Gå til sidens hovedinnhold

Store stemmer i full kirke

Artikkelen er over 8 år gammel

Torsdag kveld fikk Halden og Immanuels kirke besøk av landets fremste julekonsert- veteraner. Noe en fullsatt kirke viste å sette stor pris på.

Tilfanget av mennesker som vil ha musikalsk hjelp til å få på plass den rette julestemningen er altså betydelig. Det ble hevdet at det var over ni hundre på benkeradene og at folk hadde kommet helt fra Oslo for å fylle opp de siste plassene.

Bergenseren Rune Larsen er blant de som har laget julekonserter av det mer spektakulære slaget lengst, og dermed er årets utgave av «Stille Natt Hellige Natt» faktisk et 25-årsjubileum.

Mange konserter

Ensemblet har det mildt sagt travelt, de gjennomfører hele 45 konserter i 37 kirker, fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord.

«Stille Natt Hellige Natt» har også et langvarig samarbeide med Strømmestiftelsen, der et overskudd fra konsertene og salget av den nylig utgitte CD-en «Julekonserten Stille Natt Hellige Natt» går til stiftelsen.

Fiolint fra Rybak

Det er noen år siden «Stille Natt Hellige Natt» sist opptrådte i Immanuels kirke og det har vært noen rokeringer i artistbesetningen de senere årene. Aller ferskest på laget er Grand Prix-vinner og norsk popmusikks enfant terrible Alexander Rybak, som i går hadde ladet sin fiolin med atskillig julemusikalsk trøkk.

Det er ingen tvil om at unge (fortsatt?) Rybak behersker sitt instrument til fingerspissene og han ga i går en frapperende oppvisning på egenkomponerte variasjoner over «Vi tenner våre lykter».

Han fortalte at han hadde et spesielt forhold til juleTVserien «Jul i Skomakergata», at det var noe av det første han opplevde av norsk julefeiring, da han flyttet hit sammen med foreldrene sine fra Hviterussland. «Vi tenner våre lykter» inneholdt halsbrekkende sitater fra det som i denne skribents ører hørtes ut som solide doser østeuropeiske folketoner. Som popsanger har Rybak derimot noen klare begrensninger.

Seremonimester Larsen

Rune Larsen har den perfekte stemmen og dialekten for å binde sammen et program som det vi fikk servert i kirken torsdag kveld. Hans småhistorier fra livet var akkurat passe tilmålte i lengde og moralsk innhold.

Spesielt historien om den lille gutten med leggskinner som valgte seg den minste valpen på kennelen. Et valg som rørte oppdretteren til å avstå fra betaling, med følgeordene «Ingen betaler for kjærlighet».

Store stemmer

Sangmessig var det Elisabeth Andreassen, Marian Aas Hansen og Tor Endresen som sto for de krevende innsatsene i et program som beveget seg fra det verdslige til det klassiske. Endresen hentet den største applausen for sin framføring av Jussi Björlings «O heliga natt».