Gå til sidens hovedinnhold

Jubler for miljøbevisste haldensere

Artikkelen er over 1 år gammel

Naturvernforbundet arrangerte i helgen klimaseminar for studenter på Park hotell. Der møtte HAs utsendte Elin Ajer Stenersrød Andreassen for en prat om klimakampen i Halden.

– Jeg begynte først å engasjere meg i miljøsaken for noen år siden. Da begynte jeg å plukke søppel rundt der jeg bor i Eskeviken, og siden startet jeg også facebooksiden "Haldens flittige hjelpere", sier Andreassen.

Siden ble opprettet i 2016, og går ut på å samle folk til dugnadsarbeid og lignende, i tillegg til å oppfordre folk om å ta grep på egenhånd, alt for å holde den lokale naturen ren. Per 21. september har siden godt over 200 personer som liker og følger med på arbeidet Elin og andre frivillige gjør for å holde nærområdet ryddig og pent. Engasjementet rundt miljøet er hun godt fornøyd med.

– Jeg syns egentlig folk i Halden er kjempeflinke til å bry seg om miljøet, og det merker jeg også på engasjementet rundt facebooksiden. Den har vokst bra, og det er mange som blir med på strandrydding og lignende. I tillegg ser jeg at miljøpartiet vokser seg større her i byen, og det har etterhvert blitt mange unge folk som er både engasjerte og flinke, smiler Andreassen.

Aktiv naturverner

I tillegg til å drifte Haldens flittige hjelpere, er hun også styremedlem i Naturvernforbundet i Halden.

– Naturvernforbundet driver med mye spennende. Blant annet så arrangerer vi strandryddinger for å holde strendene våre rene og pene. Vi forsøker også å verne om naturen på andre måter. Blant annet jobber vi for å bevare naturen på sandtaket på Oreid. Det er hjemmet til flere truede insektarter, og vi vil sørge for at det ikke blir boligfelt der, sier Andreassen

– I tillegg til dette har vi opprettet en byttesirkel der folk kan bytte stort sett alt mulig med hverandre. Det er en flott måte å kutte forbruk på. Har du et bord du vil bli kvitt kan du bytte det mot en melkesjokolade og en cola, det er omtrent bare fantasien som setter grenser, ler hun.

Byttesirkelen finner du, i likhet med Haldens flittige hjelpere, på Facebook. Gruppa ble opprettet tidligere i september, men har allerede over 2000 medlemmer.

Forsøpling er et problem

Det kan virke som om det ikke er noe å utsette på haldensernes holdning til miljøet, men det finnes også noe hun ikke er like fornøyd med.

– Noen steder ligger det veldig mye søppel og slenger. Mye av problemet kan være at det ikke står nok søppelkasser enkelte steder, og ettersom det selvfølgelig kan være et kostnadsspørsmål så skal jeg ikke legge skylden på noen for det. Uansett så finnes det steder rundt om kring der jeg ser at folk legger igjen søppel, forklarer Andreassen.

Til de dette gjelder har hun en klar oppfordring:

– Husk å plukke opp søpla etter dere!

Kommentarer til denne saken