Nysnø på bakken. Litt glatt. Gulmalt bygning med ordene Læringsverkstedet Klengstua barnehage møter deg på vei inn. En barnehage med plass til 54 barn. Åtte voksne har jobben sin her.

Forsynte seg av penger

Halden Arbeiderblad møter styrer Linda Amundsen sammen med de pedagogiske lederne Charlotte Hauge og Anita Mosbye. Også regionleder Ina Eian i Læringsverkstedets barnehager i Østfold deltar.

Lokalavisa har bedt om å få snakke om «den vonde tiden» i forbindelse med avsløringene om at forrige eiere skal ha forsynt seg av barnehagens penger.

Halden kommune krever at Klengstua AS tilbakebetaler nærmere tre millioner kroner. For både lønn og godtgjøring samt for høy husleie til seg selv. Det betyr at Halden kommune mener det urettmessig er tatt ut nesten en million kroner hvert år i tre år.

Snakker ut

– Hvordan har «den vonde tiden» vært?

– Det er ikke noe gøy. Vi føler vi vil bli ferdige med den saken. Fra saken startet til Læringsverkstedet kom inn og kjøpte barnehagen i juni i fjor var det vanskelig for personalet. Det var ting vi ikke visste noe om som heftet ved arbeidsplassen vår, svarer styrer Linda Amundsen og får støtte av kollegaene.

Linda Amundsen, Charlotte Hauge og Anita Mosbye er åpne på at hele saken har vært en påkjenning for arbeidsmiljøet.

 

– Tenker på barna

Anita Mosbye legger til: – Vi prøvde å gjøre vårt beste for ungene som har hverdagen sin her. Vi er her for dem.

– Sa noen opp barnehageplassen i denne perioden?

– Nei. Det var ingen som sa opp. Men det kom heller ingen nye ved barnehageopptaket. Det bedret seg utover høsten i fjor. 11 nye barn søkte seg hit. Vi har fortsatt noen ledige plasser. To på stor avdeling og tre på liten avdeling, svarer styreren.

Om å tappe barnehagen for millioner

– Hva tenker dere rundt det at forrige eiere skal ha tappet barnehagen for nærmere tre millioner kroner?

– Vi har forholdt oss til det vi har hatt av penger. Vi har alltid hatt det vi trenger. Over alt er det alltid snakk om sparing. Vi har ikke følt vi har hatt det verre enn andre, svarer de.

– Så dere noe til de forrige eierne her?

Spørsmålet møtes med taushet.

Så tar Anita Mosby ordet: – Jeg har ikke lyst til å svare på det spørsmålet ...

– Hva tenker dere rundt størrelsen på summen?

– Vi har ikke tenkt så mye rundt den summen. Vi har heller tenkt at vi må bli ferdige med dette. Og komme oss videre, sier Linda Amundsen.

 

Tror på den nye eieren

De ansatte uttrykker at det er nettopp det de gjør med den nye eieren, barnehagegiganten Læringsverkstedet. Læringsverkstedet eier fra før DoReMi barnehage her i Halden.

– Det er som å få en ny start, uttrykkes det.

– De har investert i barnehagen her de siste månedene. Vi tror på at vi er oppe på høyden igjen i løpet av to år. Læringsverkstedet er også veldig opptatt av ungene, fortsetter de tre.

 

Investerer store summer

– Nå er vi i gang med oppgradering av rommene inne på Klengstua. Det ble tatt en runde på fasaden ute i sommer. Inne er barnas leke og læremiljø i fokus med godt med materiell og at det legges til rette best mulig for barna. Fokuset er på dem, sier regionleder Ina Eian.

Et verkstedrom, et kombinert bibliotek og språkrom, et kreativitetsrom og et rom til skolestarterne er pusset opp og satt i god stand. Rommene til de minste er under oppgradering.

– Vi gjør det vi må gjøre for å få den standarden vi ønsker, sier Eian, som ikke ønsker å tallfeste beløpet mer enn å si at det er satt av større summer til dette.

– Så Læringsverkstedet ønsker ikke å kvitte seg med Klengstua barnehage?

– Absolutt ikke. Når vi først har kjøpt en barnehage, har vi som mål å gjøre den til den beste i nærmiljøet, svarer regionlederen i Østfold.

 

– Føler trygghet

– Fra dag én har vi følt at Læringsverkstedet har tatt oss imot med åpne armer. Der har de støttet oss på en positiv måte. Vi har fått et nettverk. Det føles som en trygghet for oss å være en del av noe større. Vi står ikke alene. Vi samarbeider også med DoReMi, forteller de ansatte entusiastisk.

– Alle forhold er tilrettelagt nå for å drive verdens beste barnehage. Nå skal vi lage barnehagen på nytt. Skape noe nytt, sier Linda Amundsen, Charlotte Hauge og Anita Mosbye. Så smiler de godt.