Vil sette opp Karl XII-spel i Halden

TAR INITIATIV: Henning Kvitnes vil sammen med to andre kulturpersonligheter sette opp et Karl XII-spel i Fredriksten festning neste år.

TAR INITIATIV: Henning Kvitnes vil sammen med to andre kulturpersonligheter sette opp et Karl XII-spel i Fredriksten festning neste år. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En eks TV 2-profil, Årets Haldenser 2016 og en svensk regissør ønsker å markere 300 års-jubileumet for Karl den XIIs død på en helt spesiell måte.

DEL

– Det er 300-årsjubileum for Karl den XIIs død i 2018. Hvem som skjøt er fortsatt et mysterium, og som en vittig sjel har påpekt; Det er viktig å holde liv i Kongens død, skriver Jan Ove Ekeberg, Leif Stinnerbom og Henning Kvitnes i en søknad om støtte sendt til Halden kommune.

BAKGRUNN: Les hele søknaden fra side 86 i dette dokumentet

Opprinnelig ordførerens idé

I juni lanserte ordfører Thor Edquist en idé om et eget Karl XII-spel i Halden.

– Det var noe jeg satt og tenkte på da jeg kjørte hjem fra et møte på Fylkeshuset om framtidig utvikling på Fredriksten festning, skrev Edquist på Facebook i sommer.

Nå har spelet gått fra en idé til et konkret prosjekt. Henning Kvitnes er godt kjent for HAs lesere. Med seg på laget har han Jan Ove Ekeberg, som i mange år var journalist og ankermann i TV 2-nyhetene. Ekeberg har også gitt ut flere bøker og skriver for tiden på et manus til forestillingen «Birkebeinerprinsen» i Ringsaker. Sistemann av initiativtakerne, Leif Stinnerbom, er en svensk regissør og manusforfatter.

Kunstneriske friheter

– Vi vil forsøke å skape et spel med spenning, drama, historie og musikk i en salig blanding – og selvsagt ta oss en del friheter for å skape en forestilling folk vil kunne oppleve som en film i levende live. Gjerne godt krydret med moderne teknologi og utsøkt scenografi i en storslått produksjon, skriver de tre til Halden kommune.

Initiativtakerne søker også kommunen om én million kroner til å kunne realisere prosjektet.

Kommunen anbefaler avslag

– Om Halden kommune gjør vedtak om å bevilge midler igangsettes produksjonen av det kunstneriske parallelt med det administrative arbeidet som søknader, sponsorer, infrastruktur etc. Initiativtakerne ønsker at dette kan bli Halden Kommunes markering av jubileet, men at det samtidig legges grunn for en tilbakevendende oppsetning der Fredriksten festning brukes som kulisse for å presentere den historien vår by og vårt distrikt er mest kjent for, skriver Ekeberg, Stinnerbom og Kvitnes.

– Har vi råd til å la være?

Den søknaden skal behandles i hovedutvalget for samfunnsutvikling og kultur onsdag denne uka. Jens Petter Berget, som er leder for samfunnsutvikling i Halden kommune, er svært positiv til prosjektet. Men han mener at kommunen ikke har midler til å gi økonomisk støtte. Derfor anbefaler han politikerne om å si nei til søknaden.

Ordfører Thor Edquist, som altså opprinnelig lanserte ideen, vil ikke forskuttere en politisk behandling av saken.

– Vi har egentlig ikke penger til dette. Men det spørs også om vi har råd til å la være. Det er det hovedutvalget må ta stilling til, sier Edquist.

Gull verdt
ENTUSIASTISK: Thor Edquist er fornøyd med at Kvitnes, Ekeberg og Stinnerbom vil sette opp et Karl XII-spel.

ENTUSIASTISK: Thor Edquist er fornøyd med at Kvitnes, Ekeberg og Stinnerbom vil sette opp et Karl XII-spel.

Han ble kontaktet av Henning Kvitnes noen dager etter at han fortalte om ideen på Facebook, og er veldig glad for at ideen nå er i ferd med å materialisere seg.

– Dette synes jeg er veldig spennende. Vi har gjort altfor lite ut av Karl XII i Halden. Den historien er gull verdt. Historien om krigerkongen Karl XII er kjent i mange land i Europa. Og det er ikke mange byer som kan skilte med en historie der en konge har blitt skutt i kamp, sier Edquist.

Tror på trioen

Ordføreren er også svært positiv til de tre personene som har satt seg fore å realisere prosjektet.

– Dette er absolutt tre sterke navn. Det er det ingen tvil om. De kan underholdning, de kan media og jeg tror de har gode kunnskaper om hvordan man kan få med seg samarbeidspartnere og få støtte både innenfor EU-systemet og norske ordninger, sier Edquist.

Halden Arbeiderblad har forsøkt å komme i kontakt med initiativtakerne, men har foreløpig ikke lykkes.

I søknaden skriver de følgende om det planlagte spelet:

Disse 3 vil forsøke å skape et Spel med spenning, drama, historie og musikk i en salig blanding – og selvsagt ta seg en del friheter for å skape en Forestilling folk vil kunne oppleve som en film i levende live. Gjerne godt krydret med moderne teknologi og utsøkt scenografi i en storslått produksjon.

På skuespiller og sanger-siden vil man hente inn kjente og etablerte navn fra begge sider av Grensen, og en danske eller to for balansen.

Det vil også bli brukt mange amatører og frivillige – og engasjere mange i et felles sosialt og kulturelt løft.

Man ser også for seg å bruke de erfarne kreftene i Opera Østfold som konsulenter på den praktiske gjennomføringen.

Initiativtakerne tror at Spelet vil trekke til seg mange publikummere fra hele Skandinavia, da det er en viktig del av vår felles historie.

Spelet vil i etterkant relativt enkelt kunne omskrives til å bli en innendørs Riksteater-versjon , og dermed ha et bredere nedslagsfelt. Kanskje på begge sider av Grensen.

Hva skal til?

1. Et samlet politisk Halden må stå bak. Deretter en grunnbevilling/garanti til oppstart og utarbeidelse av manus, musikk, scenografi, lysdesign, lyddesign, koreografi, produksjonsplan etc.

2. Behovet er ca. 500.000,- i 2017 og 500.000,- i 2018 for å sikre denne framdriften. Dette vil jo være en etableringskostnad – og ikke noen årlig bevilgning. Noen av disse midlene til etablering kan sikkert hentes inn eksternt, men Kommunen må først på banen.

3. Meget viktig at Byen går foran, da dette også vil utløse støtte fra andre viktige hold.

4. Halden Kommune gir Grensearena tillitt som Produsent – da de som ideell organisasjon kan søke støtte fra Fylke, Stat, Sparebankstiftelsen, Norsk Kulturråd, Nordisk Kulturfond, Norsk Musikkfond m.m. Når manus, musikk og markedsplan er utviklet kan man gå på Sponsorer o.a.

5. At vi samler hele Byen bak dette – og at vi lar gode krefter føle et eierskap.

6. At den politiske delen av dette blir avgjort nå i høst – slik at Produsent kan gå videre med søknader etc. – og at de som skal skape dette kan sette av tid.

7. Tiden er Nå

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags