Gå til sidens hovedinnhold

Justisministeren fikk den norske folkesjela midt i fleisen.

SIGNERT

Under NRK-programmet «Debatten» tirsdag kveld gikk det ikke mange minuttene før jeg tok fram mobiltelefonen og postet på Facebook: «Justis- og beredskapsminister Monica Mæland får den norske folkesjela midt i fleisen på Debatten i kveld.»

Programmet tok for seg denne ukas store diskusjon; Regjeringen bestemte seg for å «VIP-øremerke» 500 vaksinedoser til mennesker med samfunnskritiske funksjoner. Mange av dem politikere i regjering og på storting. Vi som har fulgt med vet at reaksjonene var sterke – og delte. Ganske mange parlamentarikere sa nei takk. Deriblant helseministeren himself, Bent Høie.

I kraft av sin funksjon, måtte Monica Mæland stå i stormen på direktesendt TV. Hun er en tøff dame med ben i nesa, og tåler garantert akkurat det. Men Facebook-postingen min kom ganske intuitivt; i møte med en barnehageansatt, en lærer – og politikerkolleger som var grunnleggende og rungende uenig med henne – boblet den typiske norske folkesjela godt og lenge.

Forfordeling av vaksinedoser er ei kruttønne i den nasjonale opinionen. Forskjellsbehandling og verdivurdering av menneskers funksjon kan eksplodere. Å synliggjøre at en parlamentariker er viktigere enn en barnehageansatt eller en lærer blir ikke tatt nådig opp av Ola og Kari.

Det fikk justis- og beredskapsministeren vår merke. Hennes gjentakende budskap om at det var tatt en beredskaps- og sikkerhetsmessig vurdering av dette – i nasjonens interesse – falt på stengrunn. Folk kjøpte ikke argumentet med at en minister er viktigere enn en lærer under en pandemi.

Det er blitt hevdet at i Norge så er vi bunn og grunn «sosialdemokrater alle sammen». Det er en sannhet med modifikasjoner, men i et folkesjelsperspektiv skjønner jeg munnhellet godt. «VIP» og «forskjellsbehandling» er to betente ord i vårt nasjonale vokabular. I Norge er alle like mye verdt. Det får vi inn med morsmelka.

Men ikke alle er helt enige. Ikke minst innad i Mælands eget parti er det mange som støtter henne. En av dem er vår egen forrige ordfører. Thor Edquist var kjapt ute med å kommentere posten min; « Den norske småligheten og misunnelsen kommer til å ta knekken på dette flotte landet. Høyesterett, regjering og storting skulle selvfølgelig ha blitt vaksinerte for lenge siden!» Skrev han.

Flere andre støttet han. Andre var rungende uenig. Mitt anliggende her i dag er ikke å ta stilling til forfordelingen eller ikke. Snarere å peke på hvordan den norske folkesjela intuitivt reagerer når slik tematikk dukker opp.

Ola og Kari har fulgt det forutsigbare mønsteret under pandemien; vi har lojalt stilt opp og forholdt oss til alle påbud, forskrifter og retningslinjer som myndighetene har gitt oss. Det har heldigvis gitt gode resultater, sammenlignet med mange andre.

Bra jobba!!!

Men det skal ikke stikkes under en stol at den generelle koronaslitasjen nå er påtakelig, og at det blir litt ekstra fyr i teltet akkurat nå når regjeringen vil forfordele vaksiner til seg selv. Det er mange som gjerne vil bli vaksinert nå ...

Og da må den samme regjeringen tåle at spørsmålet om timing av forfordeling kommer akkurat nå – når pandemien etter alle solemerker er på hell – og vi straks går inn i en kjempelang parlamentarisk sommerferie ...

Kommentarer til denne saken