– Jeg er voksen, men må ha med mamma til fastlegen, forteller Kemma Johanne Hagen (34) som lever et svært begrenset liv.

Moren hennes er ikke bare med til legen, men tar også ut medisiner for henne på apoteket og sitter i bilen og venter utenfor DPS mens Kemma er inne til behandling to ganger i uka.

– Det er ikke noe jeg skammer meg over å si. Sånn er det bare, og det må være lov, sier Kemma til Moss Avis.

Et liv som må leves

Kemma sitter ved kjøkkenbordet i leiligheten på Sjøhagen. Hun tar en slurk av kaffekoppen og ser ut på striregnet.

– Livet ble ikke sånn jeg ville, men det betyr ikke at det er mislykket, sier Kemma.

Det siste året har hun jobbet mye med seg selv. Hun forsøker å jobbe rundt diagnosen og ønsker ikke at den skal styre livet hennes. Det er ikke lett. Det er mange hensyn å ta, men hun har en positiv innstilling og har ingen planer om å la livet rase sammen på grunn av den alvorlige diagnosen.

– Dette er også et liv som må leves, jeg kan ikke bare grave meg ned i sofaen og bli der, sier hun.


De som har kompleks PTSD regnes som å være invalid. Derfor er Kemma uføretrygdet, noe hun har akseptert til tross for at hun aller helst skulle ha jobbet og levd et normalt liv. Det er viktig for henne å bidra til samfunnet på en eller annen måte, derfor skriver hun bøker, kronikker og bidrar i antologier.

– Jeg er opptatt av åpenhet. Ved å skrive om det jeg har gått gjennom og snakke om det i media, håper jeg på å bidra til mindre stigma knyttet til diagnosen og alt som følger med den, sier hun.

Flashbacks

Det mest slitsomme med diagnosen er ifølge Kemma flashbacks. Disse kommer fra tid til annen uten at hun kan forutse dem. Det er ulike triggere som utløser flashbackene, men det er ikke alltid hun forstår hva eller hvorfor hun får et.

– Jeg må øve på fredstid. Jeg kan ikke la diagnosen ta helt overhånd og styre livet mitt, det fortjener jeg ikke, sier hun.


Hun forteller at hun daglig jobber med å finne ut hva livet hennes er og hvordan hun kan leve det på en god måte. En del av dette dreier seg om å eksponere seg for situasjoner og å være åpen dersom noe skjer.

– Det var en gang jeg fikk flashback da jeg sto i kø på Mosseporten. Jeg beklaget og sa jeg fikk et angstanfall, da sa en søt, gammel dame bak meg: «Jeg vet hvordan du har det. Jeg sliter også med angst», så det endte tross alt i et fint øyeblikk, smiler Kemma.

Forfatter

Kemma Johanne Hagen har fram til nå gitt ut to bøker: «Det er min feil at jeg døde» (2021) og «Wagner, Verdi» (2022).

Hun har ser framover mot et spennende forfatterskap, men har i skrivende stund ikke noe skriveprosjekt på gang.

Triggere

– Jeg er usikker på om jeg noen gang kan ha en kjæreste igjen. Jeg har prøvd, men blir bare livredd som en liten, skremt hare, sier Kemma.

Hun forteller at det er lite som skal til for å trigge flashbacks. Hun sliter med å stole på folk og å slippe de innpå seg. Kemma overtenker og blir redd for ting hun selv ikke kan forklare

– Jeg reagerer uproporsjonalt mye, forklarer hun.

Stadig lærer hun om nye ting som trigger henne. Nylig så hun en film om Elvis, og selv om det ikke var noe ved selve filmen som var skummelt, trigget den henne på en måte likevel. Det resulterte i at hun slet med flashbacks seks dager i strekk etterpå.

– Det er ekkelt, skummelt og slitsomt. Rett og slett helt jævlig, sukker Kemma.

– Det eneste som kan være litt behjelpelig er å passe på at jeg får sove nok og ikke stresse så mye, forteller hun.

Kun én målestokk som gjelder

– Det er slitsomt å hele tiden måtte planlegge ut fra de hindringene jeg har, sier hun alvorlig.

Da hun fikk diagnosen føltes alt håpløst. Dette er også en følelse som stadig vender tilbake. Hun kjemper derfor en daglig kamp mot seg selv.

– Å tenke at man ikke får til noe eller klarer å bruke livet sitt er en sår følelse, sier Kemma.

Hun forteller at det er fortvilende å ikke kunne gjøre noe med diagnosen, men at hun fokuserer framover og er opptatt av å jobbe rundt diagnosen. Derfor er det eneste hun måler seg med hvor hun var for ett år siden.

Problematisk

Psykologspesialist og traumeteamleder ved DPS Moss, Mari deFlon Hetland, forklarer at PTSD (posttraumatisk stresslidelse) kan oppstå som en reaksjon på det som kalles traumer.

– Hvis PTSD utvikles, har hjernen reagert på traumet med å ikke lagre minnet om det som skjedde på vanlig måte, altså som en «hel historie», forklarer deFlon Hetland.


Realiteten av traumet er så overveldende og vond at det ikke får bli en del av det som kalles «selvbevissthet» - det vil si det vi har tilgang til mentalt om oss selv og vår historie. Fra naturens side skal dette fungere som en beskyttelse, men kan ende opp med å bli problematisk om man ikke tar tak i det.

– Når traumet ikke er en del av vanlig bevissthet kan minnet komme skytende inn i bevisstheten når som helst. Dette kalles gjenopplevelse eller et «flashback», forklarer Mathisen Guldvog.

Flest kvinner får PTSD

I en landsdekkende undersøkelse fra SINTEF om forekomsten av PTSD i Norge (2017) viste det seg at 26 prosent av menn og 21 prosent av kvinner var utsatt for traumatiske hendelser, hvorav fem prosent av mennene og 20 prosent av kvinnene utviklet PTSD i ettertid.

– Denne forskjellen mellom menn og kvinner er noe man også ser internasjonalt. Man antar at noe av årsaken til dette dreier seg om type traume. Kvinner utsettes i større grad for seksuelle overgrep og voldtekt - en type traume som man vet øker risikoen for PTSD hvis den er ubehandlet, forteller Kjersti Mathisen Guldvog, psykologspesialist og seksjonsleder ved DPS Moss.