Gå til sidens hovedinnhold

Tante Sofie i Kardemomme by mistet det viktigste hun har

Artikkelen er over 4 år gammel

Rollen til Kajsa Fosdahl er trolig blant de mer krevende karakterene i stykket som Veslefrikk hadde premiere på i helga.

Det var ikke bare «Folk og røvere» som hadde funnet veien til Fredrikshalds Teater for å se Veslefrikks oppsetning av Thorbjørn Egners populære barnehistorie fra Kardemomme by.

Flere Halden Arbeiderblad snakket med, hadde kommet fra hele fylket for å bivåne eventyret, som fylte setene i Fredrikshalds Teater denne helgen.

Supertalentet Kajsa

Kajsa Fosdahl hadde fått rollen som «tante Sofie», noe hun selv mener er helt perfekt. Hun gjorde en imponerende figur, særlig med tanke på at jenta kun har vært med i Veslefrikk kultur og teaterverksted i ett års tid.

– Jeg har egentlig alltid hatt lyst til å spille tante Sofie. Det er en drømmerolle. Hun er bare meg liksom, skrattler Fosdahl.

– Er du streng?

– Streng og streng, hun er vel mer et forbilde. Hun er ikke så slaskete, forteller hun med et glimt i øyet til HA.

Skrek seg hes på scenen

Rollen hennes er trolig blant de mer krevende karakterene i stykket. I det minste når det kommer til stemmebeherskelse. Hun skal både skrike, skråle og synge om hverandre. Det kan slite på stemmen, har talentet fått oppleve.

– Jeg gledet meg veldig mye, men så ble jeg hes. Det har vært utfordrende, fordi jeg har fått taleforbud. Altså, jeg kan snakke på teateret, men ikke når jeg kommer hjem. Det får ikke mamma og pappa vite, så det er litt hysj, ler den glade jenta mens hun setter en finger mot leppene.

Skuespillertriks

Fosdahl har heldigvis noen triks i ermet for å holde stemmen i sjakk. Trikseboka består av varm te, medisiner mot vond og sår hals, og som nevnt: Hvile stemmen når den ikke skal i aksjon.

– Men det blir alltid helt tullete for stemmen min etter den siste sangen. Det får bare være, for jeg spiller selv om jeg skulle hatt høy feber. Tante Sofie SKAL spilles, poengterer skuespilleren med en finger i været som en ekte diva.

Hun trives godt som Sofie.

Denne helgen har Veslefrikk teaterverksted fremført Folk og røvere i Kardemommeby på Halden teater. Se Kajsa Fosdahl imponere i sin drømmerolle, etter kun ett år på teaterscenen.

Bra for skolearbeidet

Kajsa forklarer til HA at det er mange fordeler med å være aktiv innen teater utover det sosiale miljøet. For eksempel har hun selv blitt flinkere til å huske ting hun må lære seg. Det hjelper henne også på skolen, mener Kajsa selv.

–Jeg har egentlig angret på at jeg ikke startet før. Det hjelper meg å huske ting til prøvene på skolen. Jeg må jo huske alle replikkene her, og så lærer man å improvisere, sier Kajsa.

– Dilla på Egner

Like før siste akt skal til å starte tar en liten gutt kontakt med HA for å fortelle hvor morsomt det er med teater og særlig Kardemomme by.

– Der er tante Sofie, og hun er skikkelig streng. De røverne røver masse. Det er veldig morsomt, sier 3-åringen Ole Herman Pettersen fra Hvaler, som er på plass sammen med store deler av familien sin.

Han er visst flink til å synge med på sangene hjemme også.

– Han har helt dilla på Thorbjørn Egner og særlig Kardemomme by, forklarer moren.

– Morsom kamel

Cornelia Marie Brevig (7) og søskenbarnet Sondre Brevig (12) mente at forestillingen var kjempebra.

– Jeg synes kamelen i skuespillet var morsom. Den var så stor, ler Cornelia, som får støtte av søskenbarnet sitt Sondre.

Også han trekker fram tante Sofie-karakteren som en favoritt av dem som var på scenen.

Kommentarer til denne saken