Mange familier i Halden, Aremark og Strömstad har hilst nyfødte barn velkommen takket være innsatsen til jordmor Reidun Helene Nordby, som selv fikk leve i over 94 år før hun døde på julaften i fjor.

Reidun var nordlending. Som 20-åring flyttet Reidun fra fiskerfamilien på Langøya i Vesterålen for å ta sykepleierutdanning på menighetssøsterhjemmet i Oslo. Der fikk Reidun praksis på Kvinneklinikken ved Rikshospitalet, og den ble så inspirerende at hun ønsket å gå i farmors fotspor ved selv å bli jordmor.

Ved Halden sykehus var Reidun Nordby jordmor, fra fødeavdelingen ble åpnet i 1955, til den ble nedlagt i 1985. Årene etter hospiterte Reidun som jordmor på Sentralsykehuset i Fredrikstad, hvor hun også ble jordmor til sin datter, og dermed tok imot sitt eget barnebarn.

Som jordmor måtte Reidun flere ganger ta kommandoen da «det røynet på». Foran en fødsel gav hun følgende «ordre», med sin tydelige nordlansdialekt, til en vordende far: «Hvis du besvimer, så dytter jeg deg under senga.» Han besvimte ikke.– Reidun er en meget dyktig fagperson og et deilig medmenneske, sa sjefssykepleier Berit Høidal ved Halden sykehus da Reidun gikk av med pensjon. De to hadde jobbet lenge sammen, og ble viktige fagutøvere for mange familier: I år 1964 ble det f.eks. født 465 barn på ved Halden sykehus.

Ved Nordby gård kunne Reidun som pensjonist nyte mange soloppganger over Femsjøen og fine samlinger med sine barn, barnebarn, oldebarn, for ikke å glemme elghunder, katter, sauer, ender, okser og kyr.

Mange flere enn de som får plass i Asak kirke under begravelsen tirsdag 11. januar kan takke Reidun og bære med seg god minner om henne videre.