Gå til sidens hovedinnhold

Lokket verdensstjerner til Halden

Artikkelen er over 6 år gammel

I to uker har den amerikanske musikeren Luke Elliot og stjerneprodusenten fra samme land, John Agnello, bodd og jobbet midt i Halden sentrum.

De er innlosjert i Athletic Sound for å spille inn Elliots nyeste plate.

Agnello returnerer til New York på mandag mens musikeren selv skal fortsette norgesoppholdet i et par måneder til.

Hektisk periode

- Etter innspillingen skal vi på turné på Østlandet og til Trøndelag. Vi spiller på Bryggerhuset Syd 19. februar, Rockefeller 20. februar, og så går ferden videre til Hamar, Trondheim, Rena og tilbake til Rockefeller i april, forteller Elliot.

Oppholdet i Norge er benhard jobbing fra morgen til kveld.

- Siden vi bor i samme bygning som studioet, er det rett ned for å fortsette der vi slapp dagen før. Jeg er ikke på ferie, for å si det sånn, men jeg trives veldig godt her. Jeg elsker Halden, forteller amerikaneren.

På tur i Halden

Likevel har Elliot og Agnello rukket å se litt av byen i løpet av de to siste ukene.

- Vi har et par-tre matpauser i løpet av dagen, og da passer vi på å komme oss ut av studioet. Ellers hadde vi vel blitt smårare, begge to. Men det gjør at vi har god kjennskap til flere av restaurantene i byen. Og så har vi vært på festningen og i Fredrikshalds Teater, og vi har vært på Siste Reis, forteller produsenten.

Tom Skjeklesæther skal ha mye av æren for at Agnell og Elliot har funnet Halden, og siden Siste Reis er Skjeklesæthers stamsted i hjembyen, er det naturlig å ta med de amerikanske gjestene dit.

Forandret planene

- Årsaken til at jeg kom til Norge og Halden, er at jeg traff VG-journalist Erik Mosveen back stage etter en konsert i USA. Vi begynte plutselig å prate sammen, og han ville høre musikken min. Den falt i smak, og han spurte om å gjøre et intervju til VG. Det var bare stas for min del, og etter hvert kom vi i kontakt med Tom (Skjeklesæther, journ.anm.). Han hjalp meg med å komme i kontakt med Salmon Smokers her i Halden, og det samarbeidet fungerte fra første møte, forteller Elliot.

Innspillingen av hans tredje utgivelse var så vidt i gang i USA, men etter møtet med de norske musikerne, forandret Luke Elliot planene.

- De beste av de beste

- Jeg ville lage plate med Salmon Smokers. Og siden vi var færre folk i apparatet rundt meg, var det billigere om vi dra hit enn å hente musikerne til New York. Og det er jeg glad for, ellers hadde jeg ikke fått oppleve Halden, fastslår amerikaneren.

Han kan ikke få fullrost Freddy Holm og Omar Østli i Salmon Smokers nok.

- De er de beste av de beste. Utrolig dyktige musikere og fantastiske entertainere. Kjemien mellom oss var der med en gang, og jeg tror publikum merker samspillet mellom oss og profesjonaliteten til gutta, sier Elliot.

Stjerneprodusent

Plata som nå begynner å ta form i studioet i Tordenskiolds gate 1, produseres ikke av hvem som helst.

John Agnello har produsert for stjerner som Patti Smith, Alice Cooper, Madrugada, Turboneger, Sonic Youth, Drive-by Truckers, The Hold Steady, Son Volt og Steve Wynn.

Han har også jobbet med Bob Dylan, Bruce Springsteen, Tons of Rock-aktuelle Twisted Sister og Aerosmith.

Stjerneprodusenten skryter av Luke Elliot og mener han kommer til å nå langt.

Tilfeldigheter

John Agnello skryter også av folka i Athletic Sound, Halden og Norge.

- Jeg føler at jeg har solide røtter i norsk rock, sier han.

Relasjonen mellom Agnello og Elliot er cirka et år gammel.

- Jeg vokste opp sammen med og var god venn med ei jente som senere flytta og ble venn med dattera til John. Da jeg fant ut det, spurte jeg venninnen min om hun kunne spille musikken min for ham, og John likte det han hørte med en gang. Siden den gang har vi jobbet sammen, forteller Elliot.

Klar før sommeren

I tillegg til lokale musikere, har Luke Elliot med seg mossingen Dyveke Kuløy som korist på noen av sangene.

- Jeg produserte plata til Dyveke for to år siden, så jeg fikk henne med til Halden, forteller Agnello.

Elliot vet ikke når den Halden-produserte plata slippes, men håper det ikke blir altfor lenge til.

- Den skal i hvert fall være ute til sommerens festival-Norge, forsikrer amerikaneren.

Kommentarer til denne saken