Researchen til boka har tatt 40 år

BOKBAD: Håkon Ohlgren, Lars Backe Madsen og Kjetil Bjørlo arrangerte bokbad på Fredriksten Kro torsdag kveld.

BOKBAD: Håkon Ohlgren, Lars Backe Madsen og Kjetil Bjørlo arrangerte bokbad på Fredriksten Kro torsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Hvem er dine topp fem personer innen norsk langrenn? spør Lars Backe Madsen.

DEL

– For meg må det bli Petter Northug jr. Han fikk meg, som ikke har vært noe interessert i sport, til å bli det. Det er helt sirkus å se på ham, svarer en i salen.

Northug, Dæhlie, Ulvang, Erik Røste og Johan Bauman. Det er nettopp de personene som er hovedpersonene i Lars Backe Madsens nye bok, «Gullracet».

Langrenn

«På et annet rom bodde veteranen Oddvar Brå, og like ved ham: en ivrig lærergutt fra Nannestad. Det var flere som ble overrasket over at Bjørn Dæhlie i det hele tatt kom med i troppen, han var knapt fylt tjue år, og de færreste regnet med at han ville gå noen renn overhodet.» står det i første kapittel av boka.

Haldenseren har de siste åtte månedene jobbet med boka som tar for seg doping, smøretrailere og viktigst av alt hvorfor Norges nasjonalsport dominerer fullstendig- og hvordan suksessen har blitt til.

BOKBAD: Kjetil Bjørlo, Håkon Ohlgren og Lars Backe Madsen på bokbad torsdag kveld.

BOKBAD: Kjetil Bjørlo, Håkon Ohlgren og Lars Backe Madsen på bokbad torsdag kveld. Foto:

Norge skal være best

– Under VM på ski i Lahti i februar tilbrakte jeg en del tid inne på det lukkede, tekniske området ved stadion, der landslagene gjorde sine siste forberedelser før løpene. Det var et fascinerende syn. Alle virket stresset, det var nesten så man kunne se dødsangsten i øynene til dem som virret fram og tilbake der inne, sier Madsen.

Sammen med Håkon Ohlgren og Kjetil Bjørlo har de samlet en del haldensere på Fredriksten Kro for å holde bokbad.

– Norge skal være best for enhver pris. Etter OL i 1988 satte vi i gang prosjekter som hadde til hensikt å gjøre Norge til en av verdens best idrettsnasjoner.

40 år med research

BOKBAD: Det var fullt hus på Fredriksten Kro torsdag kveld.

BOKBAD: Det var fullt hus på Fredriksten Kro torsdag kveld. Foto:

 

Tema som astmamedisin og juksing ble diskutert på bokbadet torsdag kveld. I tillegg leste Madsen noen avsnitt fra boka før det ble lang kø for å sikre seg den.

– For å videreføre spørsmålet til Ohlgren: Hvordan i himmelens navn skjedde det at en haldenser setter dagsorden i forhold til norsk skisport?

SIGNERER BØKER: Mange sto i kø for å sikre seg boka til Lars Backe Madsen på torsdag.

SIGNERER BØKER: Mange sto i kø for å sikre seg boka til Lars Backe Madsen på torsdag. Foto:

– Denne boka er en kjærlighetserklæring til skisporten. Vi er fem millioner mennesker og vi dominerer en sport så fullstendig. Jeg prøver å svare på i denne boka om det rett og slett er sunt for sporten at Norge dominerer den. På godt og vondt. Det fortjener å bli belyst, sier Madsen.

Madsen forteller han har researchet til boka i over 40 år og er glad for at boka er ute.

– Det er utrolig gøy å se at det ble fullt hus på bokbad i kveld. Det er ekstra stas at ordfører Thor Edquist og Tom Skjeklesæther tok turen. For meg er det like stort som å ha Kongen og Sissel Kyrkjebø i samme rom.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken