Gå til sidens hovedinnhold

En konsert med kraft og hjertevarme - to unge musikere imponerte

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

Tistedalens Musikforening ga oss forleden en konsert preget av kraft og hjertevarme med sin matiné i Fredrikshalds Teater.

Konserten startet som en flom med forsiktige innsig fra mange kanter av ulike instrumentgrupper, og trinn for trinn bygde fremføringen av «Jeger’n» av Jan Magne Førde seg opp til noe kraftfullt og flott. Her var Magne Jamissen dirigent.

Han introduserte så korpsets faste dirigent, Knut Henriksen.

Jeg kan ikke noe for det, men jeg blir rørt av korpsmusikk som fremfører kjente og kjære marsjrytmer. Mens musikerne spilte Norsk Turnermarsj av vår egen Oscar Borg, og det toget inn et utvalg av representanter fra frivillige lag og foreninger i Halden som sammen med Tistedalens Musikforening ønsket å vise sin takknemlighet for mangeårig støtte fra Sparebankstiftelsen Halden og Berg Sparebank, ja, da sendte jeg i tillegg en varm takk til oppfinneren av lommetørkledet.

Så fulgte en ledig, men allikevel mer formell del av konserten. Vi fikk høre Hungarian Rhapsody nr 2 av Franz Liszt hvor Britt Sairainen var solist på klarinett. Deretter Rakoczy March av Hector Berlioz og Farvel til en slavisk kvinne av Vasiliev Akapkin.

A trumpeter’s lullaby av Leroy Andersen hvor Gard Lindberg Olsen forsøkte å bysse oss i søvn med en dempet og vakker trompetsolo, var nok for mange en ny opplevelse. Gard Lindberg Olsen hadde også komponert en jubileumsmarsj med undertittelen Der Grosse Fall 1718. Marsjen ble uroppført på søndag. Imponerende og flott.

8 klarinetter fikk utfordre seg på Clarinet Escapade av Russel Ward for så å fremføre Varangermarsj av korpsets egen Jonas Halvari Hansen og et utdrag fra El Camino Real av Alfred Reed. Dermed var det to unge musikere som i løpet av konserten fremsto med egne komposisjoner.

Det hele ble avsluttet med Schneewaltzer av Thomas Koschat.

Konsertens konferansier var Andrew Boyle. Han ledet oss igjennom det hele på en smidig og elegant måte og røpet med ikke så lite stolthet at han i en periode også hadde vært korpsets faste dirigent.

Korpsets nåværende dirigent, Knut Henriksen, føyer seg inn i rekken av dyktige dirigenter. Tenke seg til at Tistedalens Musikforening i 2021 kan se tilbake på hele 150 års sammenhengende drift. De har sine øvelser i eget lokale som bærer det velklingende navnet Borgfoss som er en sammensetning av Oscar Borg (korpsets første dirigent) og Tistedalsfossen.

Helt til slutt: Hva er likheten mellom Tistedalsfossen og Tistedalens Musikforening? Jo, de er begge avhengig av tilførsel av ny kraft. Søndagens konsert med sitt tydelige innslag av unge, dyktige og allsidige musikere gir oss grunn til å tro på at dette kulturelle kraftsenteret vil bestå og gi oss mange gode opplevelser i årene som kommer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.