Bokanmeldelse

Forfatter: Petrus Jensen

Sjanger: Ungdomskrim

Tittl: De mystiske tøydukkene

«De tre lykter» er utrolig mye bedre enn de lette masseproduserte krimbøkene fra USA jeg leste i min ungdom. I den nyeste boka «De mystiske tøydukkene» er miljøet mye mer gjenkjennelig, samtidig som det nok er eksotisk for dagens unge.

Historien er godt skrevet med utgangspunkt i de tre ungdommene som utgjør klubben «De tre lykter». Vi lærer også å kjenne familier og nærmiljøet i grensebygda. Det er greit å holde oversikt over de involverte i en opplisting foran i boka, som også viser hvilke relasjoner det er mellom aktørene. I permene er det i tillegg et kart over bygda og grensetraktene der handlingen foregår.

 

Boka starter i Italia der en forveksling skjer, noe som får følger for den fredelige sommeridyllen i Norge. Ungdommene snubler litt tilfeldig over en hemmelighet som er direkte forbundet med episoden i Italia. Når så både norsk-svenske og italienske skurker opptar jakten på noe verdifullt, blir det både spennende og dramatisk.

Handlingen skjer parallelt på flere steder beskrevet på en måte som gjør at leseren får følge utviklingen sett fra de forskjellige personene som er involvert. Framdriften er slik at man hele tiden blir fengslet av historien og ønsker å følge ungdommene videre på deres til dels djerve anstrengelser for å finne ut hva som egentlig skjer.

Grepet med å legge fortellingen til 1960-tallet bidrar til at det blir eksotisk og veldig annerledes enn dagens ungdom er vant til. Innimellom forklares begreper og situasjoner som nok er helt ukjente for målgruppen. Et eksempel er telefonsentralen. I en relativt nær fortid, som 60-tallet er, var ikke utviklingen kommet lenger på landet enn at det var manuelle sentraler. Det lekes litt med fremtiden også ved at ungdommene tenker seg at de har hjelpemidler som ennå ikke er funnet opp, men som er helt vanlige i 2017.

 

Jeg likte historien godt. og i perioder var det vanskelig å legge boka fra seg da dramaturgien gjorde at man ville bla videre for å se hvordan det går. Det er dramatikk og ganske voldsomme ting som skjer, men i 60-tallsinnpakningen er de beskrevet slik at de passer godt til målgruppen fra 9 år og oppover. Kraftuttrykkene er slik man kjenner de fra Stompa, «du store blankpussa Suzuki» er et eksempel.

Norskskrevet spenningslitteratur til ungdom er mangelvare. Da er det godt å kunne konstatere at Halden-forfatteren Petrus Jensen med sin tredje bok har skapt en serie som det er vel verdt å følge videre.