Gå til sidens hovedinnhold

– Du blir aldri lei av å svinge deg i dansen!

Her kan du danse både sittende og stående

Det er god stemning når seniordanserne danser i Black box i Konservativen. Hver torsdag møtes de her.

Artikkelen er over 5 år gammel

Hver torsdag er det full rulle i Black Box i Konservativen. De som ikke kan være med på gulvet, svinger seg i sittedansen.

– Du blir aldri lei av å danse, selv om du er litt opp i årene. Musikken er så fin at dansetrinnene går av seg selv, smiler Eva Helseth Sætre. Sammen med Thurid Aasen leder hun dagens første parti med seniordansere. Hver eneste torsdag møtes de for å danse, og det er tre partier hver gang.

Rounds

Dagens første parti er også det mest avanserte. Rounds heter det, og som navnet tilsier går danserne runder på dansegulvet. Her smeller det i hæler under kyndig veiledning. «California!» Roper danselederne, og deltakerne vet hvilke trinn som da kommer.

– Vi bruker både kroppen og hodet. Seniordansen er flott trening på alle måter, forteller Eva Helseth Sætre mens sangen «I Can't Help It» runger ut av høyttalerne. Og det er kanskje sånn det er – de som er på gulvet nå kan rett og slett ikke hjelpe for at de elsker å danse. Dansen de danser heter for øvrig «Mamas Pearl».

Etter et parti med Rounds er det pause. Praten går trivelig.

– Vi har det veldig sosialt. Seniordansen arrangerer faktisk danseturer også, og vi har vært i Spania og i Polen og danset. Da danser vi en time eller to hver dag, for så å ha resten av dagen til andre ting. Det er flotte turer, forteller Thurid Aasen.

Nå er vi over 70

Ikke alle greier å svinge seg like heftig som dem som er med i det første partiet, men det betyr ikke at du ikke kan være med lenger. bare spør 85-årige Karoline Ludvigsen. Hun har vært med i Seniordansen i Halden helt siden den ble startet i 2000. Fortsatt møter hun opp hver eneste torsdag.

– Første gang vi møttes var en kald januardag for 15 år siden. Da var vi 13 stykker som ville begynne å danse. Uka etter var vi blitt 25! Nå er vi over 70 som er med, sier Karoline Ludvigsen som har vært en av de frivillige danselederne i 10 av de 15 årene.

Seniordanserne i Halden har nemlig alltid hatt mange frivillige danseledere. Her er innsatsen og dugnadsånden stor.

Akkurat nå er det sju instruktører som jobber frivillig for Seniordansen.

– Men da jeg ble noen og åtti år, var det best at andre overtok som danseledere. Nå er jeg med på sittedansen, som er veldig fin for oss som er blant de eldste her. Vi danser sittende på stoler, og det en fin form for bevegelse, forklarer Karoline Ludvigsen.

Seniordans med salsa

Hun er opptatt av at seniordansen er morsom mosjon.

Siste parti for dagen er rett og slett seniordans for alle som vil være med. I dag er det et sted mellom 35 og 40 i lokalene, og danseinstruktørene begynner heftig.

– Flere har etterlyst salsa, så den åpner vi med i dag! Ropes det ut over Sparebanksalen – og så er de t fullt kjør.

– Liker å danse

Det er for det meste damer på dansegulvet, men et par menn er også med.

Kari Heir, som er styreleder i Seniordansen i Halden, tror at det er en enkel forklaring på dette.

– Mange kvinner liker rett og slett å danse, smiler Kari Heir. Hun forteller at det er mye på tapetet i Seniordansen.

– Vi noterer oppmøtet, for vi får noe støtte for å arrangere dansen. Selv om alt baserer seg på frivillighet, er det alltid noe utgifter, forteller Kari Heir som selv er 85 år og deltar i sittedansen.

– Flere blir eldre og det er bra for oss å ha noe å gjøre. Et sted å treffes og et sted å gå til. Flere av oss møtes også på kafé utenom dansen, og turene våre er fine, forteller Kari Heir.

Det er ikke tvil om at Seniordansen i Halden gjerne skulle hatt et enda større dansegulv sentralt i Halden, for de er mange – og flere kan de bli.

– Vi har tidligere hatt inntakstopp på grunn av at vi nå er 71 medlemmer. Selv kunne jeg tenke meg at vi kanskje delte oss og hadde dans to ganger i uka, så enda flere komme være med. Vi får se, sier Kari Heir som forteller at dette med seniordans er noe som har spredd seg til Norge fra Tyskland. Og den ser ut for å ha kommet for å bli.

Kommentarer til denne saken