Når rektor Anne Navestad ved byens kulturskole ønsker velkommen til «skolestart» for året 2018/2019, kan hun glede seg over at lista med elevnavn er lenger enn på lenge. 

– Kulturskolen har økt antall elever med 25 prosent det siste året og fortsetter å utvikle seg. Det er vi skikkelig stolte av, skriver hun i en pressemelding til HA.

Nye tilbud for barn og voksne

Kulturskolen har før det kommende skoleåret lagt vekt på å opprette nye tilbud, og det er ikke bare elever i grunnskolen som kan finne noe de liker på programmet. 

– Vi får stadig spørsmål om vi tilbyr undervisning til voksne, og nå kan vi heldigvis svare «ja». Mange ønsker at de hadde lært seg et instrument som ung, men hadde ikke muligheten. Her vil vi sette i gang 10-ukers nybegynnerkurs i gitar i små grupper. Kurset er for både barn og voksne, opplyser Navestad. 

Gitarlærerne tilbyr også ordinær undervisning, og kurset har fortsatt ledige plasser

– Eller hva med å lære seg å steppe? Her kan voksne og barn sammen melde seg på nybegynnerkurs i stepping. Man trenger sko med jern, som vi er behjelpelig med å fikse, og så er det bare å klinke i vei. Aldersgruppen strekker seg fra 8 til 100 år forutsatt at hofter og knær er i god skikk, skriver Navestad med glimt i øyet.

Under årets 17. mai-tog la nok mange haldensere merke til Halden Drum Corps. De har også opptrådt på Haldendagen. Trommekorpset håper deres prestasjoner gir flere lyst til å være med.

– Vi har plass til flere. Aldersgruppe fra 7. klasse og oppover.

Alt skjer ikke PÅ scenen

Musikaltilbudet som ble startet opp i fjor, falt i god smak hos mangeunge haldensere. 

– Det ble veldig populært og fortsetter i år. Vi har fortsatt noen ledige plasser. I tilknytning til dette, men også som et eget tilbud, vil vi sette i gang et gruppetilbud som heter Teaterverksted. 

Navestad forteller at kurset tilbyr opplæring innen alt som en forestilling trenger utenom det å faktisk stå på scenen; kulisser, PR, arrangørrollen, lyd/lys og mye mer.

– Noen ønsker å være med på en produksjon uten å nødvendigvis stå på scenen – her er tilbudet for dem, reklamerer kulturskolerektoren.

Kunst i ny drakt

Faget Tegning, form og farge har endret navn til Visuell kunst, og kommunen har ansatt en ny lærer. 

– Øyvind Høyem har en bred kunstfaglig utdanning og vil være med på å gi dette faget en stor variasjon innen visuell kunst. Her er det noen få ledige plasser.

Fargespill Østfold og kulturskolen tilbyr gratis fargespillundervisning på ettermiddagstid for barn og ungdom. Her vil det bli Fargespill-kor (på kulturskolen), Fargespill-dans (i Folkets hus) og Fargespill-sirkus (i Black Box). 

– Det er ingen påmelding til disse tilbudene, men de som vil være med på den storslåtte forestillingen til våren, forplikter seg til å møte opp på øvelsene., understreker Navestad i pressemeldingen.

 

 

Rektoren har drømmer for kulturskolen

Kulturskolen  er opptatt av å utvikle og fornye seg samtidig som nivået på undervisningen skal ivaretas. 

– Lærerne på kulturskolen har både lang musikkfaglig og pedagogisk utdanning og erfaring, og vi vet vi leverer kvalitet. Elevene skal bli sett og få god individuell oppfølging. Det er vår merkevare, skriver Navestad.

Deler av tilbudet er så populært at det er noe venteliste. Det bekymrer rektoren litt. 

 

 

– Vi risikerer at en del kan miste motivasjonen for å lære et instrument før de har fått plass. Dette skulle vi selvfølgelig kunne gjort noe med. Utvikling og kvalitet koster. Også vi merker selvsagt at det er vanskelige økonomiske tider i kommunen, men vi må få drømme om en tid hvor økt personalkapasitet og romkapasitet kan føre til et enda større og bredere kulturtilbud for barn og unge. Kunst og kultur er helsefremmende og forebyggende, og i et større perspektiv kan vi nok spare mye på å investere tidlig, fastslår Anne Navestad.