«Når faren dør, arver Cathrine det gamle familiegodset og reiser alene til barndomstraktene for å selge eiendommen og komme seg videre.

Snart aner hun at huset bærer på mørke hemmeligheter. Hun er ikke alene, og det som venter henne bak dørene kan hun ikke flykte fra...».

– Synnøve er helt fabelaktig

Slik beskrives Hjemsøkt, filmen som går for å være årets store norske grøsser. Rollefiguren Cathrine spilles av Synnøve Macody Lund mens Cecilie Jørstads rolle er mye mindre, men likevel viktig.

– Jeg spiller Cathrines mor i et retroperspektiv. Slik hun var på 1970-tallet, forteller haldenseren.

– Men dette er i all hovedsak Synnøves film. Hjemsøkt er hennes hovedrolledebut, og hun bærer så å si hele filmen alene. Hun er helt fabelaktig. I tillegg til kjærestefiguren og barnet i historien, er det kun tre biroller hvor jeg har en av dem, sier Jørstad videre.

 

Ble «headhuntet»

Historien om hvordan Halden-skuespilleren endte opp på rollelista til den omtalte skrekkfilmen, viser hvordan livets tilfeldigheter rår.

– Jeg var med i en filmserie som satte søkelyset på psykisk vold i hjemmet. Regissøren av Hjemsøkt, Carl Christian Raabe, søkte gjennom auditionmaterialet til denne filmserien på jakt etter et barn som kunne passe i Hjemsøkt. I letingen kom han over min audition også, og da sa han «der er hun» og tenkte på rollen som Cathrines mor. Så det var helt tilfeldig, forteller Jørstad.

Vanligvis er det lange auditionrunder for å få en filmrolle, men i dette tilfellet var det helt motsatt.

Regissør Raabe ringte rett til Cecilie Jørstad og spurte om hun hadde mulighet.

– Han sa «vi vil ha deg», og jeg ble selvfølgelig kjempeglad for å få muligheten. Det var utrolig moro å være med, sier skuespilleren.

 

– Lite flatterende rolle

Nå gleder hun seg til premieren, og hun er spent på folks reaksjoner. Filmtraileren viser en Cecilie Jørstad som absolutt vil få pulsen til å stige hos kinopublikummet.

– Hvordan syns du selv det var å se deg i en så skremmende rolle?

– Det var kjemperart. Rollen min er ikke så veldig flatterende. Samtidig var det spennende å gjøre en sånn rolle. Det er morsommere å utforske seg selv på de mørke sidene. Roller som glad og lystig er det mange flere av, forklarer Jørstad.

 

Variert arbeidshverdag

Til daglig jobber skuespilleren på Halden vgs. avd. Risum. Hun har base i Halden sammen med familien og er sånn sett ikke på jakt etter film- eller teaterjobber. Samtidig er skuespillerjobben det beste hun vet.

– Jeg elsker å jobbe med dette, men kontrastene er store. Nå jobber jeg med barneteater, så blir det oppmerksomhet rundt Hjemsøkt og min rolle i en skrekkfilm, og etter premieren 24. november skal jeg av gårde og gjøre en kirkekonsert. Spekteret er bredt, sier Jørstad med en latter.

Hjemsøkt har premiere på Colosseum kino i Oslo og Aladdin kino i Halden. Jørstad tar turen til hovedstaden.

– Jeg er nødt til det selv om det hadde vært hyggelig med premiere i hjembyen, sier hun.

 

– Gjennomgående dyster stemning

I tillegg til Jørstad og Synnøve Macody Lund står Ebba Steenstrup, Ken Vedsegaard og Robert Skjærstad på rollelisten. Manusforfatter er kritikerroste Maja Lunde som blant annet har skrevet Bienes Historie.

Hovedrolleinnehaver Lund kjenner mange fra filmene Hodejegerne og Askeladden.

Hodejegerne er en norsk action-, krim- og thrillerfilm fra 2011 med Aksel Hennie. Den er basert på Jo Nesbøs roman med samme tittel. Askeladden hadde premiere i september i år og baserer seg på Asbjørnsen og Moes eventyrfortellinger om Espen Askeladd.

Hjemsøkt har aldersgrense 15 år på grunn av «gjennomgående dyster stemning og skrekkeffekter».