Søndagens gudstjeneste i Immanuels kirke var en festgudstjeneste til ære for kirkens orgel.

I 1915 bygde det svenske firmaet Åkerman & Lund det cirka 1300 piper store instrumentet spesielt til kirkerommet i Haldens største kirke.

Kantor Marie Hålensen er stolt av arbeidsverktøyet sitt.

- Dronningen i Immanuels kirke har 24 stemmer, og det er byens eldste orgel, forteller hun.

Happy birthday på orgel

Festgudstjenesten bød på flere flotte og annerledes musikkopplevelser takket være Håkensen og andre musikere som hadde satt sammen en musikalsk opplevelse.

Blant annet ble "Happy birthday" arrangert for orgel av Ernst Th. Monsen spilt under kollekten, og preludium var "What a wonderful world" med orgel, el-gitar og trompet.

- Takk for en fantastisk opplevelse, sa kirkeverge Jan Ivar Andreassen etter gudstjenesten, og sogneprest Jan Boye Lystad ledet menigheten i applaus for musikkinnslagene.

Drømmer om å bli organist

Kantor Håkensen hadde med seg Martin Simensen på trompet og ektemannen Anders Håkensen på el-gitar. I tillegg til å spille orgel selv, spilte Håkensens to orgelelever på 18 år, Sindre Seim Gulbrandsen og Hans Eivind Gulbrandsen, orgel.

- Vi begynte med pianoopplæring på kulturskolen og har spilt med Marie de siste fem-seks åra, forteller guttene.

De spilte hvert sitt stykke på både orgel og piano under gudstjenesten.

- Det er spesielt å spille på orgel. Det er enmannsorkester, beskriver Sindre.

- Jeg har lyst til å studere på Norges Musikkhøgskole etter videregående og bli organist, fortsetter han.

- Jeg har ingen konkrete planer ennå, forteller Hans Eivind.

Må tilpasse seg instrumentet

Under innledningen til gudstjenesten fortalte Marie Håkensen om det 100 år gamle orgelet i Immanuels kirke.

- Dette orgelet har en romantisk klang og spiller mykt, rundt og bredt. Orgelet i Tistedal er laget i barokken og har en spissere lyd, fortalte hun.

Hans Eivind og Sindre har spilt på begge orglene og forteller at de må endre teknikken ut fra typen orgel de spiller på.

- Det er veldig stor forskjell på stilen. Jeg liker orgelet i Tistedal best når det gjelder stil og lyd, og det er enklere å spille på. I Immanuels kirke må man trykke hardere på tangentene for å få lyd, forklarer Sindre.

Unge og lovende organister

Begge de unge organistene spiller og øver mye på pianoet hjemmer, men de er også en del i kirken og spiller.

- Sindre og Hans Eivind er skikkelig flinke, begge to. Og det er ikke bare spillinga. De er ordentlige gutter som enkelt innretter seg og tilegner seg kunnskap. Begge kjenner gudstjenesten godt, og Sindre er orgelvikar. De to er viktige for rekrutteringen av organister, sier Marie Håkensen.

Hun fikk tips om de to orgelinteresserte guttene av Elisabeth Hellstrøm, lærer på kulturskolen.

- Da var ikke jeg vanskelig å be. Jeg ordnet det slik at jeg kunne undervise dem som en del av jobben min, og det får kirken tilbake igjen nå. Det var en god investering å gi Sindre og Hans Eivind opplæring, konstaterer Håkensen.

Randi Bukholm er en annen ung orgelspillende haldenser som har spilt under kantorens vinger, og som har vikariert i Haldens kirker.

- Hun går på folkehøyskole nå, men kommer hjem til jul og hjelper til med spilling, sier Håkensen.

- Helt fantastisk

I anledning 100-årsmarkeringen i Immanuels kirke søkte kantoren om midler fra Sparebankstiftelsen Halden til restaurering av orgelet.

220.000 kroner fikk hun innvilget og dermed sikret kirkens dronning for mange år framover.

- Det er helt fantastisk at vi fikk alle de pengene. Det var ikke krise, og orgelet var spillbart, men helt siden jeg begynte for 8,5 år siden, har det det vært slarkelyder på grunn av slitasje, og inne i motorrommet på orgelet var det brukt asbest slik at det var farlig å oppholde seg der. Nå er orgelet straks ferdig restaurert og klar til julefeiring. Lyden og klangen har blitt helt fantastisk, og selv om det er flere orgeldeler som begynner å merke tidens tann, har vi fått restaurert det som hastet mest, forteller Håkensen.

De andre orglene i Haldens kirker har blitt stemt til julen.

Mange bidragsytere

Kirkeverge Jan Ivar Andreassen takket sparebankstiftelsen for støtten, og styreleder Kjell Hagen fikk en flott blomst.

- Det er viktig for kirkens musikalske arbeid å ha instrumenter som virker og er i god stand, sa han.

Blomster vanket det også til musikerne som hadde deltatt under gudstjenesten, og sogneprest Lystad og hans hjelpere Arild Stang og Ole Johannes Ulseth fikk gode ord og applaus for å ha bidratt til festgudstjenesten.

Rundt 40 personer fikk med seg den spesielle bursdagsgudstjenesten i Immanuels kirke på andre søndag i advent.