Gå til sidens hovedinnhold

Får kunstnerlønn av staten

Artikkelen er over 11 år gammel

Magnus Høiberg fra Halden, bedre kjent som FINAL, har fått et toårig kunstnerstipend fra staten. - En utrolig fin anerkjennelse, sier han.

Stipendet er på 186.000 kroner for hvert av de to årene, og FINAL er med sine drøyt 20 år en av de yngste som mottar dette stipendet.

- Jeg driver jo med en ung kunstform også, selv om jeg har holdt på i en del år, sier Høiberg.

Musikk på heltid

Stipendet betyr imidlertid ikke at den unge haldenseren nå plutselig kan drive med musikk på heltid.

Det gjør han nemlig allerede.

- Ja, jeg lever av musikken, men det er selvsagt en ekstra trygghet å ha et slikt stipend i ryggen. Men kanskje enda viktigere: det gir et ekstra spark til å drive på hardt videre, sier han.

FINAL ser heller ikke bort fra at han kan få mer tid også til egne ting.

- I hvert fall vil jeg kunne ha penger til å lage den, uten å måtte gå veien om et selskap, sier han.

Så langt er singelen «What U Just Said» fra 2009 hans eneste egne plate. Den fikk bred og positiv oppmerksomhet.

- Det betyr ikke at jeg ikke har lagd mye i det siste, men det er helst remixer for andre artister. Pågangen er blitt stadig større, og nå jobber jeg blant annet med en remix for Jaga Jazzist, sier han.

Utlandet frister

Selv om han har de fleste kontaktene sine i Oslo, fristes han av å flytte ut av hovedstaden.

- Norge er et lite land og jeg er en veldig smal artist i Norge. Derfor fristes jeg av land som Frankrike og Spania. Derfra får jeg flere henvendelser, og der kan det nesten være en fordel å komme fra Norge. Vi blir liksom litt «eksotiske», ler han.

FINAL ser derfor ikke bort fra at han kan komme til å bosette seg på kontinentet. For noen ferietur planlegger han ikke.

- Nei, ferie har jeg ikke hatt på to-tre år, og det føler jeg heller ikke noe behov for foreløpig, sier han.

«Sært»

Nå er Europa ikke ukjent grunn for FINAL som artist, heller. Han har representert Norge to ganger i det offisielle verdensmesterskapet i platemiksing i London. I 2008 ble han nummer 5, og det er så langt Norges og Nordens beste VM-plassering.

Han er også regjerende norgesmester, etter å ha vunnet både i 2006 og 2007. De to siste årene har det ikke vært arrangert NM.

- Det sier kanskje litt om at dette er smalt og ganske «sært». Derfor er det jo fantastisk at staten støtter også denne type kultur. Det ser jeg på som en stor anerkjennelse, sier Magnus Høiberg.