Har skrevet seks bøker etter at han ble pensjonist

Inspirasjon: – Her henter jeg inspirasjonen til bøkene mine. Her ser jeg mot Tistedal og de store skogene. Mot fossen, elva og ladestedet som må til for å skape en by. Og over fjorden til Sverige. Alt dette gjenspeiles i bøkene min, sier Ivar Bjørndal.

Inspirasjon: – Her henter jeg inspirasjonen til bøkene mine. Her ser jeg mot Tistedal og de store skogene. Mot fossen, elva og ladestedet som må til for å skape en by. Og over fjorden til Sverige. Alt dette gjenspeiles i bøkene min, sier Ivar Bjørndal. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag lanserer Ivar Bjørndal sin sjette bok etter at han ble pensjonist. Og han har ikke tenkt å gi seg med det.

DEL

Ivar Bjørndal kan faktisk feire hele 50 år som forfatter, men det er først etter at han ble pensjonist, at han virkelig har hatt tid til å skrive mye.

– Jeg er så glad for hver og en av disse bøkene, sier han og viser oss alle de seks titlene han har gitt ut etter han ble pensjonist.

En dreier seg om den videregående utdanningen i Norge, mens de andre alle har ulike lokalhistoriske temaer.

En tidsreise

Hans nye bok tar oss med på en tidsreise.

Lørdag tar han turen til både Køhn og Notabene for å lansere den innbydende boka «Med røtter i grenselandet».

Undertittelen er "Veien fra husmannsplassen til Universitetsplassen" og det er nettopp denne reisen han tar oss med på, fra oldeforelderens trange kår på husmannsplassen og til han selv sto som stolt student på universitetsplassen.

– Mine forfedre var småkårsfolk. I arbeidet med å danne meg et bilde av deres liv, har jeg blitt slått av hvor trange rammene var og hvor små muligheter de hadde for å endre på tilværelsen sin. Selv fikk jeg velge min vei og har hatt et spennende og privilegert liv. Desto større grunn synes jeg at jeg har til å løfte fram dem som gikk foran. Ikke noe av det jeg skriver er oppdiktet. Det er fortellinger om levd liv, sier han.

Under en åpen himmel

Men det å komme fra trange kår trenger ikke være negativt, mener Bjørndal som siterer Hans Børli i boka si: «Tro ikke at jeg kommer fra små forhold! Himmelen sto alltid åpen over meg».

– Jeg kommer også fra et hjem hvor himmelen sto åpen over meg. Jeg tolker det også i en større sammenheng hvor jeg er opptatt av å løfte blikket fra, sier han.

Da han for ti år siden begynte å skrive ned det som har blitt til denne boka, var det først og fremst for å fortelle sine barnebarn om sin oppvekst.

De flestes historie

– Men så har jeg noen rådgivere som har lest gjennom det jeg har skrevet, og de sa til meg at dette er jo ikke bare din historie. De fleste av oss stammer enten fra en husmannsplass eller fra sjøfolk. Dette er derfor på mange måter ikke bare min historie, men de flestes historie, forklarer den produktive forfatteren.

Boka er gitt ut ved hjelp av økonomisk støtte av Berg Sparebank.

– Det er jeg svært takknemlig for. Det har gitt meg mulighet til å lage en praktbok, for det har det blitt. Det handler blant annet om muligheten til å bruke Runar Drønen som grafisk designer og ordentlig papirkvalitet, forteller han.

Han har ikke tenkt å stoppe med bok nummer seks.

– Jeg har et bokprosjekt til jeg har lyst til å gjennomføre, og det er å skrive historien om Eidsvold-mannen John Sørbrøden fra Berg. Det har aldri blitt gjort tidligere, avslutter Ivar Bjørndal.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags