Hun leder an den lokale kampen mot EU

BURSDAGSØNSKE: Liv Torhild Ekra Ornsäter har et klart bursdagsønske i anledning 60-årsdagen. – Jeg ønsker meg flere medlemmer i Nei til EU. Gå inn på siden vår, les deg opp og meld deg inn, oppfordrer hun. Foto: Anja Lillerud

BURSDAGSØNSKE: Liv Torhild Ekra Ornsäter har et klart bursdagsønske i anledning 60-årsdagen. – Jeg ønsker meg flere medlemmer i Nei til EU. Gå inn på siden vår, les deg opp og meld deg inn, oppfordrer hun. Foto: Anja Lillerud

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Jubilanten Liv Torhild Ekra Ornsäter

Stilling: Hjelpepleier

Familie: Gift, to barn, to barnebarn (barnebarn nummer tre kommer i februar)

Fyller 60 år mandag 22. august

Samfunnsengasjementet til Liv Torhild Ekra Ornsäter er stort og sterkt. Som helsefagarbeider og mor til et barn med funksjonsnedsettelse, ser hun at systemet ikke alltid fungerer så godt som det burde. Som partipolitiker i Rødt og EU-motstander, er hun opptatt av EUs innvirkning på det norske samfunnet.

Hun er født i Halden, men vokste opp ulike steder i Norge. Utdanning brakte henne tilbake til fjord- og festningsbyen, og forelskelse og familie holdt henne her. Det har hun ikke angret på. Helse ble Livs yrkesvei i livet etter noen år med erfaringer fra helt andre bransjer.

– Jeg stortrives med jobben min, men det er også en kilde til å nøre oppunder engasjementet mitt for brukerne av systemet. Jeg ser mye jeg ikke er glad for når det gjelder hvordan mennesker med funksjonsnedsettelse blir behandlet, sier hun.

Den yngste datteren Ingelin er en del av systemet som Liv til tider ønsker skulle fungert annerledes. Datteren har den sjeldne diagnosen Sotos syndrom. For Ingelins del slår sykdommen blant annet ut i manglende forståelse for mengde og at hun har liten evne til å kjenne seg igjen på steder (vagabondisme), men det er mange grader av og også annen tilleggsproblematikk knyttet til Sotos.

– Ingelin klarte å følge ordinær skolegang i mange år med en del alenetimer og assistanse i klasserommet. Nå jobber hun på dagsenter, og der har hun det bra. Men hun og de andre tjener ikke mer enn seks kroner per time. De får trygd ved siden av til å dekke vanlige utgifter, men seks kroner er lite. Satsen har vært den samme i mange år. Det er urettferdig, konstaterer Ornsäter.

Hun ønsker seg en stor og sterk foresattgruppe som kan tale brukernes sak, men innser at det er vanskelig.

– Barna våre har mange ulike diagnoser og behov. Det er ikke enkelt å samles om det felles beste for alle, sier hun.

Motstand og uenighet møter den kommende 60-åringen også rundt engasjementet sitt om Norges EØS-medlemskap.

– Jeg er styremedlem i Partiet Rødt her i Halden, og jeg leder Halden og Aremark Nei til EU samt Østfold Nei til EU. Den kampen er viktigere enn noen gang, konstaterer Ornsäter.

Hun påpeker at det norske folk sa nei til EU to ganger. Tross det er Norge med gjennom EØS-avtalen.

– Vi har en del friheter som EU-landene ikke har, men EØS- avtalen binder oss likevel og tvinger oss til å implementere mange lover og regler, sier hun.

– EØS-avtalen begynte forsiktig, men har blitt mer og mer omfattende. I tillegg ønsker dagens regjering å være EU-tilpasset. Aller helst vil de være medlem, sier Ornsäter videre.

Halden-kvinnen er mest skremt over at ting foregår i det skjulte. At folk ikke vet hva som skjer eller hvordan det kommer til å påvirke oss.

– Jeg mener ikke at alt som EU og EØS står for, er like ille. Det er først og fremst viktige samfunnsfaktorer som arbeidsvilkår, sosial dumping, Norges primærnæring og matsikkerhet jeg er opptatt av. Det er en grunn til at stadig flere LO-forbund og Nei til EU-organisasjoner sier at vi må gi slipp på EØS-avtalen, sier hun.

Den «gaven» jubilanten kanskje ønsker seg aller mest, er flere medlemmer i Nei til EU.

– Det er enkelt å gå inn på nettsiden til organisasjonen vår og melde seg inn, og her finner man mange linker og mye informasjon om EU, EØS, avtaler og andre politiske spørsmål. Om man er opptatt av hvordan EØS-avtalen påvirker oss på lokalt nivå i hverdagen, finner man svar her, sier Ornsäter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken