Smugstarter kulturnatta langs elva

KULTURNATT: Førstkommende fredag er det kulturnatt i Halden hvor 25 steder skal holde åpent. På bildet er noen av utstillerne, samt arrangørene. Fra venstre bak: Thorkil Lindskog (arrangør), Britt Brattli (Tista senter), Johannes Halvorsen (Immanuels kirke), Ulla og Øyvind Sæbø. Foran fra venstre: Wenche Erichsen (arrangør), Liv Anne Fossbråten (teater på Elvelangs) og Live Røsnæs (Galleri Lille Martine).

KULTURNATT: Førstkommende fredag er det kulturnatt i Halden hvor 25 steder skal holde åpent. På bildet er noen av utstillerne, samt arrangørene. Fra venstre bak: Thorkil Lindskog (arrangør), Britt Brattli (Tista senter), Johannes Halvorsen (Immanuels kirke), Ulla og Øyvind Sæbø. Foran fra venstre: Wenche Erichsen (arrangør), Liv Anne Fossbråten (teater på Elvelangs) og Live Røsnæs (Galleri Lille Martine). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Førstkommende fredag er det tiende gang det blir arrangert kulturnatt i Halden. Det markeres med et helt nytt arrangement kvelden før. Cirka 700 meter med kunstnere, dansere, kor og show.

DEL

Det er få som sier nei når Wenche Erichsen fra Halden Frivilligsentral ringer.

– Når hun ringer, så lytter vi og sier bare «ja». Hun, og de andre arrangørene, har planlagt et utrolig opplegg, forteller senterleder for Tista senter, Britt Brattli.

Tista senter er én av 25 bedrifter som har meldt seg på Kulturnatt i Halden.

25 steder påmeldt

Kulturnatt i Halden har ti års jubileum og har rekordmange steder påmeldte.

– Første året hadde vi ni bedrifter. I år har vi 25, sier initiativtaker Wenche Erichsen.

Kvelden åpner på Galleri lille Martine, som har vært med alle ti årene. Dermed strekker det seg fra Den gamle kommandant til Galleri Rød. Fra jazzkonsert til pratesalong hos Atle Frisør.

Fakta: Kulturnatt i Halden

Kulturnatt i Halden arrangeres fredag 22.9. og det er 10 års jubileum i år. I år det 25 åpne steder på Kulturnatten, og med flere spennende samrbeid på kryss og tvers; fløytekvartett fra kulturskolen på Køhn Libris bokhandel, åpen gullsmed, åpen frisør, flere scener med konserter, åpne gallerier. Både Den gamle Kommandant og Huth og Rød har åpent. I tillegg til mange steder i sentrum.

Mikrobryggeriet er med for første gang på kulturnatt i år, med konsert med Malin Møller, det er jazzkonsert på Bakgården og Åpen kirke hele kvelden, med både «bibel og Back» program og avslutsningsvis den blå timen, jazz i ord og toner, med Aril Elnes saksofon, Jan Erik Norheim piano og sang Jenny Norheim. Og mye mer.

Kilde: Wenche Erichsen

Elvelangs langs Tista

I år markerer jubileet med et helt spesielt arrangement kvelden før kulturnatta, nemlig Elvelangs. Inspirert av Elvelags langs Akerselva, og første gang i Halden. Det er Erichsen og Terese Engedahl som har ideen bak arrangementet, og er arrangert av Halden Frivilligsentral i samarbeid med Halden kunstforening og Tista senter. Engedahl skriver til HA: 

– For ti år siden gikk jeg Elvelangs langs Akerselva med styret fra Frivilligsentralen. Det var en magisk stemning langs Akerselva og kulturinnslagene lå som perler på en snor. Folk gikk rolig, og de fleste hvisket, skriver Engedahl.

Siden den gang har hun og Erichsen hatt en drøm om å få til Elvelangs langs Tista.

– Jeg bruker bryggepromenaden ofte og undres over at ikke flere går tur der. Det er et vakkert område. Jeg håper Elvelangs skal gi fokus til denne delen av byen vår. Den fortjener oppmerksomhet.

– Vår drøm er at dette skal bli en integrert del av både Kulturnatt og Halden og at de som er med i år kan si om ti år: «Jeg var med på den aller første Elvelangs i Halden». Vi drømmer om at arrangementet på sikt kan vokse til å omfatte hele Tista, fra Saugbrugs øverst til jernbanebrua nederst.

På selve kvelden stiller også Halden Taxi opp med rimelige transportmuligheter.

– En Maxi-taxi vil kjøre klokka 19:00 og gå fram til klokka 23:00 mellom de forskjellige kulturopplevelsene. Den starter i parken, så til Rød Herregård og videre ned over Indre Mølbrygge til Torget, for så til neste stopp ved Immanuels kirke. Videre går turen opp til porten ved indre festning og ned til Immanuels kirke igjen før vi kjører over bybrua til Grafittiveggen til biblioteket også en liten tur innom Frivilligsentralen før vi er i parken igjen, forklarer Erichsen.

16 kunstutstillere

Erichsen forteller at det kommer til å være mange kulturinnslag på Elvelangs.

– Det kommer til å bli en stemningsfull vandring langs Tista med levende lys og mange spennende kunst, musikk- og kulturopplevelser, sier hun.

Hun nevner blant annet flammeshow og dansing. Det blir aktiviteter fra og for barn, samt folkemusikkgruppa Pytt i Panne fra båt.

– I tillegg kommer det 16 kunstutstillere som skal stå langs brygga mellom klokka 18:00 og 21:00, legger hun til.

Elvelangs starter utenfor den «gamle sjøboden». Nærmest fisketorget.

Fakta: Program kulturnatt i Halden

Galleri Lille Martine 18:00 Musikk ved Ladybirds og familien Røsnæs; Live, Hedda, Jeanette og Marcus.

Halden Kunstforening 18:30 «Kunst i mange former». Grafittikunstner Dennis Creiser Karlsson ved «taggeveggen» i Nedre Bankegt. DJ Strøm spiller.

Halden kulturskole 19:00 Konsert ved trommeelever og strykekvartett.

Halden bibliotek 19:15-20:30 Stemningsfull kveld med fortelleren, Tonje Gjems Vanberg.

Fabian Restaurant og pannekakeri 19:00 Konsert med Eirik Haug Stømner og Eirik Grøtvedt.

Immanuels kirke 19:30, 21:00, 23:00 og 24:00 Bibel og Bach. Aftertoner fra orgelet. Nattjazz og kveldsbønn.

Den Gamle Kommandant 20:00 Konsert med Live og Hedda, Jeanette og Marcus Røsnæs.

Bakgården Restaurant 20:00 Jazzkonsert ved Svein Bjørneby kvartett.

Herregårdskaféen 20:00 Oscar Danielson

Køhn Libris 20:30 Fløytekvartett fra Halden kulturskole og åpen bokhandel.

Halden frivilligsentral 21:00 og 22:00 Konsert med Eirik Haug Stømner og Eirik Grøtvedt, og Westby band.

Halden Mikrobryggeri 21:00 Releasekonsert med Malin Møller.

Bryggerhuset 22:00 Store Norske Seeger Session.

Ateliér Brygga Utstilling og åpnent verksted.

Gullsmed O. Førlie Håndlagde smykker.

Vedic Art Fredriksten Utstilling.

WendA og Ateliér Halden Utstilling og bilder fra malegruppen.

Alle Tiders gave & interiør Åpen butikk.

Atle Frisør Åpen pratesalong.

Livises Blomster Åpen blomsterbutikk.

Strikkeholdeplassen Strikkekafé.

Flamenco Restaurant Spesialmeny

Grensen Burger-Bar Spesialmeny

Zofie klær og interiør Åpen butikk

AG Foto Instagram gotokonkurranse #kulturnatthalden

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags