- Søndag er vår travleste dag

TRAVEL SØNDAG: Monica Søvik selger mye frossenpizza, potetgull og sjokolade på søndager. - De aller fleste handler ikke på søndager, men siden jeg er eneste åpne dagligvarebutikk, får jeg et stort kundevolum, sier butikksjefen

TRAVEL SØNDAG: Monica Søvik selger mye frossenpizza, potetgull og sjokolade på søndager. - De aller fleste handler ikke på søndager, men siden jeg er eneste åpne dagligvarebutikk, får jeg et stort kundevolum, sier butikksjefen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hos Joker på Torget lever man godt som eneste søndagsåpne butikk mellom Sarpsborg og Sverige.

DEL

Regjeringen har nylig lagt fram et forslag om utvidelse av åpningstider for butikker.

Det innebærer blant annet at butikkeierne selv kan velge om de vil ha åpent på søndag eller ikke.

- Det er ikke opplagt at alle skal ha hviledag på samme dag. Vi foreslår at alle søndager skal det primært holdes åpent, sier kulturminister Thorhild Widvey til hoyre.no.

Lever av søndagene

I Halden er Joker på Torget eneste dagligvarebutikk som er åpen på søndager.

- 1/3 av ukas omsetning skjer på søndag. Det er vår travleste dag, sier butikksjef Monica Søvik.

Dagens regelverk gjør det veldig lønnsomt for henne å holde søndagsåpent.

Forslaget fra regjeringen betyr det stikk motsatte.

- Det er søndager jeg lever av. Det er ikke bærekraftig for meg dersom alle butikker kan ha åpent på søndager. Vi kommer ikke til å stenge på søndager hvis forslaget blir vedtatt, men vi må tenke annerledes, sier Søvik.

Stengt 12 dager i året

Lovforslaget om å gi butikker adgang til å holde åpent på alle vanlige søndager skal ut på høring fra kulturdepartementet om kort tid.

På de særskilte helligdagene og høytidsdagene 1. og 17. mai skal det som hovedregel fortsatt være stengt. De gjeldende unntakene, som gir grunnlag for at enkelte butikker likevel kan ha åpent, er foreslått videreført, skriver Høyre på nett.

Næringsminister Monica Mæland er opptatt like konkurransevilkår.

- I dag er butikkene begrenset av hvilke varer de selger, hvilke steder man oppholder seg og hvor stor butikken er, sier hun til den samme nettsiden.

Krever fagkunnskap

Daglig leder hos Jernia i Halden, Jan Hanssen, er klar på at han ikke kommer til å åpne butikken på søndager selv om regelverket endres.

- Vi har tilstrekkelig åpent ellers. Butikkfolk trenger helt fri minst en dag i uka, understreker han.

Kostnader er en annen faktor han er opptatt av.

- Søndagsåpent kommer til å koste altfor mye. Vi er en spesialforretning hvor de ansatte må ha fagkunnskap for å gjøre en god jobb. Vi kan ikke enkelt hente inn ekstrahjelp, og å ansette nye folk er dyrt, sier han.

Dårlig søndagssalg

Han ser for seg at butikkene som velger å ha søndagsåpent, må skru opp prisene for å kompensere for økte kostnader.

- Ja, jeg tror varene kommer til å bli dyrere hvis regjeringen vedtar at butikkene kan holde åpent på søndager, sier Hanssen.

Han åpnet butikken den siste søndagen før jul i fjor, og tallenes tale er klar.

- Vi solgte ikke mye denne dagen. Jeg tror flere åpningsdager bare sprer folk utover. Vi er fortsatt 30.000 innbyggere i Halden, og jeg tror ikke at de kommer til å handler mer selv om de får en ekstra handledag, avslutter Hanssen.

Ikke tid til å handle

Knut Åge Christiansen, som er daglig leder hos Gilstedt Jakt Fiske Friluftsliv ved Busterudparken, forteller at kundene hans er opptatt med andre ting på søndager.

- Da er de ute i skog og mark. De kommer ikke til meg og handler, sier han og viser til samme søndagsåpne dag som Hanssen.

- Jeg var helt alene i butikken, så det er ikke noe tema for meg å holde åpent på søndager, understreker han.

Fordeler og ulemper

Mens de næringsdrivende som HA har snakket med, er imot søndagsåpne butikker, ser noen av innbyggerne både fordeler og ulemper ved regjeringens forslag til utvidete åpningstider.

- Jeg er delt i mitt syn. For meg som forbruker, kan det gjerne være åpent døgnet rundt, men de ansatte og butikkeierene fortjener fri og har sikkert godt av det. Så har du ungdommer som kan trenge ekstrainntekt, og som vil jobbe mest mulig. Hvis det er marked for å ha åpent på søndager, og hvis det er økonomisk forsvarlig for butikkdriverne, så er det greit for meg, sier Ole Magnus Andreassen.

Eva Johansen syns dagens ordning er best.

- Søndagen bør være litt annerledes, sier hun om temaet.

Vil ha åpent

Sentio har nylig gjennomført en undersøkelse for Klassekampen som viser at 62 prosent av de spurte sier nei til at butikkene kan være søndagsåpne hele året.

Bare 34 prosent er enige med regjeringen.

Elina Kairena og Christiane Knorr tilhører mindretallet.

- Jeg syns butikkene kan få ha åpent på søndager. Jeg trenger ofte småting som jeg har glemt selv om jeg har hele uka ellers til å planlegge og handle, sier Elina.

- Jeg syns i hvert fall at dagligvarebutikker bør kunne ha søndagsåpent. Bare se på Joker, der er det smekkfullt på søndager, sier Christiane.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.