Fylkesmannen rører ikke Aremark

Artikkelen er over 3 år gammel

MARKER: I dag la fylkesmann Trond Rønningen fram sin anbefaling til ny kommunestruktur i Østfold.

DEL

Fylkesmannens forslag kan du se i grafikken i toppen av denne saken.

Rønningen anbefaler ikke at Halden og Arermark slår seg sammen i forbindelse med Stortingets behandling av kommunereformen våren neste år. Dermed overprøver han ikke vedtakene som Aremark og Halden kommunes politikere allerede har gjort.

5-10 år

Men Fylkesmannen mener at Østfold "på sikt"bør bestå av fem kommuner, og på spørsmål om hvilket tidsperspektiv han da ser for seg, svarte Rønningen:

- For min del ser jeg for meg 5-10 år, men dette er en politisk avgjørelse. Strengt tatt kan Stortinget vedta det til våren, sa han.

Bør snakke sammen

Ettersom de fleste kommunene i Østfold allerede har utarbeidet samarbeidsavtaler, mener han de allerede nå bør sette seg sammen for å diskutere framtidige løsninger.

Tar kontakt med Aremark

Ordfører Thor Edquist deltok på et møte mellom Fylkesmannen og ordførerne, rådmennene og forhandlingsdelegasjonene i kommunene i forkant  av tordsganes pressekonferanse. Han er enig med Fylkesmannen i at Halden og Aremark snarest bør snakke sammen på nytt.

- Med et tidsperspektiv på 5-10 år, vil eneste resultat av Aremarks nei være at vi vil miste 100 millioner kroner i statlige overføringer. Jeg har derfor kontaktet Aremark-ordfører Geir Aarbu og bedt om et slikt møte, sier Edquist.

Aarbu deltok ikke på møtet i Marker på grunn av andre gjøremål.

- Om mulig bør vi få en ny behandling av saken før nyttår, sier Edquist.

På sikt ser fylkesmannen for seg at Østfold består av følgende fem kommuner:

1) Halden  og Aremark

2) Moss , Rygge og Våler (eventuelt Råde)

3) Fredrikstad og Hvaler (eventuelt Råde)

4) Rakkestad og Sarpsborg

5) Askim , Eidsberg , Hobøl , Marker, Skiptvedt, Spydeberg og Trøgstad

I tillegg foreslås det at Rømskog slås sammen med Aurskog-Hørland i Akershus, og dermed forsvinner ut av fylket.

"For snill"

På pressekonferansen ble Fylkesmannen også spurt om ordførernes reaksjon til hans anbefaling, og Rønningen mente at de  var delte.

- Ingen var særlig overrasket, men noen mente jeg var "for snill" ettersom jeg stort sett har fulgt kommunenes egne ønsker. Kun i ett tilfelle anbefaler vil en sammenslåing ved tvang, og det er å slå Spydeberg sammen med de øvrige kommunene i Indre Østfold, sa Rønningen.

- Det er for øvrig ett av kriteriene fra regjeringen at sammenslåing skal skje ved frivillighet, selv om det i spesielle tilfeller kan brukes tvang, la han til.

HA oppdaterer saken.

PRESENTERTE SITT FORSLAG: Fylkesmann i Østfold, Trond Rønningen.

PRESENTERTE SITT FORSLAG: Fylkesmann i Østfold, Trond Rønningen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags