Brasilianske Kjell søker deg

Slik ser det ut når fotograf Kjell Caminha synger Brasils nasjonalsang. Han vil gjerne ta bilder av innvandrere som synger sitt hjemlands nasjonalsang.

Slik ser det ut når fotograf Kjell Caminha synger Brasils nasjonalsang. Han vil gjerne ta bilder av innvandrere som synger sitt hjemlands nasjonalsang. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Er du innvandrer og føler stolthet over ditts hjemlands nasjonalsang? Da er prosjektet til kunstneren Kjell (28) noe for deg.

DEL

- Jeg er født i Brasil, men farfar er fra Sverige og farmor fra Norge. Jeg er døpt Kjell Arne Caminha Johansson, men bruker bare Kjell Caminha, forteller Kjell.

Navnet Caminha betyr "å vandre", og det passer bra til ham, mener kunsteren.

- Besteforeldrne mine utvandret, og selv flyttet vi til Sverige for ti år siden. Nå bor jeg i Göteborg. Når folk spør hvor jeg kommer fra, har jeg ikke noe enkelt svar. Jeg er både brasiliansk, svensk og litt norsk, sier 28-åringen.

Skaper et parallelt rom

Og den opplevelsen av å føle at man hører til flere steder, er et av elementene i prosjektet Caminha har satt i gang i Halden.

- Jeg vil invitere innvandrere i Halden til å komme til studioet mitt i Galleri Wenda i Jernbanegata på selveste 17. mai og la meg ta bilde av dem mens de synger sitt hjemlands nasjonalsang, forteller han.

- Jeg vil skape et parallelt rom til feiringen av den norske nasjonaldagen. Alle trenger ikke være like selv om man bor i samme land, fortsetter han.

Han er opptatt av at det skal tolkes som åpenhet.

- Jeg har ikke noe ønske om å provosere, men jeg vil lage plass til noe annet på siden av den norske feiringen, forklarer han.

Viktig sang for mange

For å delta i prosjektet, må man bestille tid på nettsiden til Caminha.

- Der skriver man inn navn og diverse andre opplysninger samt hvilket lands nasjonalsang man vil synge. Det er for at jeg skal kunne forberede sangene som skal synges slik at man får musikk å synge til. Jeg vil heller ikke ha galleriet fullt av folk mens noen står og synger. Det blir bare meg og sangeren, forteller han.

Han har valgt å bruke nasjonalsanger i prosjektet fordi det har med folks identitet å gjøre.

- Jeg er interessert i situasjonen som sådan, ikke selve sangen. Et foto er bare et foto, en registrering av et øyeblikk. Det er tatt ut av situasjonen, og jeg bruker foto som medium for å fange det. Nasjonalsangen er en viktig del av identiteten til mange, sier han.

Sterke og svake forhold

Med kjennskap til flere land, har han merket seg at folks forhold til sin egen nasjonalsangen, er forskjellig.

- I Brasil har man lang og bred tradisjon for å synge nasjonalsangen ved langt flere anlednigner enn bare på nasjonaldagen. Folk er stolte av den, og den har en sterk betydning for innbyggerne. I Norge møter jeg samme sterke tilknytning til landets nasjonalsang mens i Sverige er det ikke sånn. Jeg tror det kan ha med Norges relativt unge selvstendighet og prosessen fram til den å gjøre, sier Caminha.

- Og hvis man er innvandrer, men føler seg så norsk at det er den norske nasjonalsangen som er den riktige å synge når man kommer til studioet mitt, så kan man gjerne gjøre det, understreker han.

Erfaring fra tidligere

Portrettene Caminha tar i Galleri Wenda på 17. mai, skal Kjell bruke til en utstilling i samme galleri i august.

Har gjort et lignende prosjekt i Göteborg tidligere.

- Da tok jeg bilder av mennesker som skulle dra fra Sverige. De sto foran et bilde jeg hadde fått av en familie som hadde opplevd å måtte flykte. Bildemotivet var familiens oppfatning av hjemlandet sitt som de måtte reise fra. Det ble ganske sterkt å ta bilder av alle disse folkene mens de fortalte om sine framtidsplaner, sier Caminha.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags