Utstilling lever videre digitalt

Mange på plass: Drøyt 60 mennesker møtte opp på Den gamle kommandant. Avbildet:  Andreas Pedersen, Erik Rudeng og avdelingsdirektør Lillian Nyborg.

Mange på plass: Drøyt 60 mennesker møtte opp på Den gamle kommandant. Avbildet: Andreas Pedersen, Erik Rudeng og avdelingsdirektør Lillian Nyborg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Jubileumsutstillingen «Vi, de priveligerte» videreføres på internett.

DEL

Søndag ettermiddag var haldenserne som hadde bidratt til jubileumsutstillingen «Vi, de privilegerte», invitert til et spesielt arrangement på Den gamle kommandant i regi av Østfoldmuseene.

Gjenbruk på internett

Formidler Andreas Pedersen kunne lansere ny nettutstilling med utgangspunkt i utstillingen som nå avsluttes.

– Vi avslutter byjubileumsutstillingen som har stått i Øvre magasin. Mange som har kommet i dag er her for å hente tingene sine. Som en videreutvikling har vi laget en nettutstilling, som gjør at man fremdeles kan se de 350 gjenstandene, forklarer Pedersen for HA.

350 gjenstander: En Halden-mann født i 1969 har lånt bort denne jakka. I utstillingsheftet står jakkas historie markert med «326: Jakke, hjelm og solbriller», samt historiene til de resterende 349 gjenstandene i utstillinga. Nå får du alle historiene på internett.

350 gjenstander: En Halden-mann født i 1969 har lånt bort denne jakka. I utstillingsheftet står jakkas historie markert med «326: Jakke, hjelm og solbriller», samt historiene til de resterende 349 gjenstandene i utstillinga. Nå får du alle historiene på internett. Foto:

– Sånn sett blir ikke utstillingen borte, men går over i en annen form. Historiene skal leve videre. Vi har jobbet i noen år med nettutstillinger. Det handler om gjenbruk av det vi allerede har gjort. Vi har mange brukere på nettsidene våre, som er godt besøkt, forklarer avdelingsleder Lillian Nyborg.

Utstillingen startet i 2015 i forbindelse med at Halden rundet 350 år som by. De 350 gjenstandene som har stått til utstilling har vært gitt eller lånt ut av haldensere eller andre med et forhold til byen. På den måten sikret Østfoldmuseene seg 350 unike byhistorier.

– De vises fram gjennom bilder på en nettside. Nettutstilling er kanskje litt nytt for folk. Vi håper at mange kan komme tilbake til utstillingen på denne måten, forklarer Pedersen, som forklarer at utstillingen har vært populær og godt besøkt.

– Er det litt vemodig at utstillingen nå avsluttes?

– På en måte, men det må ta slutt en gang. Nå forbereder vi oss på neste markering, som blir i 2018. Da er det 300 år siden Karl den tolvtes død.

Godt besøkt utstilling

I tillegg til avslutningen av utstillingen var Erik Rudeng på plass. Han har skrevet boken «Konsulens døtre», som går dypt inn i haldenhistorien. 

– Vi ville gi noe tilbake til de mange som hadde bidratt til utstillingen. Dette er årets første søndag på museet. Erik Rudeng forteller om sin bok og arbeidet med den. Den er svært knyttet opp til Halden og byens historie, sier avdelingsdirektør ved Haldens historiske samlinger, Lillian Nyborg, som startet i jobben i november.

Hun forklaret at haldensere ser ut til å engasjere seg i historien til byen sin. Det viser besøkstallene i forbindelse med utstillingen som nå avsluttes.

– Folk har vært veldig interesserte. For oss har det vært veldig hyggelig å samarbeide med publikum på denne måten. Jeg har ikke tall på hvor mange flere som har har deltatt på utstillingene, men vi vet at det har vært et høyere besøk, forklarer avdelingsdirektøren til HA.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags