Gå til sidens hovedinnhold

– Feil og unøyaktig om Erlandsen

Artikkelen er over 6 år gammel

Revisor Kim Atle Svendsen og regnskapsfører Anne-Lise Labråten taler Erlandsens conditori og Dagtia as sin sak.

Revisoren ved BDT Viken Revisjon as og regnskapsføreren ved Regnskapsservice as har blitt fritatt taushetsplikten av styreleder Marita Skjelin og nestleder Bjørn Slåtterø i Dagtia as som driver Erlandsens conditori.

– Satt og ristet

Årsaken til fritaket fra taushetsplikten henger sammen med Jarle Aabøs «Signert» i HA fredag 8. mai, samt å få økonomiske fakta på bordet.

– Jeg satt nesten og ristet, da jeg leste den. Der er det feil og unøyaktigheter, sier Kim Atle Svendsen og får støtte fra Anne-Lise Labråten.

De opplever det som angrep på Erlandsens conditori og Jørn Nilsen, som er hjernen bak det nyskapende sosiale entreprenørskapet.

– Har ikke tatt ut ei krone i lønn

– Vedtektene til Dagtia har vært uforandret helt siden starten 30. august 2012. Det har vært a- og b-aksjer hele tiden. Det er bare a-aksjene som eies av tre utviklingshemmede, som har stemmerett, ved hjelp av verge.

For å endre vedtektene må de tre være enige, informerer de to.

De forteller at Jørn Nilsen, tidligere styreleder, har bidratt med et større beløp til selskapet, og han har ikke tatt ut ei krone i lønn i 2012 og 2013.

– I 2014 har han heller ikke tatt ut noe. Det har vært dugnadsjobbing hele veien, sier de.

– Gis ikke aksjeutbytte

– Helle Bennets Almennyttige Fond besluttet å støtte Erlandsens conditori økonomisk og valgte å gjøre dette ved å kjøpe 300 b-aksjer. De pengene er en gave fra fondet, sier Kim Atle Svendsen.

– Aksjeutbytte gis ikke. Eventuelle overskudd skal gå tilbake til selskapet, ifølge vedtektene.

Kampen om brukerstyrt personlig assistent (BPA) for dem som jobber der pågår. Får de det, må kommunen lønne BPA.

– Håpet er å få driften til å gå i null når de får dekket BPA, sier Svendsen.
 

– Uten personlig assistent er det kroken på døra

– Er det utopi?

– Det er ikke utopi, men det krever at haldenserne går dit og handler. Hadde de fått BPA, så er det håp. Uten det er det kroken på døra.

I 2013 gikk selskapet med 760.425 kroner i underskudd.

– 500.000 kroner av disse skyldes av selskapet kjøpte inventaret/driftsmidlene og rettighetene til navnet Erlandsen. Det kjøpte de av huseieren som tidligere drev Erlandsen (Diskerud Meyer). Å kjøpe rettigheten var ett alternativ til å betale en månedlig leie for rettigheten.

Randi Behn Butcher i støtteaksjonen for Erlandsen har også skrevet et svar til Jarle Aabøs kritikk.

Aabø gir seg ikke

– Min kronikk bygger på et stort utvalg av skriftlige og muntlige kilder. Jeg kan ikke se at disse kildeopplysningene tilbakevises, sier Jarle Aabø.

– Derimot synes jeg det er trist at hovedaksjonær Helle Bennetts Almennyttige Fond ved Marianne Mowinckel velger å kommentere kronikken på denne måten i en mail til meg:

«Og så håper jeg – ikke minst for din del – at du finner deg et nyttigere korstog enn å skremme livet av utviklingshemmede og deres pårørende»

– Unner dem arbeidstrening

– Jeg unner de unike all den arbeidstrening det er mulig å tilby. Det hadde vært mye bedre om stiftelsen bidro med mer egenkapital slik at leverandører fikk honorert sine fakturaer, ansatte fikk lønn og at Erlandsen kunne fortsette å være en conditoriperle i Halden. Dette er også en plikt aksjonærer har når kassen er bunnskrapt.

– Det andre alternativet er at hovedaksjonæren tar selskapet til skifteretten, sier Jarle Aabø.

Kommentarer til denne saken