Ole Evenrud tørker ansiktet for svette. Snakker inn i mikrofonen. Ser utover publikum.

– Livet er ikke for amatører, siterer han Bjarne Brøndbo. Han beskriver det som de høyeste tinner og dypeste daler, livet selv.

– Uansett høyt oppe, eller lavt nede, har jeg alltid følt stor stolthet for byen min og spesielt naboene mine. Så denne låten er til dem, sier Evenrud fra scena, og bandet starter å spille, og Ole synger:

– "I bygda der jeg bor tror fortsatt folk på Jesus, på kjærlighet til andre som om det var deg sjøl".

Et fullsatt Brygga kultursal svinger med til takten. Det er lenge siden sist i Halden. 30 år, for å være eksakt. 1987, Remmendalen.

Tok turen fra Hamar

En halvtime tidligere står en stor fan i foajeen i kultursalen. Klar for konsert.

– Jeg har vært storfan siden dag én, sier Per Erik Jansen. Han har tatt turen helt fra Hamar, for å se idolet. Hylla hjemme består av stor samling Ole i'Dole i ulike former: CD, LP, kassett og singler.

– Da det ble annonsert ett eneste show i Halden, måtte jeg kjøpe billett. Jeg kunne ikke la være, sier han.

Fullsatt scene

Tilbake på scena står Ole med bandet. På trommer er Tor Hauge, Dag Andersen Sandell spiller bass; på gitar Christian Jacobsen og Jon Willy Rydningen. Rino Silden fra Onkel Tuka er innom for å spille banjo, og Dagfinn Strøm underholder publikum så det holder.

Ole snakker om 1790, ikke året, men stedet: Tisdærn, om indianere, at den første låta ble skrevet i '81, og om låta "Ayatollah", som NRK nektet å spille. 

Se bildene: Disse var på Ole Evenrud-konsert

Vokste opp med Ole som DJ

– Dette vekker gamle minner fra 80-tallet, sier Tove Bjerkeli og Marita Norun Johansen. De vokste opp med Ole som DJ på ungdomsskolen den gangen. Det var stor stas på Strupe.

– Han byr på seg selv, sier damene, som trekker fram "Hvis jeg var Gud" og "I bygda der jeg bor" som kveldens høydepunkt før pause. – Dagfinn Strøm er gøy, og musikerne er flinke, sier de.

Ble ikke kvitt "i'Dole"

Navnet "Ole i'Dole" begynte som fleip fra Tom Skjeklesæther.

– Jeg syns det var moro sjøl, sier Ole fra scena igjen. Men fire år senere gjorde han alt for å kvitte seg med det, og det fortsatte han med i 15 år.

– Da kom det en levering til det nye huset på Bakke. På leveringsadressen sto det "Ole i'Dole" med svart tusj. Da innså jeg at jeg hadde tapt, sier Ole, til publikums fornøyelse. De ler høyt, før i'Dole tar en hyllest til Jahn Teigen, med mil etter mil.

Han nevnes som stort forbilde. Det samme gjør Marius Müller. Bandet starter å spille "Den du veit", Ole synger i front, med publikum hakket bak. Publikum står under "Det va'kke min skyld" – danser og synger av full hals.

Hjemme alene-fest

Trampeklapp og gjentagende rop av "Ole! Ole! Ole!" oppstår når bandet går av scena. Og Ole går ut og spiller tre sanger til.

– Det var veldig skøy. Fantastisk. Moro, sier Ole Evenrud til Halden Arbeiderblad etter konserten.

– Hjemme alene-fest for førti pluss. Jeg er 54, så jeg kan si det.