Da kommer det Malmö-baserte selskapet Operafabriken på besøk, og det er første gang de legger sin sommerturné til en by i Norge. Tidligere har de spilt i Sør-Sverige og Danmark.

Lang turné

Årets turné hadde premiere på Thorup slott 4. juli og avsluttes første 30. august på Palladium i Malmö. Da har det besøkt 15 byer og spilt 16 forestillinger.

Halden er for øvrig det eneste stedet hvor de holder to forestillinger.

«Titus nåde» (La clemenza di Tito) var Mozarts siste operaserie og ble ikke godt mottatt. Keiserinne Marie Louises velkjente karakteristikk var «tysk svineri» («una porcheria tedesca!»). I dag ser Mozart-kjennere på denne operaen som ett av hans mesterverk.

Flyttet i tid

«Titus nåde», eller «Titus» som den oftest kalles, utspiller seg egentlig i det antikke Roma, men Operafabriken har valgt å legge til den til det ekstravagante og dekadente 1920-tallet.

– Tidsmarkeringen er en måte å få publikum til å kjenne seg igjen, i stedet for å forholde seg til de tidstypiske romerske togaene, sier produsent og solist Leena Malkki.

– Regissør Niclas Fransson ønsker med sin regi å få skuespilleriet til å leve opp til og støtte opp under operasangens fantastiske og sterke uttrykk.

Handlingen

Operaen handler om den romerske keiseren Titus, som har vraket prinsesse Vitellia som sin hustru. I stedet har han valgt Servilia, som er forlovet med den romerske adelsmannen Annio. Vitellia blir rasende og klarer å overtale hennes elsker, Sesto, til å drepe sin beste venn, keiser Titus.

Tittelrollen synges av tenoren Jacob Wistrand. Rollene som Servilia och Vitellia blir sunget av mezzosopranen Stina Schmidt og sopranen Leena Malkki.

Sangerne blir akkompagnert av et ensemble bestående av to fioliner, cello, klarinett og klaver. Kapellmestere er vekselvis Johan Reis og Valeriia Jonikic.

– Halden naturlig

– Når vi først valgte å legge turneen også til Norge, var Halden et naturlig valg. Ikke bare fordi den er nærmest i avstand, men framfor alt fordi den har etablert seg som en viktig operaby, sier Leena Malkki.

Forestillingene går lørdag kveld og søndag ettermiddag.