Gå til sidens hovedinnhold

Har gått 40 000 kilometer for klimarettferdighet

Artikkelen er over 5 år gammel

Norges og Sveriges Kronprinsesser møttes lørdag for å ta siste etappen i Klimapilegrimsferden i Norge over til Sverige.

Søndre Enningdalen kirke fikk storfint besøk da Norges Kronprinsesse Mette Marit og Sveriges Kronprinsesse Victoria kom på besøk lørdag. Kronprinsessene kom i anledning Klimapilegrim 2015, som er en dugnad for en rettferdig internasjonal klimaavtale.

Vil klargjøre pilegrimsleden i Halden

Thor Edquist møtte opp som en av representantene fra Halden. Sammen med assisterende fylkesmann Trond Rønningen, og politimester Jon Steven Hasseldal tok Edquist imot Kronprinsessene da de ankom Søndre Enningdalen kirke.

- Vi har gått denne turen én gang, og det er en flott tur. Jeg har hatt lyst til å gå en pilegrimsferd en gang, så det passer bra å starte med Halden, forteller Thor Edquist til Halden Arbeiderblad før Kronprinsessene ankom.

Edquist forteller at han er overrasket over hvor stor pilegrimsferden er verden rundt.

– Det er mange turister som pilegrimsvandrer her i landet, jeg ønsker at vi kan klargjøre pilegrimsleden igjennom Halden. så man gå fra Sverige til Nidaros, og det ville vært fantastisk for Halden, fortsetter han.

Han legger til at Klimapilegrim har gjort en god jobb i å spre klima og miljøsaken. 

På veien mot klimarettferdighet

Klimapilegrim 2015 har uttalt at de igjennom Norges land har vandret 40 000 kilometer, som tilsvarer en runde rundt ekvator på under 80 dager.

Lørdag ble stafettpinnen overrakt fra Norske Kronprinsesse Mette Marit til Svenske Kronprinsesse Victoria. De førte sammen Klimapilegrimsfølget over til den Svenske siden. 

Stafettpinnen som er en flaske med vann fylles opp underveis. Vannet symboliserer vannet vi alle trenger.

Klimapilegrims mål er å fortelle beslutningstakere i Norge og globalt at det trengs en rettferdig og internasjonal klimaavtale for å stanse klimaendringene.

Pilegrimsvandrere fra Afrika

Rahim Nasser fra Tanzania og Celso Antonio De Campos fra Angola er begge kommet for å være med på pilegrimsvandringen i Enningdalen.

- Vi har pilegrimsvandring i Afrika hvor det starter i Sør-Afrika og ender oppp i Kenya. Deretter går turen videre til Paris, slik som denne pilegrimsvandringen gjør, forteller guttene til Halden Arbeiderblad.

Nasser og De Campos ønsker å motivere folk til å tenke på klimaet og miljøet på jordkloden vår. De er begge aktive i kampanjen "Act Now" for klimarettferdighet og håper at fler og fler tenker på et internasjonalt samarbeid når det komer til klima.

- Jeg elsker alt det grønne her i Norge. Det er også veldig deilig at vi kom hit når det er så godt og varmt. Vi har fått gjort mye turistaktiviteter, fortsetter Nasser og De Campos.

Var med og bygget broa

Mens pilegrimsfølget vandret 6 kilometer fra Søndre Enningdalen Kirke til Elgåfossen satt mange spente nordmenn og svensker klare for å se sine Kongelige Høyheter.

En av disse var svenske Göran Tyft.

–  Jeg har vært med på å bygge brua prinsessene står på nå, tilbake i august 2002. Jeg hadde aldri forventet dette. Tenk at Kronprinsessene skulle gå på denne brua, forteller Tyft smilende til Halden Arbeiderblad.

Han forteller at det bare var på grunn av kona at han fant ut at Kronprinsessene skulle til Elgåfossen lørdag.

- Jeg har ikke hørt om dette noe sted før kona mi fortalte meg det, så det var bare flaks, legger Tyft til.

SE OGSÅ: Kronprinsesser til Halden

Bildeserie

BILDER: Kronprinsesser på klimapilegrimsferd

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.