Billy Elliot på Folketeateret i Oslo. Hairspray på China Teatern i Stockholm. Haldenser Tomas Adrian Glans er vant til å jobbe stort.

Nå er han i gang med familiemusikalen Den hvite dame som begynte i det små, men som har vokst seg stor.

– Har et stort potensial

– Prosjektleder Marita Rognøy i Fredriksten kulturproduksjoner SA har jobbet godt og klart å få dette til å vokse. Jeg holdt litt igjen i begynnelsen og turte ikke helt å tro at dette skulle vokse utover Haldens grenser, men det har det virkelig gjort. Det har ekspandert enormt i løpet av de to årene vi har jobbet med det, og nå ser jeg virkelig potensialet til at dette skal blir stort, sier Glans.

Han peker på kvaliteten både i arbeidet som legges ned, og på aktørene som er involvert i musikalen.

  • Les også:– Klarte ikke å si nei

– Det er høyt nivå hele veien enten det gjelder skuespillere, musikere, kostymeansvarlige eller andre. Vi har kjempetro på dette, fortsetter han.

Har tillit til hverandre

Glans er sterkt involvert i prosjektet siden han har fulgt manusforfatter Hanne Hagerup helt fra starten.

– En helt nyskrevet forestilling har ikke de samme forventningene til seg som mer etablerte oppsetninger. Når man jobber med for eksempel Billy Elliot, har man en slags fasit fra tidligere oppsetninger å gå ut fra, hvis man ønsker, forteller han.

Det tette samarbeidet mellom ham og Hagerup er viktig for regissørens jobb.

– Vi har jobbet sammen før og vet å kaste ball med hverandre. Kreativiteten kan også slippes løs på en annen måte når man kjenner hverandre, og når det er noe nytt som skal lages. Det ligger en tillit til hverandre i bunnen om at vi vil hverandre vel, forklarer Glans.

To drap og gjenferd

Musikalen som har premiere i indre festning torsdag 4. august, er beregnet på både barn og voksne.

Det stiller noen krav til manusforfatteren siden historien om Den hvite dame faktisk handler om to drap og et gjenferd. I tillegg settes alle forestillinger opp klokka 23 for å lage en stemningsriktig ramme.

– Vi har valgt å lage en blanding av klassisk musikal og humor. Historien blir fortalt gjennom to barn, og vi har gjort andre grep som sørger for at dette passer for hele familien, sier Glans.

Tilfører ny kunnskap

Fredriksten kulturproduksjoner har planer om å sette opp musikalen hvert år framover. Det betyr at den kommer til å krasje med oppsetningene til Opera Østfold annethvert år. Glans påpeker at det ikke er meningen å gå operaen i næringen.

– Nei, vi skal heller utfylle hverandre. Musikal er noe annet enn opera. Vi håper å kunne dra nytte av operaen og dens nettverk, og hvis vi kommer opp på et visst nivå, kan vi komme til nytte for operaen også, sier den Oslo-baserte regissøren.

Han understreker også at oppsetninger som Den hvite dame bidrar med ny produksjonskunnskap på frivillig basis.

– Dette er Maritas første produksjon, og jeg har bistått henne med detaljer jeg vanligvis ikke gjør. Andre bidrar også med sin kunnskap på andre områder, forteller Glans.

Flere haldensere med

På scenen skal cirka 30 personer utfolde seg mens hele ensemblet er på omtrent 80 personer.

– Vi har vært Østfold rundt for å finne gode skuespillere og andre aktører. Dette er mer enn en Halden-forestilling selv om mange fra Halden også er valgt ut, sier Glans.

Fem profesjonelle aktører fra musikalens hjemby er med. Disse er Sara Stang Møller, Carl André Johansson, Aasmund Kaldestad, Anne Marthe Giljebrekke og Sverre Magnus Heidenberg.

I tillegg er Sara Undrum, Anniken Hillestad, Aurora Grosvold Berger og Inger Marie Bragvin med i ensemblet.