Gå til sidens hovedinnhold

Varmerekordene for mai ble smadret i Halden

Artikkelen er over 2 år gammel

De fleste har fått med seg at mai var rekordvarm, men Haldens egen værekspert, Kåre Tangen, kan sette tall på rekordvarmen.

Det er ingen tvil om at mai måned har vært den varmeste siden Kåre Tangen startet med sine målinger i 2002.

– Dette er langt, langt unna alt som er normalt. Det er veldig spesielt. Gjennomsnittstemperaturen for mai er nesten tre grader høyere enn den forrige rekorden, forteller han.

5,2 grader varmere enn normalt

Det er vanvittig mye når man snakker om gjennomsnittstemperaturer. Snittemperaturen for årets mai måned var 15,7 grader hele 5,2 grader mer enn gjennomsnittstempertauren for mai, som normalt ligger på 10,5 grader.

– Den varmeste dagen jeg har målt i mai i år er 29,4 grader. Den forrige mairekorden var 27,9, så også den rekorden røk med god margin, forteller Tangen.

Det er helt unikt at det er så varmt så tidlig på året. For å sette det litt i perspektiv så har han siden 2002 kun 14 dager med varmere temperatur enn årets mai-rekord. Halvparten av disse ble målt under en heteperiode samme sommer. Så selv midt på sommeren er det uvanlig med så høye tempreaturer.

Ifjor var det ingen dager over 25 grader

– Til sammenligning hadde vi ikke en eneste dag med temperaturer over 25 grader i hele 2017, sier han.

Det er ikke bare varmen som er spesiell.

– Det har jo nesten ikke regnet heller. Det var en dag med 8,5 millimeter nedbør, men bortsett fra det har det vært helt tørt. Selv tør jeg ikke en gang fyre opp grillen hjemme, fordi det er så tørt og brannfaren så stor, sier Tangen.

Du kan for øvrig følge oppdaterte værdata fra Halden på Tangens hjemmesider på nettet til en hver tid på væretihalden.no

Juni har også begynt med rekordvarme, men nå er det meldt kjøligere vær de nærmeste dagene, noe værentusiasten hilser velkommen. Han håper også på litt regn for bøndenes skyld og ikke minst på grunn av brannfaren.

Kommentarer til denne saken