- Østfoldingen fremstår som raus, men litt enfoldig

Raymon har tidligere tatt turen innom Halden og Fønix. Nå kommenterer Øivind Johannessen reality om harryhandel på Svinesund. Arkiv.

Raymon har tidligere tatt turen innom Halden og Fønix. Nå kommenterer Øivind Johannessen reality om harryhandel på Svinesund. Arkiv. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Informasjonsrådgiver Jarle Aabø mener likevel at vi ler med, ikke av menneskene i realityserien «Svinesund-handel i grenseland»

DEL

Han var en av 234.000 norske tv-seere som benket seg foran skjermen under premieren på «Svinesund-handel i grenseland» på TV3 søndag.

Karakteren «Raymon», alias revyartisten Øivind Johannessen fra Fredrikstad, loset seerne trygt igjennom første episode, hvor vi fikk stifte et første bekjentskap med grensehandlende nordmenn på Svinesund og Nordby.

- Bør være stolte

Blant annet fikk seerne møte Fredrikstad-mannen, som iført en nyinnkjøpt stringtanga fra en erotikkbutikk, svensk flagg og vikinghjelm, hyllet svenskehandelen med et isbad på grensen.

Kommunikasjons-rådgiver og haldenser Jarle Aabø mener østfoldinger bør være stolte av programserien.

- Hva mener du serien kommuniserer om oss østfoldinger?

- Den bekrefter alle mytene om østfoldingen som raus først og fremst, men også noe enfoldig. Jeg synes karakterene er skrudd sammen slik at man blir glad i dem. De har masse humor og som tv-seer sitter du og ler: ikke negativt av dem, men av det en ser og hører.

Aabø mener serien viser fram kontrastene i den norske folkesjela og mellom innbyggerne i de ulike landsdelene.

- Rause, modige og snille

- Jeg synes en skal være positiv til dette. Alle har forestillinger om hva som er den typiske nordlendingen eller østfoldingen. Sånn er det bare.

Jeg synes menneskene som er med i programmet demonstrerer en voldsom raushet og er utrolig modige.

Det er en sjelden vare, og det kan de selv og vi være stolte av. For å si det på østfoldsk: «Det er jo snille mennesker vi prekær om». Raushet og snillhet skal en ikke skamme seg over!

Aabø synes heller det er grunn til å skamme seg over mannen som skapte begrepet «harryhandel», haldenser Lars Sponheim.

- Han har jo forsøkt å skjule hele livet at han er fra Halden. Det er en dårlig strategi.

- Status å være haldenser

- Føler du at deltakerne i tv-programmet representerer deg?

- Jeg føler at de representerer mangfoldet i Norge. Når jeg flytta fra Halden til Oslo i 1987 opplevde jeg at jeg lett ble stigmatisert i det øyeblikket folk hørte dialekten. Men jeg lærte meg et triks som fungerer utrolig godt.

I stedet for å prøve å skjule det innledet jeg heller med: «Det er'nte for å skryte, men jeg kommer fra Halden». Da sluttet folk å tillegge meg egenskaper og holdninger kun fordi jeg var fra Østfold.

- Men bør ikke disse holdningene ha endret seg nå som vi er i 2010?

- Nei! Jeg tror at vi østfoldinger skal være veldig fornøyde med å bo på solkysten og være utrolig stolte av den rollen Halden har spilt i norsk historie.

Denne byen har vært viktigere for norsk historie enn det Norge skjønner, og da blir spørsmål om Svinesundsturer og dialekt helt irrelevante for meg.

Aabø medgir at tv-serien ikke akkurat gjengir et tverrsnitt av Østfolds befolkning.

- Tv-produsenten har håndplukket disse menneskene for å rendyrke karakterer som er valgt ut på forhånd. Det samme hadde skjedd hvis serien handlet om fine fruer på Frogner. Da hadde bare de med høyest sjampanjeføring og de største perlekjedene fått være med, sier Aabø.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags