp teater for voksne igjen i Fredrikshalds Teater, i tillegg til at vi ønsker å trekke ungdom inn i teateret.

De må få oppleve teater – og dette flotte teateret. Derfor samarbeider vi med fylkeskommunen, slik at unge kan bruke Kode-kortet, forteller Ketil Thomsen.

Helaften

Teatergruppa har gjort det skikkelig. De to, som er de eneste på scenen, samarbeider blant andre med Vertshuset Curtisen på festningen.

– Curtisen setter sammen en «Woman In Black»-meny. Folk skal kunne rekke en treretters middag før forestillingen, hvis de vil, i tillegg til at det er servering i pausen i teateret. Det skal være en opplevelse å gå i teateret, mener Tore Lie.

De to venter en del publikummere fra Oslo, hvor spesielt Ketil har kontakter i teatermiljøer, og det er viktig for teaterselskapet Uten grunn at folk opplever en fin side av Halden når de kommer hit.

Galleriet brukes

– Teateret er fantastisk i seg selv. Det er rart det ikke blir spilt mer teater her, mener Ketil Thomsen.

De to får regissør-hjelp av en bekjent som jobber profesjonelt med teater i Oslo. Lokalt har de mange hjelpere og støttespillere. Det blir profesjonelt lys og lyd i teateret.

– Vi har plass til 150 på parketten. Galleriet brukes i forestillingen. Vi ønsker folk velkommen inn i teateret, slår av lyset og setter i gang, smiler Tore Lie.

Skumle saker

«Woman In Black», som er basert på romanen av Susan Hill, har gått 25 år på West End i London, og er således et at de mest populære teaterstykkene her.

Ketil Thomsen så det selv i London på 1990-tallet, da han drev aktivt med teater.

– Dette er en skikkelig spøkelseshistorie. Det handler om en mann som skal i en begravelse. Han blir værfast i et hus på en øy – og så begynner det å skje skumle saker. «Når husets eneste beboer Fru Alice Drablow dør, blir den unge advokaten Arthur Kipps blir sendt i begravelsen. Ikke før han får et glimt av en ung kvinne kledd i sort begynner han å kjenne ubehaget, tragedien og stedets forferdelige hemmeligheter på kroppen.» Heter det i omtalen på nettsiden til Uten grunn.

Teaterstykket er støttet av Sparebankstiftelsen og flere lokale bedrifter.

Kommentarer til denne saken