Gå til sidens hovedinnhold

- Det er sjelden vi spiser oss helt mette

Artikkelen er over 6 år gammel

Men nå er jula reddet for familien "Nilsen" fra Halden.

Aldri før vil så mange familier i Halden motta julemat og julegaver gjennom Frelsesarmeen som i år.

Familien «Nilsen», bestående av mamma, pappa og to små barn, kan ikke få takket Frelsesarmeen og leder Thomas Andersen nok.

Redder jula

Vi treffes hjemme hos dem. Yngstebarnet pludrer fra lekegrinda i stua. Den leide leiligheten er i ferd med å bli pyntet til jul. Småbarnsmoren ble utrolig glad da meldingen om at de har fått ja på sin søknad om julehjelp kom. Hun fant tilfeldigvis søknadsskjemaet da hun var en tur innom NAV.

Om Frelsesarmeens hjelp til dem sier hun:

- Takk og pris for det. Vi har gruet oss i stedenfor å glede oss til jula. Nå er jula reddet, sier hun.

Denne familien er en av 289 som får julehjelp i år.

- Det har aldri vært så mange før. 240 fikk hjelp i fjor. Det har vært en voldsom økning. Vi vet ikke hva som ligger bak, sier Thomas Andersen stille.

Han sier også at mellom 40 og 60 mennesker er innom Frelsesarmeen annenhver fredag og henter mat.

Takket være julegryta

Han forteller at alle som søker får hjelp. Da blir det mat til familien og gaver til barna. Hver familie, avhengig av antall medlemmer, får hjelp verdt 700 til 1.000 kroner.

Dette kan Frelsesarmeen gjøre takket være haldensernes giverglede gjennom julegryta og gaver fra bedrifter og losjer.

 I fjor fikk Frelsesarmeen lokalt inn i alt 350.000 kroner. 248.000 kroner kommer ene og alene gjennom julegryta.

Flyttet til Halden

Foreldre og barn har flyttet til Halden på grunn av hendelser i familien. Der de kom fra var begge foreldrene i arbeid i fulle stillinger. I dag har mamma omsider fått jobb. Pappa er på desperat jobbjakt. Han tar hva som helst og kan vise til erfaringer fra servicebranser i tillegg til at han blant annet har truckførerbevis.

- Det er ikke lett å få seg jobb i Halden. Jeg har vært rundt og presentert meg, hatt med jobbsøknad og papirer og fulgt opp søknadene. Det har blitt ganske mange.

- Familieinntekten vår har gått ned fra 28.000 kroner i måneden til 16.000 kroner hver måned. Vi betaler 9.000 kroner i husleie og har barnehageutgifter til begge barna. Og vi skal ha mat, vintertøy. Det er ikke lett å få endene til å møtes, sier paret.

Fattige

- Det er ikke farlig å be om hjelp når du har det vanskelig der og da. Men det er ikke kjekt å leve slik. Norge må være verdens rikeste u-land, sier foreldrene som er i etableringsfasen. De to ønsker å komme seg på beina økonomisk igjen og få levd et normalt liv uten økonomiske bekymringer.

- Sjelden vi spiser oss mette

- Ser dere på dere selv som fattige?

- Både og. Vi får mat, men det er sjelden vi to spiser oss helt mette. Vi setter barna først i alt. Jeg vil si vi er en svak versjon av det å være fattig.

 Vi har en del ting, sier småbarnsmora og ser rundt seg før hun fortsetter: - det meste er ting vi har fått. Det andre har vi hatt i mange år.

- Vi er et lett begrep av fattig, for vi har ikke god nok økonomi. Men, vi har det viktigste, og det er hverandre og familien.

Sko og hårklipp

- Hva ønsker dere dere til jul?

Hun: - En hårklipp. Jeg har ikke fått klippet håret på over ett år.

Han: Et par nye vintersko i størrelse 45. De skoene jeg har suger vann.

Begge: - Barna våre er vår gave.

Kommentarer til denne saken