Tilbyr prøvekjøring av 25 tonns elektrisk gravemaskin

ELEKTRISK GRAVEMASKIN: Nå er det mulig for kommuner og interesserte bedrifter å låne en elektrisk gravemaskin til utprøving.

ELEKTRISK GRAVEMASKIN: Nå er det mulig for kommuner og interesserte bedrifter å låne en elektrisk gravemaskin til utprøving. Foto:

Salget av elbiler i Norge har de senere årene hatt en kurve i himmelretningen. Ikke uventet har tiden kommet for at også anleggsmaskiner har blitt utslippsfrie. Nå kan firmaer låne en gravemaskin på 25 tonn for å finne ut om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp.

DEL

Det er Klima Østfold som gjennom prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» kommer med dette tilbudet på gravere som det norske firmaet Pon Equipment har utviklet. De er forhandler av Caterpillar anleggsmaskiner i Norge, og Caterpillar er verdens største produsent av anleggs- og gruvemaskiner. Caterpillar har omskrevet maskinens software for elektrisk drift, og uten dette samarbeidet hadde det vært en vesentlig større utfordring for Pon.

Det er ikke elektriske Caterpillar-maskiner på vei før verdensmarkedet for denne type maskiner er stort nok til å etablere produksjon, men her er Norge kommet så langt med elektrifiseringen at det ofte stilles krav om fossilfrie anleggsplasser i sentrale bystrøk.

Den elektriske graveren, som har fått modellnavnet 323F, står ikke tilbake for kreftene til en dieseldrevet maskin. Det er heller ikke grunn til å frykte at man må skjære ned på arbeidsdagen i skifte til en elektrisk graver, den har en kapasitet på mellom fem og sju timer per lading. Energikilden er på hele 20 tonn batterikraft.

Men det er effektiv brukstid. Altså bruker den ikke av strømkapasiteten når den ikke er aktiv eller rører spakene. I likhet med elbiler så kan det lønne seg å planlegge bruken, men hvis man setter graveren til lading i lunsjen så vil man få tilsvarende driftstid tilbake på batteriet.

- Undersøkelser viser at maskiner i størrelsen til 323 er mer enn 50% av tiden til såkalt ikke-produktive. Altså at man ikke graver masse og tipper. Dette gjelder maskiner som typisk går i lasting, ikke de som går i rensing av ei grøft langs en vei, sier servicedirektør Ole-Petter Holene i Pon Equipment.

Tidligere har elektriske anleggsmaskiner i største grad vært små gravere og hjullastere, men nå kan altså Klima Østfold bistå kommuner og bedrifter med utlån av en fullgod gravemaskin i 2-4 uker for utprøving.

Interesserte kan lese mer om tilbudet, og ta kontakt med Klima Østfold

Artikkeltags