- Jeg gikk med både Bøkko og storebroren til han Sverre Lunde Pedersen. De gikk jo nå i helga, det ble jo tredje og femteplass eller noe slikt, sier Knut-Oscar Nymo.

Skøyteess

Det er ikke musikk samtalen innledes med når Rakkestad Avis møter den travle rockeren og rakstingen Nymo på Kulturhuset i Oslo.

Bassisten i Oslo Ess, som nå og er aktuell i det nystartede bandet OnklP og de Fjerne Slektningene, var før musikkeventyret startet faktisk en habil skøyteløper i hjembygda.

- Det var vel fatteren som førte meg inn på det sporet. Vi gutta pleide jo å spille hockey nede på grusbanen, og på den tida prøvde jo Arnold Haugaard og Mjørud og de litt eldre karene å holde liv i banen som gikk rundt der vi spilte hockey. Så en dag bare ga fatteren meg noen andre typer skøyter, forteller Knut-Oscar.

Kun et minne-nå er det musikk

Knut-Oscar forteller entusiastisk videre om Roger Strøm i VM 1997, om gledene ved å drive individuell idrett, muligheten til kun å kunne skylde på en selv om en feiler, om konkurranseinstinktet.

Men det stopper der. Skøyte-praten er et morsomt dykk i historien for Knut-Oscar, men er i dag ikke noe mer enn et minne.

Det mange i Rakkestad-miljøet har kalt en lovende skøytekarriere gikk etter hvert i skyggen av det som i dag er livet til Oslo Ess-bassisten – musikken.

Farvel Rakkestad

Omtrent samtidig som de første skøytene ble tatt i bruk, oppdaget nemlig Knut-Oscar gitaren.

- Jeg spilte nå aleine i mange år, det var jo ingen andre som spilte på den tiden. Ikke før på ungdomsskolen kom jeg inn i mitt første band, Solar Muffin, forteller han.

Allerede her var det punkrocken som drønnet ut av høyttalerne, med noen hint av Ska.

- Vi måtte ut av bygda for å finne rockeklubber å spille på. Rakkestad ble for lite, forteller han.

Hei Halden

Øvingen førte dermed videre til spillejobber i byer i Sarpsborg og Halden, på klubber der Nymo og kompisgjengen ofte var for unge til å spille.

- Jeg flyttet til Halden når videregående begynte. Der var det musikk-, dans- og drama, og jeg tenkte vel at det var veien å gå. Der fortsatte vi å spille i band i øvingslokalene. Det var tre fine år der, men jeg lærte vel ikke så mye på skolen, sier Knut-Oscar.

Guttegjengen løste etter hvert opp Solar Muffin, og Knut-Oscar startet i 2003 opp punkbandet All Friday med blant andre raksting Johan Larsson, som i dag er musiker og produsent.

Tigerstaden

Videregående er over, og Nymo flytter inn til Tigerstaden og inn i leilighet med de resterende bandmedlemmene. Et naturlig valg for en som vil satse på musikken.

I tiden som kom jobbet både Nymo og resten av bandet All Friday knallhardt med å få ut musikken sin, både gjennom brev, demoer og konserter.

- Vi sendte jo inn demoer fra vi gikk på videregående, og bare det å få svar fra noe av selskapene var jo helt sjukt. Det var jo så å si det samme som å bli signert, sånn vi så det, sier Nymo.

Starten på det store

I dag kjenner de fleste Knut-Oscar Nymo som bassist i bandet Oslo Ess, som de siste årene har fått en stor fanskare blant rockeglade nordmenn.

Samlingen av dette bandet kom til ved en slags tilfeldighet, ifølge mannen selv.

- Jeg kjente jo til Åsmund og Peter fra før, og vi hang på de samme rockestedene i byen. Året var vel 2004, og Åsmund spilte da i et band som heter The Upstrokes, som vi delte øvingslokale med. Så hadde det seg slik at dama til bassisten i The Upstrokes hadde termin akkurat når de fikk tilbud om en kul oppvarmingsturne for Backyard Babies. Og da ringte Åsmund en dag og spurte om jeg ville være med, forteller Knut-Oscar.

En sommerflørt

Det ble en turne med mange timer på veien, og mange timer til å bli kjent, og gutta fant tonen fort. En fellesnevner som bandt gutta sammen var ønsket om å begynne å synge på norsk.

- Jeg, Peter og Åsmund fikk god kjemi, og fant vel egentlig bare ut at vi ønsket å spille sammen videre., sier han.

Oslo Ess ble i starten et sideprosjekt som ikke skulle ta opp for mye tid.

- Det begynte jo på sommeren, og ble jo på en måte bare en sommerflørt. Vi møttes og spilte og tok noen pils og hadde det kult, ikke noe mer enn det.

- For fett til å la det være

Midt oppe i all musikken fant vokalist i Oslo Ess, som på den tiden het Dømt, Åsmund Lande, ut at han skulle studere et halvt år på Svalbard.

Knut-Oscar fikk seg jobb på Astrup stålfabrikk utenfor Oslo i mellomtiden, men fant fort ut at dette ikke ble riktig for ham.

- Jeg tenkte bare at faen, dette er for fett til å la det være. Så jeg ringte Åsmund på Svalbard og sa at vi måtte gjøre noe med det når han kom tilbake.

Breaka på Øya

Og gutta gjorde virkelig noe med det. Etter at Lande returnerer til Oslo, øver gruppa en sommer før de går i studio og spiller inn demo.

Gutta legger ut demoen på nett og får fantastiske tilbakemeldinger fra alle kanter.

Deretter ruller snøballen videre for bandet, som i 2010 fikk sin store break ved å spille på Øyafestivalen i Oslo. Etter konserten har Oslo Ess blitt en av de mest bookede festivalbandene i Norge.

- Holder oss aktive

Oppskriften på suksessen til Oslo Ess strekker seg nok til mer enn bare god musikk.

- I 2012 spilte vi 215 gigs, og i fridagene vi hadde mellom spillejobbene følte jeg at jeg bare gikk i beina på de som hadde noe å gjøre i Oslo. Så jeg liker vel at vi holder oss aktive der ute med det vi kaller «Det gode Ærbe», forteller Nymo.

Og Nymo sliter ikke med å holde seg aktiv om dagen. I tillegg til å ha startet opp sitt eget merchandise-firma Tvangstrøye, deltar Knut-Oscar og på ville turneer i verdens kriker og kroker med kompisbandet Fork

OnklP

Men dette er små sideprosjekter sammenlignet med Knut-Oscars nyeste prosjekt. Det siste halvåret har han spilt inn plate med den nye gruppa OnklP og de Fjerne Slektningene.

Samarbeidet ble en realitet etter at rapperen OnklP deltok på en av sangene til bandet.

- Mutteren og fatteren har flytta til Halden. Så jeg har ikke den samme tilknytningen til Rakkestad lenger. Men jeg kommer alltid til å være fra Rakkestad, sier Nymo, og knytter nevene sammen foran ansiktet til RAs utsendte. På knokene står det skrevet:

1890 RXTA