Gå til sidens hovedinnhold

Kom igjen, vis oss fram!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er flott å være fra Halden, og alle vi som bor her vet jo hvor fin kommunen er. Vi skal allikevel ikke innbille oss at andre folk rundt omkring i landet vet om alle mulighetene i Halden.

Det kreves mye politisk jobbing for å få gjennomslag og første bud er å synes. Der hvor folk møtes i ofisielle sammenhenger, der bør det være en Haldenser.

På fredag i forrige uke var rektor på Universitetet i Oslo, direktør for kulturhistorisk museum og Klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn i Halden og foretok den høytidelige åpningen av utgravingen av Gjellestadskipet.

Invitasjonen til seansen var godt kjent varslet fra departementets side.

Jeg vil si at i alle andre sammenhenger er det dårlig folkeskikk å invitere seg selv. Denne regelen gjelder ikke for en ordfører. En ordfører er en naturlig deltaker ved alle offentlige hendelser i egen kommune. Man trenger egentlig bare å møte opp, så får man den respekten vervet medfører.

Som lokale representanter for det største regjeringspartiet, var Høyre der. Men det vil vært mye viktigere om ordfører/varaordfører med kjede og stolthet var til stede og ønsket velkommen til Halden.

Og dette er dessverre ikke et enkelttilfelle.

Halden sitter i styret i Oslofjordens regionråd. Til styremøtet 23.6 meldte Halden forfall. Det skal man ikke gjøre mange ganger før man mister en styreplass.

Det er i slike fora og ved slike anledninger man bygger allianser. Halden, som en liten kommune, er helt avhengig av å være aktiv i nettverk og på den måten skaffe støtte for saker som er viktige for oss.

Det er den sittende posisjonens oppgave å sørge for dette. Slike møter og oppdrag MÅ prioriteres. Det kan ikke aksepteres at man ikke har kapasitet, eller at det ikke passer.

Kommunen har en ordfører i 100% stilling og en varaordfører som er frikjøpt 50% for å kunne bidra til å følge opp det politiske arbeidet som strekker seg utover kommunens grenser.

Dersom det er andre ting som prioriteres foran et statsrådsbesøk og et styremøte, bør det umiddelbart opplyses om hva som er viktigere.

Dersom man ikke har fått med seg at en statsråd kommer til Halden, er det et faresignal i seg selv.

Vårt inntrykk fra opposisjon er at Halden blir mer og mer isolert. Vi trekker oss mer og mer innover i oss selv og selv, men det er heller ikke mye driv og visjoner å spore i det rene lokalpolitiske arbeidet.

Slik det er nå, skjer det lite i Halden. Alt stopper opp. Dersom posisjonen strever med å samles om en vei fremover kan i det minste kommunens fremste folkevalgte bidra til å fremme Haldens interesser i fora hvor vi allerede har plass og innpass.

Dette er ikke bare et ønske, men en bønn av største nødvendighet. Vær så snill. Våkn opp, delta på møter og samlinger, kjør land og strand rundt og tal vår sak.

Vi trenger det!

Kommentarer til denne saken