Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg regner med den vil selge godt før jul

Artikkelen er over 5 år gammel

Årets utgave av Ida-boka foreligger og redaktør Tor Hafsrød kan nok en gang fortelle om stor skrivelyst.

15-årsjubileum

– Det er aldri vanskelig å få folk til å skrive for denne boka. I fjor kunne vi nok utgitt to bøker, men også i år har vi nok av stoff, sier han og viser oss boka som i år kommer ut for 15. gang.

– Det er mange som har bøkene som et samleobjekt, så jeg regner med at den vil selge godt før jul, sier Hafsrød.

Boka ble første gang utgitt i 2001, da Ivar Bjørndal, Jens Bakke, Erling Minge og Clas Tore Jacobsen fant ut at de ville ta vare på historien fra Idd.

Interessen tar ikke slutt

– Det er faktisk slik at vi mangler utgaver av bøkene fra de første åra. Derfor tar vi litt mer i og årets opplag er på 1.200 bøker. Det er viktig å sitte igjen med en del bøker, for interessen for disse historiene tar ikke slutt, sier Hafsrød.

Det er 24 forfattere som har bidratt med stoff og bilder i årets utgave, og boka har blitt riktig innbydende etter at det i fjor ble bestemt at det også skulle tas i bruk fargebilder.

Forsiden av årets bok preges av et bilde av bua på Paulsbo, som Eivind Løvås skrev en sak om her i avisa forleden dag. I årboka er det Kjeld Th. Magnussen som har skrevet historien om denne bua, som man egentlig ikke vet alderen på.

Grundig faktasjekk

Det er også laget et eget kart som viser alle stedene som er omtalt i boka. Dette er et vellykket grep og gjør det mye lettere for leseren og orientere seg om hvor de ulike hendelsene har funnet sted.

Hafsrød forteller at den vanskeligste oppgaven som redaktør for boka, har vært å verifisere navn på personer på bildene og faktasjekke at alle opplysninger er korrekte.

– Boka skal jo stå som en historisk bok som det skal være mulig å slå opp i senere, så her er det viktig at alle opplysninger er korrekte, sier Hafsrød.

Blir garantert godt lest

Det er mange interessante artikler i årets bok. Biskop Atle Sommerfeldt er en av forfatterne, og har bidratt med et utdrag av sitt foredrag han hadde under bispevisitasen i fjor høst på disse kanter.

Terje Jensen har skrevet historien om Iddefjorden fotballklubb, rikt illustrert med bilder og Roger Prangs artikkel om tidligere redaktør i HA, Olaf Jensen vil garantert bli lest.

Redaktør Tor Hafsrød gjør oss også oppmerksom på to artikler om granittvalsen ved Fagerholtkilen, som ble reist i 2000 av kunstneren Ståle Stenslie, og som siden har vært et bortimot glemt kapittel.

Genkunst

Museumsdirektør Gunn Mona Ekornes har trukket fram historien fra glemselen igjen, mens Erling Fimland har tatt for seg de nærmest uforståelige tegnene som preger granittvalsen.

Det handler om p53-genets funksjon, et gen som er meget viktig i dagens kreftforskning, skal det vise seg. Kunstneren var altså forut for sin tid. Dette er interessant stoff.

Ida-boka fikk for øvrig Østfold historielags bokpris både i 2008 og i fjor. Årets utgave står ikke noe tilbake for disse.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.