«Lokalhistorie, atomforskning og framtidsmuligheter».

Det er blant stikkordene når Halden kommune inviterer alle interesserte til «Energimaraton – en temakveld om strøm» i Brygga kultursal på mandag klokka 16.45.

Arrangementet er gratis og åpent for alle som vil lære litt om strøm, historie og framtid.

19-åring konferansier

Foredragsholdere fra øverste hylle takket ja til å holde innlegg.

– Strøm angår oss alle. Samtidig kan det være vanskelig å henge med i debatten fordi det er mange komplekse temaer. Med et slikt møte for Haldens innbyggere håper vi å bidra til å gjøre det enklere å forstå hvilke valg vi som samfunn må ta i årene som kommer, sier Nicholas Richards, rådgiver for næringsutvikling i Halden kommune.

Jon Manirakiza, 19-åring som er lærling i kommunen, skal være konferansier for «Energimaraton».

Han vil presentere foredragsholdere fra øverste hylle på løpende bånd utover mandags ettermiddag og kveld.

– Nervøs? Jo, det er klart jeg kjenner litt på det. Noe slikt har jeg aldri gjort før, men jeg gleder meg også veldig.

IFEs unike historie

Først ut er statsviter og tidligere kommunikasjonsdirektør Viktor Wikstrøm på IFE.

– Han skal fortelle om forskningen som har pågått her hos oss i 70 år, og hvilke enorme verdier som har kommet Norge til gode fra forskningen her i Halden. Man kan formelig se haldensernes bidrag på oljefondet, sier Manirakiza.

Dette er en unik mulighet til å høre om IFE’s historie på en måte haldenserne ikke har fått det presentert før.

Viktor Wikstrøm vil lære oss hvilken betydning Halden har hatt og fortsatt har på oljefondets størrelse.

–Vi tror ikke alle haldensere er godt kjent med denne viktige delen av lokalhistorien så dette bør man få med seg, sier Richards.

I tillegg til å fortelle om historien, vil IFE fortelle om hva de gjør i dag, om Haldenprosjektet og framtidig forskning innen atomsikkerhet og energi. Dette er områder IFE er best på i verden.

Mye å lære

«Hvordan skal vi få nok strøm?»

Jon Manirakiza peker på at mye av grunnvollene i det norske samfunnet er bygd på vannkraften, men at det må lages mer strøm for å elektrifisere Norge.

– «Energimiksen» har blitt et nytt ord, og det handler om hvilke kilder vi skal bruke for å erstatte fossile kraftkilder. Dette vil vi lære mye om på mandag – etter at vi har hørt den fascinerende historien om IFE, sier Manirakiza.

Energigründer Knut Johansen vil fortelle om energisituasjonen i Østfold, og Zephyr AS tar for seg de fornybare ressursene; vannkraft, vindturbiner og solenergi. Kjernekraften som en mulig del av energimiksen vil deretter bli et stort tema for kvelden.

Først ved at Natur og Ungdom setter kjernekraften i en sammenheng med det grønne skiftet. Videre vil det nylig haldenetablerte Norsk Kjernekraft AS fortelle om den nyeste teknologien innen kjernekraft, de små modulære reaktorene.

A-lag av foredragsholdere

Det hele rundes av med refleksjoner over kveldens innlegg og temaer fra administrerende direktør i Østfold Energi, Oddmund Kroken.

Jon Manirakiza snakker på inn- og utpust, og slår fast at det er A-laget som kommer til Brygga kultursal på mandag.

Nicholas Richards avslutter med at han håper mange benytter muligheten til å komme til Brygga kultursal på mandag ettermiddag og kveld.

– Jeg garanterer at det blir interessant, og sier på avslepent svensk at «detta maraton vil kännas som en kortere medeldistans».

Halden kommune har, etter hva HA erfarer, investert 70.000 kroner på prosjektet – inkludert leie av Kultursalen.