– Vi er svært skeptiske til å kutte i produksjonen av SG-magasinpapir på storhelgsdager (helger i forbindelse med helligdager, journ.anm.) Dette har vært regnet på to ganger tidligere – i 2009 og 2011 – og begge ganger har det vist seg å være lønnsomt å produsere året rundt, sier Paul Kristiansen som er hovedtillitsvalgt for papirarbeiderne.

Taper inntekter

268 ansatte – omlag halvparten av de som jobber her – vil tape betydelige inntekter dersom bedriften sier opp avtalen fra 1989 om årskontinuerlig drift.

Ifølge hovedtillitsvalgte vil de ansatte som jobber skift ved fabrikken og er en del av den årskontinuerlige driften, tape 53.000 kroner hver seg i inntekter.

De 268 personene det er snakk om, samarbeider i dag om å holde driften i gang de 37 skiftene fordelt på 13 dager som ledelsen nå foreslår å kutte produksjonen.

– Folk er mildt sagt frustrerte. Forbannede og frustrerte, sier Paul Kristiansen som er bekymret for Saugbrugs framtid.

– Bra valutakurs

Paul Kristiansen er opptatt av at det burde ligge godt til rette for Saugbrugs å konkurrere. Bedriften er akkurat ferdig med en investering på linjene C og D som skal spare produksjonskostnader med 25-30 millioner kroner.

– Vi ansatte har tatt vår del i form av kostnadskutt samtidig som valutakursene er bedre enn på svært lenge. Vi eksporterer alt og får betalt i pund, dollar og Euro. Vi burde ha de beste mulighetene på mange år til å konkurrere. Det har vært en nedgang i magasinpapir også, men markedet er fortsatt stort. Vi har i dag om lag 10 prosent av et marked på åtte millioner tonn. Med vår kostnadseffektive drift og valutakurser på vår side, burde vi kunne ta større andel av markedet, mener Paul Kristiansen som fortsetter:

– Hvis politikken til ledelsen er å la maskinene stå, og ikke bruke fordelen vi har ved reduserte kostnader og gode valutakurser, er det for meg et alvorlig problem. Hvis ledelsen mener at dette er lønnsomt, så ser situasjonen svart ut, sier Paul Kristiansen som forteller at de tillitsvalgte skal i møte med ledelsen om forslaget mandag.

– Kommer til å splitte de ansatte

– Hvor lenge varer det hvis ikke vi greier å selge magasinpapir med de konkurransefortrinnene vi burde ha nå? Valutaen vi handler med, er blitt verdt mellom 10 og 15 prosent mer, sier Paul Kristiansen.

Den hovedtillitsvalgte mener at ledelsen vil splitte de ansatte hvis forslaget går gjennom.

– Først vil bedriften kutte inntektene til halvparten av staben – deretter manes det til teamwork, sier Paul Kristiansen som forteller at lønn og tillegg til de ansatte utgjør om lag 13 prosent av omsetningen.

– Det burde Norske Skog ha råd til, mener Paul Kristiansen.

Vil ikke kommentere

HA har tatt kontakt med fabrikkdirektør Kjell Arve Kure ved Norske Skog Saugbrugs, men han ønsker ikke nå å kommentere avtalen om årskontinuerlig drift.