Derfor MÅ Aremark forbli egen kommune

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerI hele Norge pågår det for tiden forhandlinger om sammenslåing av kommuner. Det skal tegnes et nytt norgeskart med en helt ny struktur, med nye administrasjonssentra og med robuste tjenester.

Men denne prosessen drives frem av trusler om tvang og økonomiske nedskjæringer. Både Fylkesmann og regjering dytter på. Spørsmålet er om vi skal støtte opp om en slik prosess?

Styret i Aremark Senterparti har valgt å si, nei! Vi ønsker ikke å støtte en slik prosess. Vi vil kjempe for å være en egen, selvstendig kommune.

Men kan Aremark klare seg alene? Svaret på spørsmålet er enkelt: Enten klarer vi oss alene, eller så klarer vi oss ikke i det hele tatt.

Aremark er en av 200 småkommuner i Norge. Vi driver godt. Vi har en sunn økonomi. Vi skårer høyt på brukertilfredshet i innbyggerundersøkelser av offentlige tjenester.

Vi vet utmerket godt hva konsekvensen av en kommunereform vil bli: Det er sentralisering av tjenester og sentralisering av folk.

For Aremark sitt vedkommende vil det bli dramatisk. Kanskje ikke de første årene, men når tjenestens skal restruktureres og nye budsjetter vedtas. Først vil trolig ungdomsskolen forsvinne, deretter ryker antageligvis sykehjem, bibliotek, NAV og barnevernet.

Våre tjenester er garantert ikke robuste nok. Man vil argumentere for at det er bedre og mer rasjonelt å samle alt i store enheter i Halden.

Erfaringene fra kommunereformen i Danmark i 2007 underbygger en slik utvikling. Der opplevde man at befolkningen i de store byene ikke merker noen forskjell, men i distriktene endret det seg raskt.

Først forsvant de offentlige tjenestene, så forsvant næringslivet, og så begynte folk å flytte. I dag kaller man landskapet på vest- og sørkysten av landet for «Danmarks råtne banan».

Vi vet utmerket godt hva konsekvensen av en kommunereform vil bli: Det er sentralisering av tjenester og sentralisering av folk.

Kommunereformen handler om hva slags samfunn vi ønsker oss i Norge. Det er først og fremst et verdivalg. Vi i Aremark Senterparti vil kjempe for et samfunn hvor tjenestene tilbys der folk bor, og hvor beslutningene treffes av folk som kjenner de lokale forholdene.

Det norgeskartet som tegnes nå, kan ikke reverseres. Derfor er det på tide å stoppe prosessen, nok er nok.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags