Gå til sidens hovedinnhold

Kan jeg ha litt samisk blod i årene?

SIGNERT

Først syntes jeg det var morsomt at «næringsdrivende samer» kan krysse den gamle Svinesundbrua, men ikke grensependlere. Så satte latteren seg fast i halsen.

De siste ukene har det vært stor frustrasjon blant grensependlere som har stått timevis i kø på Svinesund. Fra tirsdag kunne noen av dem kjøre over den gamle Svinesundbrua igjen, men langt fra alle.

Den gamle Svinesundbrua er fortsatt stengt, bortsett fra for fire grupper – eller «unntak» – som departementet liker å kalle mennesker med en arbeidssituasjon eller andre behov som gjør at de behøver ekstra begunstigelser.

Grensa over Svinesund er hovedinnfallsporten til Norge. Det er ikke et sted i landet hvor trafikken på hjul er større inn og ut av Norge enn her. Grensependlerne her i distriktet bør derfor være i en særstilling i forhold til i resten av landet. De må nå stille seg i kø over Svinesundbrua sammen med all annen vare- og persontrafikk som skal inn i landet denne veien.

For noen dager siden sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland at det ikke var aktuelt å åpne den gamle Svinesundbrua for passering for blant annet grensependlere.

– Utenfor de åpne grenseovergangsstedene er det ulovlig og straffbart å passere grensen, med unntak for fire grupper. Disse fire unntaksgruppene har rett til å passere grensen også utenfor de åpne grenseovergangsstedene, sa hun på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk Waagen (Ap).

Derfor er fire grupper definert som unntak fra regelen. De fire gruppene er:

* Varetransport

* Reisende med samfunnskritiske funksjoner

* Samiske næringsdrivende

* Personer med særskilt familiære behov

Jens Bjørneboe skriver i Frihetens øyeblikk at «Hele kunsten å lære å leve betyr å holde fast på latteren; uten latter er verden et torturkammer, et mørkt sted hvor det skal skje mørke ting med oss».

Selv om jeg kom litt i stuss da jeg leste dette sitatet for en tid tilbake, gjør jeg likevel daglige forsøk på å le litt hver gang det skjer noe rundt meg som jeg synes er underlig, rart eller rett og slett helt på trynet. Litt sånn som legen i TV-serien «The Simpsons» som har en litt smårar latter gående, uansett hvor triste ting han prater om er.

Derfor smilte jeg litt da det gikk opp for meg at samiske næringsdrivende kunne krysse den gamle Svinesundbroa, men ikke dem som har en vanlig jobb på den andre siden. Ikke det at jeg ikke skjønner poenget (tror jeg i hvert fall). Det er fint at regjeringen tar hensyn til urfolk, og jeg kan skjønne behovet. Hvis du for eksempel driver med rein, og reinen er ute på beite, kan du jo ikke nødvendigvis bare be reinen om å holde seg i Norge. Kan hende går den inn i Sverige, og da må du ha mulighet til å gjøre jobben din som reineier.

Det morsomme (for meg) er selvsagt at det gir dette utslaget her nede i Halden, hvor vi ikke har noe rein å snakke om. De eneste dyra vi har her som krysser grensene på denne måten, er villsvin og ulv, og de blir antakeligvis plaffa ned både lovlig og ulovlig uansett.

Hadde jeg vært næringsdrivende med virksomhet på den andre sida nå, ville jeg lett gjennom hele slektskartoteket mitt for å finne noe samisk blod. Ok, så finner jeg vel bare tjenestepiker, stenhoggere og tømmerhoggere så langt bakover du kommer, «Pigor og drängar» som Ulf Lundell synger om, men dog.

Kanskje en eller annen av disse pikene og drengene kan ha hatt seg med en eller annen av samisk herkomst en eller annen gang? Ingen vet jo hvor haren hopper. Den lille runde som dukker opp utenfor hjemmekontorvinduet her fra tid til annen, spretter i hvert fall både hit og dit. Med ørene sine og alt.

Men, dette er egentlig ikke morsomt. Det er ikke morsomt at folk sliter med å komme seg til og fra jobben. Jeg synes at Norge skulle prøve å finne en ordning som gjør dette litt lettere for folk.

Det dreier seg om penger, slik jeg ser det. Folk får jo lov til å reise over grensa for å jobbe. Staten – altså vi – vil bare ikke ta regninga for å holde den gamle Svinesundbrua åpen.

SISTE: De to gruppene "samiske næringsdrivende" og "personer med særslikt familieære behov" er nå fjernet som unntak fra regelen. Dette i følge www.politiet.no

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.