Gå til sidens hovedinnhold

Koronakoden

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kunne vært boktittel. Som lyn fra klar himmel eller kinesiske flaggermus i natten. Kina ville holde sykdommen hemmelig. Diktaturkultur. Diktaturets ukultur. Diktaturets urkultur. Diktaturets kult. Kulturens diktat på tastatur.

Filmplottet: Varsleren trues. Noens økonomi, privilegier eller politisk karriere pirkes i. Hyttefolk fratas leken: Påsketur i kø i skiløypa. Afterski. Meg og mitt først. Smutthullet bobil og campingvogn er løsningen, ikke lovens intensjon. Donald Trump har alltid vunnet, aldri tapt, aldri tatt feil, men tatt i løgn. Hva nå? Virus er sant. Vi kan kritisere ham; allikevel målbærer Trump våre drømmer i sitt fortvilte: – Det er helt sikkert over før påske. Vi skal være tilbake til hverdagen snarere enn vi tror. Eia var vi der.

Hva gjør vi når sannheten om korona knuser privilegier og blottstiller egoisme? Når sannhet generelt avslører meg? Jo; skylder på andre! Trump anklager Kina for ikke å ha advart. Hadde de, hadde Trump tatt forholdsregler og reddet Amerika først. Redningsmannen er ikke skyldig. Uskyld bevist! Vi leser nyheter om amerikanske advokater som vil saksøke Kina. Hvem kjenner ikke behovet for å plassere skyld hos andre enn seg selv? Det er jobben min: Hvem tok skylda for hva? Tar noen skyld frivillig?

Konspirasjonsteorier målbærer behov for skyldfrihet og forklaring: Viruset er menneskeskapt. Motivet er økonomisk eller biologisk våpen. En fremmed makt har plassert det i Kina for å gi dem skylden! SPECTRE og James Bond var sant allikevel.

Gud har skylda! Lettvint, men feil. Gud sendte ikke korona! Han arrangerer verken naturkatastrofer, sykdom, pandemier eller ulykker for å få folk på bedre tanker. Aldri! «Egyptens plager» i Det gamle testamente? De sto i særstilling. TV-kanalen Discovery dokumenterer hvordan plagene kan ha oppstått og følger hverandre. Israelske lærde tolket naturens fenomener og ga guddommelig forklaring for en uvitende farao? Det er ingen motsetning mellom tro og forstå skaperverket. Hvordan ga Vår Herre Moses innsikt? Uansett står plagene i hva vi kaller «frelseshistorisk sammenheng». Koronaviruset ikke. Det er virus fra dyr på avveie uten plan eller hensikt.

Gud advarer på forhånd. Intet skjedde uten at Herren åpenbarte sitt skjulte råd for profetene. De profeterte krig, fred, ulykke og pest for mektige land og store riker. Ordene måtte gå i oppfyllelse! Mange strødde allikevel om seg ønsketenking på Vår Herres vegne. I dag også.

Jeg zapper kristelige TV-kanaler. Talere ynder å smykke seg med tittelen «profet» og «åpenbarer» forutsigelser og magiske formler. En kremmerprofet fikk det for seg at ga du magiske 2.020 kroner til virksomheten, ville guddommen beskytte giverens barn mot korona. På godt norsk: Det er for jævlig!

Absolutt INGEN av disse selvoppnevnte sannsigerne forutså koronapandemien! INGEN. Hvorfor? De lytter kun til seg selv, og korona er heller ikke himmelsendt. Profeter i Bibelen var modige (venstre) radikalere som påpekte myndighetens sviktende omsorg for fattige og trengende. De kritiserte urett, gjerrighet, grådighet og bordellvirksomhet i avgudstempler: Politisk vanstyre var nasjonens undergang. En profet ble aldri rik eller populær. Dagens selvutnevnte «profeter» er aldri samfunnskritiske. De angriper kun dem som kritiserer deres lyssky virksomhet. Deres lære omfavnes av politisk mørkeblått.

Vi (jeg) er redd korona. Utbruddet er tilfeldig. Ingen guddommelig årsak eller «mening med det». Tilfeldig kan ikke kontrolleres, forklares. Jeg er maktesløs og ensom. Tenk om jeg ikke kommer i butikken. Matmangel? Sult? Slik jeg ser på TV fra Afrika? Tenker det verste, selv om det ikke er slik – ennå, og blir sikkert ikke – kanskje? Og tenk om jeg dør? Jeg skal jo ikke dø nå! Kan ikke! Hva med planene; drømmene? Himmelhåp til tross: Jeg er redd for døden. Ikke få puste? Til helvete med korona! Men nå er den i min verden. Besvergelser hjelper ikke. Bønner? Skulle mitt liv være mer verd enn andres? Miste kontroll gjør engstelig. Det er der jeg er, og merkelig nok er den vissheten veien videre.

Det er ingen mening med det, men vi kan finne mening i det: Vår mulighet. Det vonde skaper nærhet. Nærhet er meningsfullt. Nå er den ekstra innen rekkevidde, men jeg må gripe den og gi den videre for å få den. Godhet og oppmerksomhet innen rekkevidde på ny måte. Men jeg må gripe og gi videre for å motta; eller være først med alt.

Historiske pandemier, pest gikk over. Krig tok slutt. Korona vil dø og mange med den. Korona er tilfeldig. Kjærlighet er ikke tilfeldig; hvem er mine? Godhet er ikke tilfeldig; jeg må skape den selv. Nærhet kommer ikke av seg selv; jeg må nærme meg. Jeg er nordmann, noe reservert og holder avstand! Holde avstand og vise nærhet? «Nærmere deg, min venn, nærmer vi oss? Om det en meter er, som nå skiller oss». Nå ser jeg hva jeg hadde og har. Avstand og nærhet etter korona. Se det ...?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.