Barnas egen festival arrangeres for første gang i Halden på lørdag, og hele familien inviteres til en rundreise gjennom verdens kontinenter.

– Kinoen, biblioteket, Folkets hus, kulturskolen og musikkstudioet Athletic Sound forvandles til en fargerik piñata stappfull av morsomme ting du kan gjøre, oppleve og smake på, forteller en engasjert Dina Billington.

Hun drar i alle trådene bak arrangementet som er gratis og arrangeres på frivillig basis.

– Barnas kulturhovedstad

Med musikk, dans, forestillinger, kreative verksteder, matmarked og teater håper Billington at mange haldensere i alle aldre og fra alle nasjonaliteter finner veien til Nordsiden og Kulturkvartalet på lørdag. 

– Halden blir rett og slett barnas kulturhovedstad for en dag, påpeker arrangøren.

Den som vil, kan lære seg å spille på instrumentet ngoni fra Vest-Afrika. Er man nysgjerrig på opera, kan man delta på Opera Storia, en levende og interaktiv innføring i den italienske sangkunsten. Den kinesiske sirkusartisten Nuriyet Niyaz tilbyr workshop i sjonglering og akrobatikk, og det kommer musikere fra både Pakistan, Afghanistan, Norge og Somalia. 

– Man kan også lære seg å lage afghanske drager, sitt eget hoppetau, den polske nasjonalblomsten valmue i papir, og bekymringsdukker fra Guatemala, reklamerer Billington.

Norsk og internasjonal musikk

– Vi skal lage en bazar, som er nanvet på markedene i muslimske områden, og gjøre den så autentisk som mulig med masse liv og røre, mange aktiviteter, ting å kikke på og mat fra ulike verdensdeler. 

Det blir også klovnenr som tumler rundt på området og gjør sine ablegøyer. Og på verdensscenen utenfor kulturskolen blir det opptredener av både band, artister og klovner hele dagen.

– Hva med å bli spådd i hånden av verdens beste spåmann? Eller krype ned i kinostolen og reise inn i Japans animasjonsunivers? Og klarer du å finne veien til Syria? Prøv dette og mye mer på lørdag, sier Billington. 

FAKTA: Barnas Verdensdager

  • Barnas verdensdager ble arrangert for aller første gang i Oslo i forbindelse med Oslo World (den gang Verden i Norden) i 1998.
  • Barnas egen festival i festivalen har blitt arrangert årlig som en integrert del av Oslo World helt siden starten.
  • I løpet av disse 20 årene har Barnas verdensdager vokst ut av Oslo.
  • Med stort hell har BVD blitt til et landsdekkende nettverk av lokale arrangører.
  • I 2018 blir BVD arrangert på 16 steder i Norge.
  • I Halden arrangeres Barnas Verdensdager for første 1. september.