Gå til sidens hovedinnhold

Halden + DAG + Kilt = Sant

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvem regissør Øystein Karlsen og DAG-teamet traff da de dro til Skottland? En utflyttet haldenser selvfølgelig!

NRK kåret DAG til 2000-tallets beste norske TV-serie. Nå legger Øystein Karlsen siste hånda på finalesesongen. Halden og haldensere er med både foran og bak kameraet.

Serien har hittil blitt nominert til totalt 26 Gullruter og vunnet 11, og er med det den mest Gullrute meritterte dramaserien gjennom tidene. TV2 serien DAG er den første norske dramaserien som har gått i fire sesonger.

– Vi har gravd dypere

Manusforfatterne Øystein Karlsen og Kristopher Schau mener de har gravd dypere enn noensinne; polert og vendt hver stein med målsetting om å gi hver enkelt karakter en historie som kunne vært løftet ut som en egen serie.

De involverte selv mener det er de beste de noensinne har gjort.

– Dette er siste kapittel, og det føles. Den aller siste sesong, er morsommere, ærligere, mørkere, hardere, varmere og mye mer kompleks enn DAG noensinne har vært.

Den er med andre ord blitt like komplisert som noe vi alle har til felles, det å leve, sier Øystein Karlsen, haldenseren som også regisserer TV-serien.

– Vi kommer ikke til å gi oss før dette for alle involverte, føles som det beste vi noensinne har gjort. Dette er siste kapittel i noe som har vært fantastisk for oss alle.

Fint å filme her

Øystein Karlsen mener at Halden egner seg utmerket til filming. Derfor har han benyttet seg av Halden flere ganger under innspillingen av sesong fire.

Senest i helga som var, da Halden var location både for Narvik 1940, rorbuer i Lofoten og et steinhus på Shetland.

For en tid tilbake var DAG-crewet i kraftstasjonen på Fosseløkka.

– Ble målløse

– Handlingen strekker seg gjennom tre årstider og vi har filmet i Oslo, Skottland, Mexico og Halden. Opptakene i Skottland ble tilrettelagt av den utflyttede haldenseren Malin Heen-Allan, forteller Karlsen.

– Kan du tenke deg noe bedre? Du vet du skal til Skottland og filme og begynner egentlig produksjonen kunnskapsmessig lokalt sett på bar bakke, og så viser det seg at det bor en superflink haldenser der som lever av nettopp å tilrettelegge for filmproduksjon!

Han legger til:

Skuespillerne var helt målløse selvfølgelig. Etter å ha blitt tutet ørene fulle av meg om at Halden er Norges beste filmby i tre sesonger, så møter de Halden på Skottland også.

Antonsen i fyr og flamme

Skuespiller Atle Antonsen gleder seg enormt over å lage en fjerde sesong av DAG:

- Dette er det aller kuleste prosjektet jeg har medvirket i. En sjelden gang oppstår den komplette kjemi mellom manus, regi, skuespillere, produsenter, crew, og ikke minst publikum.

Det er denne gangen. Jeg har aldri noen gang, ikke engang med Uti Vår Hage med Bård og Harald, hatt et mer entusiastisk og dedikert publikum enn med DAG, sier Atle Antonsen som forteller:

– Prosjektet og DAG er helt personlig for meg. Det hele har vært en nytelse og en karrieremessig restart. Dette har også vært en serie som har appellert til et intelligent publikum, sier Atle Antonsen.

Lassgård på Siste Reis

Finalesesongen av DAG har premiere på TV2 i september. Før det vil også noen få Haldensere få mulighet til å se alle episodene back to back på Aladdin kino, sammen med skuespillerne i en enkelt eksklusiv forestilling.

– Jeg tror for øvrig Lassgård sterkt vurderer å legge sin neste langweekend til Siste Reis, smiler Øystein Karlsen.

Kommentarer til denne saken