Har du hørt om norsken, svensken og dansken som skulle ha fellesutstilling?

Ny utstilling lørdag: Daglig leder ved Soli Brug, Simen Dørje, kan blant annet by på islandske flyfotografier av Elvar Ôrn.

Ny utstilling lørdag: Daglig leder ved Soli Brug, Simen Dørje, kan blant annet by på islandske flyfotografier av Elvar Ôrn. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ikke det? Det skjer i hvert fall på Soli Brug lørdag 22. april, når danske Jet-te L. Ranning, svenske Roj Friberg og norske Patrick Huse får følge av finske Janne Laine og Outi Heiskanen, samt islendingen Elvar Ôrn.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) Soli Brug ønsker å fronte det nordiske uttrykket i sin kommende utstilling «Nordic Impressions», som står fram til 7. mai.

– Vi tenkte at det kunne være morsomt å lage en utstilling med en kunster fra hvert av de nordiske landene. Ideen tok form etter en henvendelse fra Patrick Huse og Roy Friberg, samt en annen kunstner fra Finland, som lurte på å gjøre noe sammen her på Soli Brug. Det var en kul idé, så vi spant videre på den og utvidet den til hele norden. Noe a spenningen er om det ligger noen fellestrekk i den nordiske kunsten, sier Simen Dørje.

Sterke kunstnere

Det er kanskje ikke de mest kjente kunstnernavnene som dukker opp i løpet av utstillingen, som rommer 100 verk fordelt i fire hus, innen teknikkene maleri, litografi, foto, fotogravyr, etsning, koldnål, akvatint og tresnitt. Men Dørje mener de har en god utstilling.

Svensk forfallen vakkerhet: Brødrene Jacob (til venstre) og Simen Dørje kan blant annet by på malerier av svenske Roy Friberg på Soli Brug.

Svensk forfallen vakkerhet: Brødrene Jacob (til venstre) og Simen Dørje kan blant annet by på malerier av svenske Roy Friberg på Soli Brug. Foto:

– Bortsett fra Roj Friberg, så er dette kanskje ikke så store navn i Norge, men de er sterke kunstnere. Friberg har vi her nå for tredje gang. Han døde i fjor høst, etter at vi hadde inngått en avtale om å jobbe sammen om en utstilling. Han var nesten alene i verden med den måten han malte. Han varmet opp voks og lagde alle fargene selv, og lagde malerier på veldig tynt papir, nesten som matpapir. Det er et slags vakker forfall i motivene hans. Og det er ganske typisk at folk som ikke har kjøpt malerier før blir så revet med av motivene hans at de likevel ender opp med å kjøpe, forteller Dørje, om maleriene i prisklassen mellom 4.000 og 80.000 kroner.

Gullvåg og Hirst

Av de andre kunstnerne arbeider Elvar Ôrn med flyfoto, Heiskanen med koldnål, etsning og akvatint og er meste kjent for sine små menneske- og dyrefigurer, grafikeren Janne Laine jobber med fotogravyr, gjerne med motiver fra den mystiske finske naturen, mens norske Patrick Huse arbeider både med foto og tresnitt i skjæringspunktet mellom natur og antropologi.

Norsk bidrag: Norske Patrick Huse viser både fotografier, malerier og tresnitt.

Norsk bidrag: Norske Patrick Huse viser både fotografier, malerier og tresnitt. Foto:

– Vi har ganske mange faste kunder her og det har nok blitt enn tradisjon for mange å komme hit, nesten uansett hvem som stiller ut. Det er nok ikke så mange gallerier som har en så fast kundemasse, sier Dørje.

Hva er det som hadde vært drømmeprosjektet deres?

– Drømmeprosjektet hadde vi nok allerede i fjor, da Håkon Gullvåg stilte ut her, og vi har jo faktisk hatt bilder til salgs av både Picasso og Rembrandt. Men det hadde selvsagt vært kult å kunne ha en verdenskjent levende kunstner her, som for eksempel Damien Hirst, men det ville blitt veldig dyrt for oss, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags